Franţa: Datoria publică a atins, anul trecut, nivelul record de 93,5% din PIB

Deficitul bugetar al Franţei a scăzut sub aşteptări anul trecut, iar datoria a continuat să crească la 93,5% din PIB, a anunţat, luni, Institutul Naţional de Statistică (Insee), transmit AP şi Reuters.
Economica.net - lun, 31 mart. 2014, 11:17
Franţa: Datoria publică a atins, anul trecut, nivelul record de 93,5% din PIB

Datele publicate, luni, de Insee, reprezintă cel mai recent semn al dificultăţilor cu care se confruntă Guvernul socialist, care ar urma să fie remaniat curând.

Deficitul bugetar al Franţei a fost, anul trecut, de 4,3% din PIB, depăşind nivelul de 4,1% din PIB la care s-a angajat Guvernul. Astfel, Franţa va trebui să adopte măsuri suplimentare în 2014 pentru a-şi respecta angajamentele, chiar dacă a obţinut de la Comisia Europeană un răgaz suplimentar de doi ani pentru a-şi reduce deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB. În 2012, deficitul a fost de 4,9% din PIB.

‘Franţa ar urma să rateze atât ţinta de deficit, cât şi cea de ajustare structurală pe întreaga perioadă prognozată’, a avertizat, luna aceasta, Comisia Europeană, care a decis în 5 martie să plaseze Franţa sub o supraveghere întărită.

Executivul comunitar reproşează Franţei o lipsă de competitivitate, un cost al muncii prea mare şi o datorie publică care continuă să crească. Comisia subliniază că, din cele 17 state analizate, doar Croaţia, Slovenia şi Italia sunt într-o situaţie mai proastă decât Franţa, a doua economie a zonei euro. Datoria publică a urcat la nivelul record de 93,5% din PIB, de la 90,6% din PIB în 2012, depăşind nivelul de 93,4% din PIB la care s-a angajat Guvernul de la Paris.

De asemenea, cheltuielile publice ale Franţei, printre cele mai ridicate din lume, au atins nivelul record de 57,1% din PIB în 2013.

Confirmând estimările preliminare, Insee a anunţat, luni, că economia franceză a crescut cu 0,3% în ultimele trei luni din 2013, după ce s-a contractat cu 0,1% în trimestrul trei.

Guvernul preşedintelui Francois Hollande se aşteaptă la un avans al economiei de cel puţin 0,9% în acest an, în urma redresării investiţiilor corporaţiilor.

În perioada octombrie – decembrie 2013, cheltuielile gospodăriilor au crescut cu 0,4%, cel mai ridicat nivel din aproape doi ani.

Te-ar mai putea interesa și
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ceea ce a ajutat la moderarea deficitului de cont curent, informează......
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas ...
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...