1EUR = 4.7794 RON | Bucureşti 5 º

Extern

Franţa: Datoria publică a atins, anul trecut, nivelul record de 93,5% din PIB

Deficitul bugetar al Franţei a scăzut sub aşteptări anul trecut, iar datoria a continuat să crească la 93,5% din PIB, a anunţat, luni, Institutul Naţional de Statistică (Insee), transmit AP şi Reuters.

31 mar, 2014 | Agerpres

Datele publicate, luni, de Insee, reprezintă cel mai recent semn al dificultăţilor cu care se confruntă Guvernul socialist, care ar urma să fie remaniat curând.

Deficitul bugetar al Franţei a fost, anul trecut, de 4,3% din PIB, depăşind nivelul de 4,1% din PIB la care s-a angajat Guvernul. Astfel, Franţa va trebui să adopte măsuri suplimentare în 2014 pentru a-şi respecta angajamentele, chiar dacă a obţinut de la Comisia Europeană un răgaz suplimentar de doi ani pentru a-şi reduce deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB. În 2012, deficitul a fost de 4,9% din PIB.

'Franţa ar urma să rateze atât ţinta de deficit, cât şi cea de ajustare structurală pe întreaga perioadă prognozată', a avertizat, luna aceasta, Comisia Europeană, care a decis în 5 martie să plaseze Franţa sub o supraveghere întărită.

Executivul comunitar reproşează Franţei o lipsă de competitivitate, un cost al muncii prea mare şi o datorie publică care continuă să crească. Comisia subliniază că, din cele 17 state analizate, doar Croaţia, Slovenia şi Italia sunt într-o situaţie mai proastă decât Franţa, a doua economie a zonei euro. Datoria publică a urcat la nivelul record de 93,5% din PIB, de la 90,6% din PIB în 2012, depăşind nivelul de 93,4% din PIB la care s-a angajat Guvernul de la Paris.

De asemenea, cheltuielile publice ale Franţei, printre cele mai ridicate din lume, au atins nivelul record de 57,1% din PIB în 2013.

Confirmând estimările preliminare, Insee a anunţat, luni, că economia franceză a crescut cu 0,3% în ultimele trei luni din 2013, după ce s-a contractat cu 0,1% în trimestrul trei.

Guvernul preşedintelui Francois Hollande se aşteaptă la un avans al economiei de cel puţin 0,9% în acest an, în urma redresării investiţiilor corporaţiilor.

În perioada octombrie - decembrie 2013, cheltuielile gospodăriilor au crescut cu 0,4%, cel mai ridicat nivel din aproape doi ani.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO