Franţa, de acord cu FMI că trebuie să adopte măsuri pentru a stimula creşterea economiei

Franţa este de acord cu Fondul Monetar Internaţional că trebuie să depună mai multe eforturi pentru a stimula creşterea economiei, a afirmat marţi ministrul francez de Finanţe, Pierre Moscovici, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 06 aug. 2013, 20:41
Franţa, de acord cu FMI că trebuie să adopte măsuri pentru a stimula creşterea economiei

„Sunt deplin de acord că trebuie să facem din creşterea economiei o prioritatea de acum înainte prin ajustarea finanţelor publice într-o manieră rezonabilă”, a declarat Pierre Moscovici. Guvernul se va concentra mai degrabă pe reducerea cheltuielilor decât pe majorarea taxelor, în proiectul de buget pe 2013, a adăugat oficialul francez. Acesta a reafirmat angajamentul Guvernului de a lua măsuri pentru revenirea pe creştere a economiei franceze, reducerea deficitului bugetar şi crearea a milioane de locuri de muncă.

Declaraţia sa vine după ce luni, într-un raport al Fondului Monetar Internaţional dedicat celei de-a doua economii a zonei euro, se arată că Franţa trebuie să încetinească ritmul austerităţii pentru a ajuta economia să revină pe creştere.

De asemenea, FMI a apreciat că Franţa trebuie să reducă şi mai mult cheltuielile, dar fără să majoreze taxele, care sunt deja ‘printre cele mai ridicate, conform standardelor internaţionale’.

„Până la sfârşitul lui 2013, Guvernul va implementa două treimi dintre măsurile menite să ducă la reducerea deficitului. Ţinând cont că măsurile sunt în grafic şi redresarea este încă ezitantă, Guvernul ar trebui să reducă ritmul ajustărilor”, se arată în raportul FMI.

De asemenea, instituţia avertizează că Franţa ar urma să rămână în recesiune până la sfârşitul acestui an, PIB-ul urmând să înregistreze un declin de 0,2% în 2013 şi un avans de 0,8% în 2014.
„Consolidarea fiscală rămâne substanţială în 2013, iar economia va înregistra un declin uşor anul acesta şi o creştere moderată anul viitor”, menţionează FMI. Potrivit sursei citate, deficitul bugetar ar urma să ajungă la 3,9% din PIB în 2013. Guvernul Franţei estimează un deficit de 3,7% din PIB în acest an. FMI a lăudat Franţa pentru măsurile de reformare a pieţei muncii, care au dus la scăderea costurilor cu forţa de muncă şi o mai mare securitate pentru angajaţi.

„Este cea mai amplă reformă a pieţei muncii din 1980, iar succesul negocierilor reprezintă o îmbunătăţire semnificativă a relaţiilor de pe piaţa muncii’, se arată în raportul FMI.

Instituţia avertizează asupra declinului competitivităţii, apreciind că salariile mai ridicate afectează companiile franceze.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...