Franţa: Deficitul bugetar va fi redus într-un ritm mai lent, din cauza redresării slabe a economiei

Franţa îşi va reduce deficitul public într-un ritm mai lent decât se estima în urmă cu şase luni, conform unei prognoze pe termen lung publicată marţi, transmit Xinhua şi Reuters.
Economica.net - mar, 01 oct. 2013, 20:25
Franţa: Deficitul bugetar va fi redus într-un ritm mai lent, din cauza redresării slabe a economiei

Guvernul preşedintelui Francois Hollande a revizuit deja în creştere estimările privind deficitul din 2014, deoarece redresarea este mai slabă decât s-a sperat.

Autorităţile franceze se aşteaptă acum ca, până în 2017, când se sfârşeşte mandatul lui Francois Hollande, deficitul să ajungă la 1,2% din PIB, faţă de 0,7% cât se estima în urmă cu şase luni.

Iniţial, preşedintele spera ca până la sfârşitul mandatului său, Franţa să înregistreze primul buget echilibrat din 1974, dar a trebui să revizuiască prognozele. Acum, guvernul se aşteaptă la un deficit de 3,6% din PIB anul viitor, faţă de 2,9% estimat anterior.

Totuşi, Executivul de la Paris subliniază că o îmbunătăţire semnificativă a situaţiei deficitului structural reprezintă dovada angajamentului de a ţine sub control finanţele publice. Pentru 2017, se estimează un deficit structural zero.

Potrivit FMI, deficitul bugetar ar urma să ajungă la 3,9% din PIB, în 2013. Guvernul Franţei estimează un deficit de 3,7% din PIB în acest an.

Activitatea economică în Franţa a crescut în septembrie pentru prima dată de la începutul lui 2012, deoarece redresarea sectorului serviciilor a compensat slăbiciunea din sectorul industrial, potrivit unui studiu realizat de compania britanică de analize financiare Markit.

Indicele care evaluează activitatea din servicii (France Composite Purchasing Managers Index – PMI), realizat de Markit, a crescut în septembrie la 50,2 puncte, de la 48,8 puncte în august, fiind pentru prima dată din februarie 2012 când acesta a depăşit pragul de 50 de puncte.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte indică o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

‘Este un semnal reconfortant că tendinţa de bază este de îmbunătăţire a activităţii economice’, a declarat economistul şef al Markit, Chris Williamson.

A doua mare economie a zonei euro a ieşit din recesiune în trimestrul doi, înregistrând o creştere peste aşteptări, de 0,5%, cel mai semnificativ avans înregistrat după primul trimestru al anului 2011, dar mulţi economişti se întreabă dacă va putea fi menţinut acest ritm până la sfârşitul anului.

Luna trecută, Guvernul Franţei a înrăutăţit prognoza de creştere a economiei în 2014, de la 1,2% la 0,9%, şi a dat înapoi în privinţa obiectivului de reducere a deficitului bugetar, după ce, la începutul lunii mai, a obţinut de la Comisia Europeană un răgaz de doi ani pentru a reduce deficitul sub 3% din PIB.

 

Te-ar mai putea interesa și
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă toate soluţiile pe care le au pe masă
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă ...
Programul ''Made în România'' are o importanţă foarte mare în strategia Bursei de Valori Bucureşti şi, prin acesta, încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă toate......
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru ...
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC ...
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației Ruse, moștenitoarea vechiului URSS
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației ...
Declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se referă strict la tezaurul României transportat în timpul celui de-al ...