Franţa este omul bolnav al Europei, în opinia şefului diplomaţiei poloneze

Franţa este "omul bolnav al Europei" şi problemele sale cauzează turbulenţe pentru Uniunea Europeană, a afirmat luni ministrul de externe polonez Jacek Czaputowicz, care a evocat mişcarea 'vestelor galbene' şi recentul atentat jihadist de la Strasbourg soldat cu cinci morţi, printre care un polonez, transmite AFP.
Economica.net - lun, 17 dec. 2018, 14:31
Franţa este omul bolnav al Europei, în opinia şefului diplomaţiei poloneze

„Franţa este omul bolnav al Europei, ea trage Europa în jos, în timp ce Polonia este un punct luminos”, a declarat Jacek Czaputowicz pentru canalul de televiziune Polsat News.

Relaţiile dintre Franţa şi Polonia s-au răcit după sosirea la putere a conservatorilor la Varşovia, în 2015.

„Atacul terorist demonstrează că ceva nu merge în Franţa, protestele din cursul ultimelor săptămâni, retragerea reformei statului de către preşedintele Macron – este trist. Dacă, în acelaşi timp, i se dau lecţii Poloniei, există ceva care chiar nu merge. (Francezii) Trebuie să-şi pună ordine în propria ţară”, a spus Czaputowicz.

Atentatul comis marţi la târgul de Crăciun din Strasbourg de către Cherif Chekatt, ucis ulterior de către poliţia franceză, s-a soldat cu cinci morţi, printre care şi un polonez în vârstă de 36 de ani.

„Cred că există o ameninţare puternică pentru statul de drept în Franţa, în sensul respectării criteriilor privind deficitul finanţelor publice”, a adăugat oficialul polonez.

La 2 iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială autorităţilor de la Varşovia, în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, şi le-a acordat autorităţilor poloneze un termen de 30 de zile pentru a răspunde.

După cum justifica la acea vreme Comisia Europeană, schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, şi în acest fel Polonia nu îşi respectă obligaţiile care îi revin potrivit articolul 19 al Tratatului privind UE, coroborat cu articolul 47 al Cartei Drepturilor Fundamentale a UE.

Polonia este vizată şi de o altă procedură, cea de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, lansată în decembrie de Comisia Europeană în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia.

Această procedură este declanşată atunci când se constată că într-un stat membru există un risc de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective.

Te-ar mai putea interesa și
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ciocolată şi batoane de ciocolată, cu 2% mai mult faţă de 2022 (852.000......
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...