Franţa: Guvernul îsi mentine reforma pensiilor, dar face concesii

Premierul francez Edouard Philippe a anuntat miercuri ca reforma pensiilor pe care a propus-o nu se va aplica decât persoanelor nascute în 1975 si dupa, o concesie facuta sindicatelor care, în opinia sa, ar trebui sa însemne sfârsitul grevei masive ce paralizeaza o mare parte din Franta de aproape o saptamâna, relateaza AFP.
Economica.net - mie, 11 dec. 2019, 19:21
Franţa: Guvernul îsi mentine reforma pensiilor, dar face concesii

„Tranzitia va fi progresiva” spre un sistem universal de pensii, care urmareste sa fuzioneze cele 42 de sisteme existente în prezent în Franta, a promis Philippe, dând asigurari ca reforma nu se va aplica francezilor nascuti înainte de 1975.

„A venit timpul pentru sistemul universal. Cel al regimurilor speciale s-a încheiat”, a afirmat premierul, facând referire la numeroasele „regimuri speciale” care le permit în prezent angajatilor din anumite profesii din Franta sa iasa mai repede la pensie, în special salariatii companiei de cai ferate SNCF si conductorii din sistemului de metrou parizian RATP.

„Vom pune capat regimurilor speciale”, dar „progresiv, fara brutalitate, cu respect”, le-a dat el asigurari sindicatelor care, în marea lor majoritate, si-au exprimat opozitia fata de proiectul guvernamental prin manifestatii si o ampla greva care paralizeaza de aproape o saptamâna transporturile publice din Franta.

Prin urmare, reforma nu va viza decât „generatia care va avea 18 ani în 2022”, pentru cei care intra în activitate, iar dintre cei care sunt deja în activitate nu vor fi vizati decât cei nascuti în 1975 si dupa.

Premierul a mai „garantat” pensiile profesorilor, extrem de mobilizati în opozitia fata de reforma. „Vom înscrie în lege garantia conform careia nivelul pensiilor profesorilor va fi de neatins si comparabil cu nivelul pensiilor pentru functiile sau meseriile echivalente în sistemul public”, a anuntat el.

„Vom face pâna la finalul perioadei de cinci ani reevalurarile necesare pentru a mentine nivelul pensiilor” profesorilor, „o vom face progresiv si vom începe din 2021”, a mai dat el asigurari.

Femeile vor avea cel mai mult de câstigat de pe urma reformei, a afirmat el, precizând ca noul sistem prevede acordarea „de puncte suplimentare pentru fiecare copil, iar asta începând de la primul copil, nu de la al treilea ca pâna acum”, si ca „aceasta majorare de 5% pe copil va fi acordata mamei, cu exceptia unei alegeri contrare a parintilor”.

În opinia lui Philippe, aceste propuneri „justifica oprirea grevei”. „Garantiile acordate celor mai defavorizate categorii de populatie justifica reluarea dialogului si oprirea grevei care penalizeaza milioane de francezi”, a reiterat el.

„Nu exista o agenda ascunsa, nu cautam sa facem mici economii”, dar „singura solutia este de a lucra ceva mai mult timp si progresiv, cum se întâmpla peste tot în Europa”, a atras el atentia.

Astfel, vârsta actuala de iesire la pensie ramâne fixata la 62 de ani, dar reforma „va incita la a lucra mai mult”. „Dincolo de vârsta legala, o vârsta de echilibru cu sistemul de bonus-malus” este fixata la 64 de ani, ceea ce este „deja un orizont rezonabil pentru cea mai mare parte dintre francezi”, a spus Philippe.

Aceasta vârsta considerata „pivot” a fost anterior respinsa de sindicatul CFDT. Presedintele sau, Laurent Berger, a declarat ca aceste anunturi dau „în continuare” dovada de „numeroase insuficiente” si ca a fost trecuta „linia rosie” cu vârsta de echilibru de 64 de ani.

Te-ar mai putea interesa și
Statele UE au convenit noi reguli mai relaxate privind datoria publică și deficitul bugetar. Limitele acestota rămân aceleași, dar va exista mai mult spațiu de negociere a traseelor de ajustare
Statele UE au convenit noi reguli mai relaxate privind datoria publică și deficitul bugetar. Limitele acestota rămân ...
Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat luni, definitiv, noi reguli care reglementează nivelul datoriei publice pe care o ţară UE o poate acumula şi mărimea deficitului bugetar permis, a......
Teilor Holding raportează o cifră de afaceri de 412,7 milioane de lei și un profit net de 22,4 milioane de lei pentru anul 2023
Teilor Holding raportează o cifră de afaceri de 412,7 milioane de lei și un profit net de 22,4 milioane de lei pentru ...
Teilor Holding S.A., grupul de companii care include lanțul de bijuterii de lux TEILOR, compania de creditare financiară ...
Lenovo lansează în premieră europeană, în România, tableta de gaming Legion Tab și noile generații de echipamente de gaming din ecosistemul Legion
Lenovo lansează în premieră europeană, în România, tableta de gaming Legion Tab și noile generații de echipamente ...
Lenovo lansează, în România, prima țară din Europa, tableta de gaming Legion Tab și noile generații de echipamente ...
Focar de pestă porcină africană la o fermă din Scornicești, județul Olt. 11.500 de animale vor fi sacrificate
Focar de pestă porcină africană la o fermă din Scornicești, județul Olt. 11.500 de animale vor fi sacrificate
Aproape 11.500 de porci de la o fermă din satul Negreni, din oraşul Scorniceşti, vor fi eliminaţi după ce în exploataţia ...