Franţa: Guvernul îsi mentine reforma pensiilor, dar face concesii

Premierul francez Edouard Philippe a anuntat miercuri ca reforma pensiilor pe care a propus-o nu se va aplica decât persoanelor nascute în 1975 si dupa, o concesie facuta sindicatelor care, în opinia sa, ar trebui sa însemne sfârsitul grevei masive ce paralizeaza o mare parte din Franta de aproape o saptamâna, relateaza AFP.
Economica.net - mie, 11 dec. 2019, 19:21
Franţa: Guvernul îsi mentine reforma pensiilor, dar face concesii

„Tranzitia va fi progresiva” spre un sistem universal de pensii, care urmareste sa fuzioneze cele 42 de sisteme existente în prezent în Franta, a promis Philippe, dând asigurari ca reforma nu se va aplica francezilor nascuti înainte de 1975.

„A venit timpul pentru sistemul universal. Cel al regimurilor speciale s-a încheiat”, a afirmat premierul, facând referire la numeroasele „regimuri speciale” care le permit în prezent angajatilor din anumite profesii din Franta sa iasa mai repede la pensie, în special salariatii companiei de cai ferate SNCF si conductorii din sistemului de metrou parizian RATP.

„Vom pune capat regimurilor speciale”, dar „progresiv, fara brutalitate, cu respect”, le-a dat el asigurari sindicatelor care, în marea lor majoritate, si-au exprimat opozitia fata de proiectul guvernamental prin manifestatii si o ampla greva care paralizeaza de aproape o saptamâna transporturile publice din Franta.

Prin urmare, reforma nu va viza decât „generatia care va avea 18 ani în 2022”, pentru cei care intra în activitate, iar dintre cei care sunt deja în activitate nu vor fi vizati decât cei nascuti în 1975 si dupa.

Premierul a mai „garantat” pensiile profesorilor, extrem de mobilizati în opozitia fata de reforma. „Vom înscrie în lege garantia conform careia nivelul pensiilor profesorilor va fi de neatins si comparabil cu nivelul pensiilor pentru functiile sau meseriile echivalente în sistemul public”, a anuntat el.

„Vom face pâna la finalul perioadei de cinci ani reevalurarile necesare pentru a mentine nivelul pensiilor” profesorilor, „o vom face progresiv si vom începe din 2021”, a mai dat el asigurari.

Femeile vor avea cel mai mult de câstigat de pe urma reformei, a afirmat el, precizând ca noul sistem prevede acordarea „de puncte suplimentare pentru fiecare copil, iar asta începând de la primul copil, nu de la al treilea ca pâna acum”, si ca „aceasta majorare de 5% pe copil va fi acordata mamei, cu exceptia unei alegeri contrare a parintilor”.

În opinia lui Philippe, aceste propuneri „justifica oprirea grevei”. „Garantiile acordate celor mai defavorizate categorii de populatie justifica reluarea dialogului si oprirea grevei care penalizeaza milioane de francezi”, a reiterat el.

„Nu exista o agenda ascunsa, nu cautam sa facem mici economii”, dar „singura solutia este de a lucra ceva mai mult timp si progresiv, cum se întâmpla peste tot în Europa”, a atras el atentia.

Astfel, vârsta actuala de iesire la pensie ramâne fixata la 62 de ani, dar reforma „va incita la a lucra mai mult”. „Dincolo de vârsta legala, o vârsta de echilibru cu sistemul de bonus-malus” este fixata la 64 de ani, ceea ce este „deja un orizont rezonabil pentru cea mai mare parte dintre francezi”, a spus Philippe.

Aceasta vârsta considerata „pivot” a fost anterior respinsa de sindicatul CFDT. Presedintele sau, Laurent Berger, a declarat ca aceste anunturi dau „în continuare” dovada de „numeroase insuficiente” si ca a fost trecuta „linia rosie” cu vârsta de echilibru de 64 de ani.

Te-ar mai putea interesa și
SafeFleet, companie românească, monitorizează vehiculele OSCE în 15 misiuni globale
SafeFleet, companie românească, monitorizează vehiculele OSCE în 15 misiuni globale
SafeFleet, unul din cei mai importanți jucători pe piața de monitorizare a flotei auto din România, anunță semnarea unui acord de monitorizare a vehiculelor folosite de către Organizația......
Drum Expres Arad – Oradea: CNAIR solicită emiterea acordului de mediu
Drum Expres Arad – Oradea: CNAIR solicită emiterea acordului de mediu
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) solicită emiterea acordului de mediu necesar construirii ...
Dyson lansează o pereche de căști audio care purifică aerul. Cum arată și de unde le poți cumpăra
Dyson lansează o pereche de căști audio care purifică aerul. Cum arată și de unde le poți cumpăra
Dyson a anunțat joi specificațiile complete ale căștilor cu funcție de purificare a aerului Dyson Zone, care vor fi ...
Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la Schengen: Toate companiile de stat şi toate firmele care au conturi la Erste şi la Raiffeisen să le închidă de urgenţă
Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la Schengen: Toate companiile ...
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la spaţiul ...