Franţa măreşte cu 130 de milioane euro ajutorul public pentru dezvoltare

Proiectul de buget al Franţei pentru 2019, prezentat luni, prevede alocarea a aproximativ trei miliarde de euro ajutorului public pentru dezvoltare, cu 130 de milioane mai mult decât în acest an, o creştere salutată de ONG-uri care aşteaptă totuşi mai mult, relatează AFP.
Economica.net - lun, 24 sept. 2018, 17:10
Franţa măreşte cu 130 de milioane euro ajutorul public pentru dezvoltare

Suma totală prevăzută pentru ajutorul public pentru dezvoltare anul viitor se ridică la 3,08 miliarde de euro, o creştere de 0,5% în raport cu anul în curs, se arată în proiectul de buget.

Această creştere „marchează în cele din urmă începutul traiectoriei ascendente pentru a ajunge la finalul actualului mandat prezidenţial de cinci ani la 0,55% din venitul naţional brut alocat ajutorului pentru dezvoltare, în urma angajamentului preşedintelui” Emmanuel Macron, a afirmat Friederike Räder, directoare pentru UE şi Franţa a ONG-ului ONE.

„Totuşi, aceasta nu este decât o primă etapă pentru a atinge 0,7%, angajamentul internaţional al Franţei”, a subliniat ea, solicitând acordarea fondurilor „în primul rând celor mai sărace ţări din Africa şi pentru proiectele care vizează femeile şi fetele”.

ONG-ul Oxfam a salutat această creştere „binevenită”, reamintind că ea „survine după mai mulţi ani de scăderi majore”.

„Este nevoie acum de un impuls major pentru ca Franţa să fie la înălţimea ambiţiilor şi angajamentelor asumate la nivel internaţional”, a declarat de asemenea Michael Siegel, purtător de cuvânt al Oxfam France, potrivit unui comunicat.

Preşedintele Emmanuel Macron s-a angajat ca până în 2022 să crească la 0,55% din Venitul naţional brut ajutorul public al Franţei.

La un nivel de 0,43% în acest an, ajutorul francez rămâne cu mult sub obiectivul ONU de 0,7% atins de numai cinci ţări (Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Regatul Unit şi Suedia).

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...