Franţa mizează în continuare pe energia nucleară

Ministrul francez al Redresării producţiei, Arnaud Montebourg, în ale cărui atribuţii intră şi sectorul industrial, a afirmat duminică în cadrul unui interviu acordat postului TV BFMTV că energia 'nucleară este o filieră a viitorului', după ce înaintea alegerii la Elysée, preşedintele Francois Hollande s-a pronunţat pentru o reducerea semnificativă a ponderii energiei nucleare în producţia de electricitate a Franţei, relatează AFP.
Economica.net - lun, 27 aug. 2012, 04:42
Franţa mizează în continuare pe energia nucleară

‘Odată cu creşterea continuă a consumului menajelor şi industriei, chiar dacă menţinem actualul număr de centrale’, problema care se pune este ‘dacă vom continua să investim’, explică ministrul francez, care consideră că ‘sectorul nuclear trebuie reechilibrat, nu abandonat’.

Întrebat în legătură cu promisiunea preşedintelui Hollande din timpul campaniei electorale că va reduce ponderea energiei nucleare, oficialul francez a răspuns că această ‘reducere depinde de o ecuaţie cu două necunoscute: cantitatea consumată în fiecare an, care este în creştere, şi oferta’. ‘Avem nevoie de energie şi care să nu fie foarte scumpă’, a punctat el, reamintind că ‘Franţa are prin centralele sale nucleare un atuu extraordinar care i-a permis să-şi construiască industria’ şi datorită energiei nucleare industria franceză ‘a trecut cu bine de momentele dificile, precum criza şi şocurile petroliere’, acest tip de energie fiind ‘abordabil’.

‘Opţiunea noastră strategică este să avem o energie ieftină, abordabilă şi în cantitate suficientă’, a insistat ministrul francez, reamintind că mai multe state europene, printre care şi Marea Britanie, se reorientează către energie nucleară.

În campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, Francois Hollande a promis ‘o reducere a ponderii energiei nucleare în totalul energiei produse de la 75% la 50% la orizontul anului 2025’, angajament consemnat şi în acordul electoral negociat între partidul său socialist şi partidul ecologist Europa Ecologie – Verzii (EELV), acesta din urmă susţinând renunţarea la energia nucleară, scrie Agerpres. Odată ales preşedinte, Hollande, a declarat că în timpul mandatului său va închide o singură centrală nucleară.

Partidul EELV, care face parte din actuala coaliţie guvernamentală, şi-a exprimat duminică seară surprinderea în legătură cu aceste afirmaţii ale ministrului Montebourg, pe care le consideră nişte ‘păreri izolate’, întrucât ‘acesta este cunoscut ca fiind pro-nuclear’, şi a reamintit că preşedintele Hollande ‘a anunţat o mare dezbatere naţională în problema energiei şi s-a angajat să reducă ponderea celei nucleare’.

Te-ar mai putea interesa și
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
În perioada 18-20 mai 2022 are loc la Romaero cea de-a opta ediție a Black Sea Defense & Aerospace – BSDA 2022....
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne "deschisă lumii" a asigurat miercuri preşedintele Xi Jinping, în timp ce restricţiile sanitare şi, ...
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
Statele Unite consideră că există o "posibilitate reală" ca regimul nord-coreean să efectueze "o altă lansare de rachetă" ...
Chestionarul de recensământ, la care populaţiei i se cere să răspundă complet şi exact, este făcut pentru statisticieni. Întrebările care vă pot pune în dificultate şi variantele de răspuns, explicate de INS
Chestionarul de recensământ, la care populaţiei i se cere să răspundă complet şi exact, este făcut pentru statisticieni. ...
Economica.net vă explică, într-o serie de materiale dedicate, la ce se referă întrebările din chestionarul de recensământ ...