Franţa negociază cu Comisia Europeană un TVA redus pentru presa online

Franţa negociază cu Comisia Europeană pentru ca presa online să poată să beneficieze, ca şi presa tipărită, de un TVA redus la 2,1%, au anunţat, luni, trei miniştri francezi, informează AFP.
Economica.net - mar, 24 dec. 2013, 15:34
Franţa negociază cu Comisia Europeană un TVA redus pentru presa online

Aceasta este o poziţie apărată de preşedintele François Hollande în numele „neutralităţii fiscale între suporturile de informaţii”, potrivit unui comunicat comun emis de ministrul Culturii, Aurélie Filipetti, ministrul Bugetului, Bernard Cazeneuve, şi ministrul Economiei digitale, Fleur Pellerin.

Guvernul francez anunţase deja, în iulie, că este în favoarea acestei taxe reduse, iar acum vrea să accelereze lucrurile cu Bruxelles-ul.

Conform AFP, Guvernul francez nu se pronunţă însă asupra controalelor fiscale pe care ministrul Finanţelor le-a lansat contra mai multor site-uri de informare online, care, în mod foarte deschis, îşi aplică din proprie iniţiativă această taxă redusă de mai mulţi ani, în frunte cu „pionierul” Mediapart, condus de Edwy Plenel.

Unul dintre puţinele site-uri rentabile, Mediapart afişează un profit de aproape 1 milion de euro în acest an, la o cifră de afaceri de 7 milioane de euro. La un TVA normal (19,6% în prezent, 20% începând din 1 ianuarie), site-ul ar fi pe pierdere.

Cei trei miniştri au subliniat faptul că Franţa va fi ajutată în acest dosar de „evoluţia poziţiei germane”, o ţară care se va angaja de acum înainte să susţină la nivel european adoptarea unui TVA redus „pentru cărţile şi presa digitale”.

„Aici este vorba despre o luptă esenţială, pe care Franţa şi Germania pot de acum să o ducă împreună, pentru independenţa presei europene, pentru pluralismul ei, pentru modernizarea ei”, au declarat cei trei miniştri francezi.

Pentru începutul anului 2014, ei anunţă „o iniţiativă puternică” pentru „a garanta pe termen lung neutralitatea fiscală între presa scrisă şi presa online” prin „invitarea reprezentanţilor vizaţi din presă, în ianuarie, în faţa parlamentarilor francezi şi europeni interesaţi ” pentru „precizarea termenelor politice şi legislative ale acestei mobilizări puternice”.

Această accelerare reprezintă o mare victorie pentru Sindicatul presei independente online (SPIL), care luptă pentru un TVA redus pentru presa online, pentru care se arată dispus să meargă până la Curtea Europeană de Justiţie.

Te-ar mai putea interesa și
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. Vizează să strângă 125 de milioane de euro din piață, pentru finanțarea regenerabilelor
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. ...
Premier Energy Group, una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă creștere din Europa de Sud-Est și jucători important în domeniul......
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Profitul se îndepărtează de cultivatorii americani de grâu şi mulţi dintre ei nu se aşteaptă la o situaţie de echilibru ...
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
 Există zone în care "nu s-a înţeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în Air Schengen", a afirmat, miercuri, ...
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Înmatriculările de mașini noi din Europa s-au majorat, după primele trei luni din 2024, cu 4,9%. Înmatriculările Dacia ...