Franța plănuiește o alianță de state care să promoveze energia nucleară în politicile UE. Pe listă e și România, mesajul lui Virgil Popescu

Franța plănuiește azi o reuniune cu alte 12 țări din Uniunea Europeană, cu scopul de a crea o alianță de state care să pledeze pentru energia nucleară în cadrul politicilor energetice ale UE, potrivit Reuters.
Mihai Nicuţ - lun, 27 feb. 2023, 22:43
Franța plănuiește o alianță de state care să promoveze energia nucleară în politicile UE. Pe listă e și România, mesajul lui Virgil Popescu

Această decizie intervine pe fondul unei dispute tot mai mari între Franța căreia i se alătură alte țări care doresc mai multe politici europene de promovare a energiei nucleare ca sursă de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon și țări precum Germania și Spania, care susțin că acest combustibil nu ar trebui să fie pus pe picior de egalitate cu energia regenerabilă.

Reuniunea, convocată de ministrul francez al energiei, Agnes Pannier-Runacher, în marja unei reuniuni a miniștrilor energiei din țările UE la Stockholm, se va concentra pe contribuția energiei nucleare la obiectivele privind schimbările climatice și securitatea energetică, a declarat un oficial francez, citat de Reuters.

Scopul este de a forma o alianță pro-nucleară cu alte țări înaintea negocierilor cu UE, a spus oficialul, fără a preciza care sunt politicile vizate de aceste negocieri.

Țările care se vor alătura Franței sunt România, Bulgaria, Slovenia, Republica Cehă, Suedia, Italia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Croația, Olanda și Finlanda

Ministrul olandez al energiei, Rob Jetten, a declarat că salută cooperarea, dar a precizat că Olanda nu este de acord cu Franța în anumite puncte, inclusiv în ceea ce privește opinia olandeză conform căreia UE ar trebui să acorde prioritate hidrogenului din surse regenerabile înaintea altor forme de combustibil cu emisii reduse de dioxid de carbon.

„Cred că este foarte bine că avem o platformă cu țările care doresc energia nucleară doar pentru a împărtăși cunoștințe și experiențe”, a declarat Jetten pentru Reuters.

Țările UE sunt responsabile pentru mixurile lor energetice naționale și au opinii diferite cu privire la energia nucleară.

State precum Franța, Suedia și Ungaria folosesc deja energia nucleară, în timp ce Polonia dorește să construiască primele sale reactoare. Austria și Luxemburg se opun acestei surse de energie, invocând preocupări legate de deșeurile radioactive și de siguranță, în timp ce altele, printre care Germania, își scot treptat din uz treptat reactoarele.

Dezacordul privind modul de abordare a energiei nucleare a întârziat deja negocierile privind noile obiective ale UE în materie de energie regenerabilă, după ce Parisul a insistat ca hidrogenul obținut din  energia nucleară să fie luat în considerare pentru atingerea acestor obiective.

Oficialii spun că disputa se extinde și la alte politici. Săptămâna trecută, țările UE nu au reușit să ajungă la un acord asupra priorităților diplomației în domeniul schimbărilor climatice din cauza disputei privind energia nucleară, care amânat, de asemenea, aprobarea unei liste de proiecte pe hidrogen de mai multe miliarde de euro.

Ce spune ministrul Virgil Popescu

Pentru un proces de decarbonizare de durată avem nevoie de cât mai multe surse de producere a energiei cu emisii scăzute de CO2, iar decarbonizare fără energie nucleară nu se poate face, a scris luni, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Acesta se află la reuniunea informală a miniştrilor Energiei şi Transporturilor din statele membre ale Uniunii Europene, care se desfăşoară la Stockholm, în Suedia.

„La reuniunea informală a miniştrilor Energiei şi Transporturilor din statele membre ale Uniunii Europene (…) am fost întâmpinaţi de Ebba Busch – viceprim – ministru şi ministrul Energiei, Afacerilor şi Industriilor din Suedia şi Andreas Carlson, ministrul Infrastructurii şi Locuinţelor din Suedia. Le-am transmis un mesaj: pentru un proces de decarbonizare de durată avem nevoie de cât mai multe surse de producere a energiei cu emisii scăzute de CO2. Mai mult chiar: decarbonizare fără energie nucleară nu se poate face”, a subliniat Virgil Popescu.

El a mai scris pe reţeaua de socializare că luni şi marţi vor fi discutate modalităţile de cooperare între statele UE pentru atingerea ţintelor propuse în domeniul energiei, dar şi al transportului, „pentru a lăsa o moştenire verde generaţiilor viitoare”.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...