Franţa riscă să ajungă în situaţia Greciei – Valery Giscard d’Estaing

Fostul preşedinte Valery Giscard d'Estaing estimează că Franţa "riscă să se regăsească în situaţia pe care a cunoscut-o Grecia" şi să trebuiască "să ceară ajutorul FMI", într-un interviu publicat sâmbătă în Le Figaro. Ceea ce propusese şeful de stat între anii 1974-1981, cu sprijinul lui Helmut Schmidt, cancelar german în aceeaşi perioadă, a fost ca în jurul zonei euro să se formeze un "ansamblu omogen" de 12 ţări dotate cu aceleaşi reguli bugetare şi fiscale, proiect pe care el l-a numit "Europa", relatează AFP. 
Economica.net - Dum, 26 oct. 2014, 08:51
Franţa riscă să ajungă în situaţia Greciei - Valery Giscard d'Estaing

În pofida unei datorii ridicate, explică el, „în prezent, noi suntem protejaţi de dobânzi foarte scăzute, dar aceasta este o situaţie provizorie. FED (Banca centrală americană) şi-a anunţat intenţia de a-şi creşte dobânzile de îndată ce conjunctura o va permite, probabil în următoarele 18 luni. În acea zi, ţara noastră riscă să se regăsească în situaţia Greciei. Guvernul va fi obligat să ceară ajutorul FMI”, a declarat fostul preşedinte francez.

Potrivit acestuia, „mecanismul Europei a fost dislocat de refuzul francez la referendumul din 2005” (la care majoritatea francezilor au respins ratificarea tratatului constituţional al UE). „Iar sondajele o atestă: o mare majoritate a compatrioţilor noştri nu vor în niciun caz să abandoneze euro! Noi trebuie să ne bazăm pe acest sprijin al opiniei publice pentru a regăsi proiectul european iniţial împreună cu cei care, printre vecinii noştri, îl vor cu adevărat şi să-i lăsăm pe alţii să-şi trăiască propria viaţă”, a spus el.

Franţa, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Spania, Portugalia, Austria şi, „la momentul potrivit, Polonia” ar face parte din această uniune aprofundată, precizează el, adăugând că „participarea Irlandei şi a Finlandei poate fi luată în calcul”.

„Aceste 12 ţări ar constitui un ansamblu omogen pe care noi îl vom numi Europa. Obiectivul său este de a completa zona euro printr-o uniune bugetară şi fiscală, dotată la termen cu o Trezorerie publică comună şi cu un mecanism de solidaritate financiară”, detaliază Valery Giscard d’Estaing, care susţine această teză într-o carte „Europa-ultima şansă a Europei” (XO Editions), prefaţată de Helmut Schimdt.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...