Franţa şi Italia vor să reorienteze Europa dinspre austeritate spre creştere economică

Preşedintele francez Francois Hollande şi şeful guvernului italian Enrico Letta au convenit miercuri, la Roma, în cursul unui summit franco-italian să depună eforturi pentru a 'reorienta Europa de la austeritate spre creştere', potrivit unei declaraţii comune, citată de AFP.
Economica.net - joi, 21 nov. 2013, 06:24
Franţa şi Italia vor să reorienteze Europa dinspre austeritate spre creştere economică

‘Franţa şi Italia sunt două economii mari, care se modernizează şi îşi asumă responsabilităţile pentru a da Europei o nouă ambiţie politică, pentru a reorienta Europa dinspre austeritate spre creştere’, au afirmat ei.

Într-o conferinţă de presă, organizată miercuri seara la Villa Madama, preşedintele francez a subliniat că are aceeaşi intenţie ca şi Enrico Letta: ‘să facem din creşterea locurilor de muncă, a stabilităţii, centrul deciziilor noastre pentru summit-ul european din decembrie’, cu atât mai mult cu cât Italia va asigura preşedinţia UE în semestrul al doilea.

La rândul său, premierul italian a salutat ‘viziunea comună a unei Europe mai puternice, mai unite, mai bazate pe creştere’.

El a ţintit spre trei obiective: ‘continuarea şi finalizarea uniunii bancare’, căci ‘dacă reglementăm uniunea bancară, putem da arme zonei euro’ pentru a împiedica o nouă criză, ‘transformarea viitoarei legislaturi europene într-o legislatură a creşterii’.

Şeful guvernului italian şi-a exprimat satisfacţia că relaţia de colaborare între cele două ţări a ajuns la o ‘intensitate nemaiatinsă vreodată până în prezent’, în acelaşi timp prin numărul miniştrilor implicaţi (zece de fiecare parte), ‘intensitatea schimburilor’ şi ‘rezultatele sale pozitive’.

El a amintit, de asemenea, că trebuie să se pună capăt ideii de ‘doar austeritate’. ‘Consiliul European din decembrie ar trebui să aplice deciziile luate, căci pentru moment el s-a arătat a fi mai degrabă timid’, a mai spus premierul italian.

În acelaşi timp, preşedintele Francois Holande şi premierul Enrico Letta s-au pronunţat pentru ‘adoptarea în decembrie a mecanismului de rezoluţie a băncilor deficitare şi posibilitatea recapitalizării directe a băncilor prin Mecanismul european de stabilitate’ (ESM).

Te-ar mai putea interesa și
Indicele ROBOR la 3 luni continuă să crească. A ajuns miercuri la 5,90% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni continuă să crească. A ajuns miercuri la 5,90% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut miercuri la 5,90% pe an, de la 5,83% pe an în şedinţa......
Explozia regenerabilelor crește necesarul de investiții în rețeaua națională de transport la 7 miliarde de lei în următorii zece ani. Ce trebuie făcut
Explozia regenerabilelor crește necesarul de investiții în rețeaua națională de transport la 7 miliarde de lei în ...
Transelectrica arată că, în condițiile valului nou al regenerabilului, sunt necesare investiții de amploare în zona ...
India a impus restricţii la exporturile de zahăr
India a impus restricţii la exporturile de zahăr
India a impus restricţii la exporturile de zahăr, pentru prima dată în ultimii şase ani, plafonând exporturile din ...
Samsung și Stellantis investesc 2,5 mld. USD într-o nouă fabrică de baterii în SUA
Samsung și Stellantis investesc 2,5 mld. USD într-o nouă fabrică de baterii în SUA
Samsung SDI, divizia de baterii a grupului sud-coreean Samsung, şi producătorul auto Stellantis vor investi peste 2,5 miliarde ...