Franţa, sub şoc: Victorie a Frontului Naţional, la Europarlamentare

Frontul Naţional, de extremă dreapta, a provocat duminică un adevărat seism în Franţa, ieşind pe primul loc la scrutinul european, cu un scor istoric de 25% conform estimărilor, devansând formaţiunea de dreapta UMP (20%), de opoziţie, în timp ce socialiştii aflaţi la putere au înregistrat o nouă derută, cu mai puţin de 15% din voturi, informează AFP.
Economica.net - lun, 26 mai 2014, 05:26
Franţa, sub şoc: Victorie a Frontului Naţional, la Europarlamentare

Frontul Naţional a obţinut în Franţa un scor de patru ori mai mare decât în 2009, distanţându-se net de UMP (20-21%), potrivit estimărilor concordante de la cinci institute de sondare a opiniei publice. Aflat pe a treia poziţie, Partidul Socialist (PS) nu ar obţine decât 14-15% din voturi.

Citeşte şi Şocul „seismului eurosceptic”: Ce scrie presa europeană despre rezultatele Europarlamentarelor
    
Premierul francez, Manuel Valls, a afirmat că victoria Fontului Naţional /FN, de extremă dreapta/ în alegerile europarlamentare de duminică este un’cutremur’ şi că instituţiile europene şi guvernele trebuie să reacţioneze ‘foarte repede’ pentru a stimula creşterea economică şi locurile de muncă, relatează EFE.

‘Acest scrutin este mai mult decât un nou semnal de alarmă, este un şoc, un cutremur’ pentru că a situat ‘clar în fruntea’ preferinţelor electoratului Frontul Naţional, în timp ce partidele de guvernământ au înregistrat un ‘rezultat mediocru, în special ‘partidul majoritar şi stânga’, a afirmat şeful executivului de la Paris.

Frontul Naţional, condus de Marine Le Pen, a realizat un scor istoric de 25% conform estimărilor, devansând formaţiunea de dreapta UMP (20%), de opoziţie, în timp ce socialiştii aflaţi la putere au înregistrat o nouă derută, cu mai puţin de 15% din voturi.

Preşedintele francez, François Hollande, urmează să se întâlnească luni cu premierul Manuel Valls şi mai mulţi miniştri pentru a analiza şi a trage concluziile care se impun după rezultatele la alegerile europarlamentare desfăşurate duminică, a anunţat Palatul Elysée, citat de EFE.

Ministrul britanic William Hague s-a declarat duminică ‘îngrijorat’ de victoria Frontului Naţional în alegerile europene, partid pe care l-a acuzat de rasism, relatează luni AFP.

Şeful diplomaţiei britanice a fost întrebat de un jurnalist de la BBC dacă în Franţa este vorba despre victoria unui ‘partid rasist’ şi a răspuns afirmativ. ‘În acest caz particular, da, şi cred că ar trebui să fim îngrijoraţi de astfel de evoluţii în restul Europei’, a declarat Hague.

‘De aceea este atât de important ca viitoarea Comisie Europeană, Consiliul European, viitorul Parlament European să înţeleagă mesajul că există o nemulţumire crescândă şi tensiuni de diferite feluri în Europa’, a adăugat ministrul conservator.

‘Asta impune o Uniune Europeană mai flexibilă, mai competitivă, mai puţin centralizată, mai puţin îndepărtată (…) este în interesul tuturor naţiunilor europene, nu numai al Marii Britanii. Este ceea ce vom cere’, a mai spus el.

Partidele eurosceptice ar urma să câştige circa 129 de mandate în noul Parlament European, în urma scrutinului european de duminică, informează Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând Beijingul de practici ''discriminatorii'' faţă de produsele europene, pe......
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...
Salariu minim garantat pentru mii de angajați din bănci. Una dintre federațiile sindicatelor anunță că a semnat cu mai multe nume mari din sector
Salariu minim garantat pentru mii de angajați din bănci. Una dintre federațiile sindicatelor anunță că a semnat cu ...
Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci din România a semnat contractul colectiv de muncă de la nivelul sectorului ...