1EUR = 4.8378 RON | Bucureşti 35 º

Extern

Franţa trebuie să livreze navele Mistral sau să dea banii înapoi Rusiei - Moscova

Franţa trebuie să ia o decizie şi fie livrează navele de război Mistral Rusiei, fie dă înapoi banii primiţi, a declarat joi purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse Aleksandr Lukaşevici, citat de France Presse.

09 oct, 2014 | Agerpres

'Situaţia este simplă: există contracte ce trebuie onorate', a declarat Lukaşevici cu ocazia unei conferinţe de presă. 'Dacă partea franceză are noi variante, ar trebui să discute despre acestea cu noi şi nu să recurgă la metoda megafonului diplomatic', a criticat el. 'Franţa trebuie să decidă. Sau să dea banii înapoi', a subliniat responsabilul.

Franţa a vândut în iunie 2011 două nave Mistral pentru o sumă totală de aproximativ 1,2 miliarde de euro Rusiei. Prima navă a fost botezată 'Vladivostok', iar cea de-a doua se va numi 'Sevastopol', după marele port din Crimeea, anexată în martie de Rusia.

Este vorba de aşa-numitele 'nave de proiecţie şi comandament' (BPC), adică nave de război polivalente ce au capacitatea de a transporta elicoptere, tancuri şi chiar găzdui un stat major mobil. În planurile iniţiale, prima navă urma să fie livrată la sfârşitul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie.

Dar, la începutul lunii septembrie, preşedintele francez Francois Hollande a pus sub semnul întrebării acordul după ce a anunţat că va lua 'la sfârşitul lui octombrie' o decizie privind livrările acestor nave 'în funcţie de situaţie' şi de starea acordului de încetare a focului de la 5 septembrie, precum şi de progresul procesului de pace din regiunile separatiste din estul Ucrainei.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO