Frigiderele şi televizoarele vor trebui să consume mai puţină energie electrică în UE

Comisia Europeană a adoptat marţi noi măsuri destinate prelungirii duratei de viaţă a mai multor aparate electrocasnice şi pentru a le face să consume mai puţină energie electrică, transmite AFP.
Economica.net - mar, 01 oct. 2019, 15:38
Frigiderele şi televizoarele vor trebui să consume mai puţină energie electrică în UE

Pentru prima dată, frigiderele, maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat vase şi televizoarele vândute în UE vor trebui să răspundă „exigenţelor în materie de reparabilitate şi reciclabilitate”, a explicat Executivul comunitar într-un comunicat de presă.

Comisia estimează că aceste reguli, care ar urma să intre în vigoare în săptămânile următoare, împreună cu legislaţia privind etichetarea energetică adoptată în luna martie, vor permite realizarea unei economii anuale de energie de 167 Terawatt-oră (TWh) până în 2030, echivalentă cu consumul anual de energie al Danemarcei. Pentru gospodăriile europene, măsurile înseamnă o economie medie de 150 de euro pe an la factura de electricitate, estimează Comisia.

Legislaţia se referă în special la piesele de schimb care vor trebui să fie disponibile „pentru o perioadă lungă de timp după achiziţionare”, de exemplu minim şapte ani pentru frigidere şi 10 ani pentru maşinile de spălat rufe şi maşinile de spălat vase. În plus, producătorul va trebui să asigure livrarea pieselor „într-un interval de 15 zile lucrătoare”.

Consumul de apă este de asemenea în vizorul noii legislaţii: măsurile aplicabile fixează un consum maxim de apă pentru un ciclu.

„Eco-design-ul constituie un element cheie în lupta împotriva încălzirii climei şi are o contribuţie directă la îndeplinirea obiectivelor fixate în Acordul de la Paris”, a subliniat comisarul european pentru Mediu şi Energie, Miguel Arias Cańete.

Biroul European al Uniunilor de Consumatori (BEUC) a salutat noile măsuri care ar trebui să ajute la „prelungirea duratei de funcţionare a produselor electrocasnice, care în prezent este prea scurtă”, a declarat directorul general al BEUC, Monique Goyens.

Din partea producătorilor, Paolo Falcioni, directorul general al Asociaţiei Producătorilor Europeni de Electrocasnice (APPLiA) a apreciat că „noile exigenţe în materie de ecodesign şi de îmbunătăţire a eficienţei sunt un instrument care asigură că toţi actorii respectă aceleaşi reguli şi promovează conceptul de economie circulară”.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...