1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 6 º

Finanţe şi bănci

Fronea, ANAF: Mai există cazuri de oameni corupţi în activitatea vamală

În sectorul vamal mai există oameni care sunt corupţi, corupţie zero nu există aşa cum nu există trafic ilicit zero, a declarat, joi, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Dorel Fronea, coordonator al structurilor vamale.

16 mar, 2017 | Agerpres

'Categoric mai există asemenea cazuri. Corupţie zero nu există aşa cum nu există trafic ilicit zero. Corupţia este legată de evaziune, de trafic ilicit. Important este să se ia măsuri pentru diminuarea acestor fenomene', a spus Fronea.

El a precizat că traficul ilicit cu ţigarete reprezintă 38 milioane euro iar în acest an ar putea scădea la sub 14% din total consum.

'Coborâm sub 14% (trafic ilicit din total consum n.r.) în acest an. Se poate. În anul 2013 a fost desfiinţată Autoritatea Naţională a Vămilor. Vama este o structură extrem de importantă. Trebuie reaşezată această structură vamală. 11,8% este recordul pozitiv, cel mai scăzut nivel al traficului ilicit cu ţigarete, şi a fost înregistrat în ultima lună de funcţionare a Autorităţii Naţionale a Vămilor. După această lună traficul ilicit s-a dus în sus. Trebuie o mai bună organizare, o reaşezare a structurilor, ţine şi de management, de modul în care sunt conduse instituţiile de aplicare a legii. Nivelul mediu al traficului ilicit cu ţigarete este 10% în Uniunea Europeană. Noi avem cea mai lungă frontieră non-comunitară - 2.070 kilometri, cu zone sensibile, ca să nu zic vulnerabile. România dacă ajunge la un nivel de 11% este un rezultat bun, pozitiv pentru această zonă', a mai arătat oficialul ANAF.


Vitalie Vrabie, reprezentant al serviciului vamal al Republicii Moldova, a arătat joi, într-o conferinţă de presă, că serviciul vamal din ţara sa a avut o creştere numerică de peste 2 ori şi jumătate de capturi pe frontiera cu România.


'Pentru perioada anului 2016, serviciul vamal a avut o creştere numerică de peste 2 ori şi jumătate de capturi pe frontiera cu România. Aceste cifre vorbesc despre seriozitatea serviciului vamal în combaterea acestui fenomen neplăcut, chiar dacă noi nu avem prejudicii pentru buget în acest fenomen de trafic ilicit, dar avem prejudicii enorme de imagine. Din responsabilitatea pe care o avem, noi o să fim prezenţi puternic în aceste operaţiuni şi o să ne aliniem în combaterea acestui fenomen de comun acord cu autorităţile vamale din România', a mai arătat Vrabie.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO