Frontex: 630.000 de migranţi au intrat ilegal în Europa de la începutul anului

Circa 630.000 de persoane au intrat ilegal în Europa de la începutul anului, a afirmat Fabrice Leggeri, director executiv al Agenţiei europene de supraveghere a frontierelor Frontex, într-un interviu acordat grupului de presă francez Ebra.
Economica.net - lun, 05 oct. 2015, 10:57
Frontex: 630.000 de migranţi au intrat ilegal în Europa de la începutul anului

‘Am înregistrat aproximativ 630.000 de treceri ilegale de frontiere până la sfârşitul lunii septembrie’, a indicat Leggeri, vorbind despre ‘criza migratorie fără precedent în Europa după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial’, în acest interviu apărut luni în cotidienele Dernieres nouvelles d’Alsace şi Alsace din estul Franţei.

O dată cu apropierea sesiunii Consiliului Europei din 15-16 octombrie, el pledează astfel pentru cooperare europeană, pentru că ‘statele membre trebuie să înţeleagă că, în loc să desfăşoare sute de poliţişti la frontierele lor naţionale, ar fi mai util să-i trimită la frontiera exterioară. Adevărata frontieră a Franţei este la Ventimiglia, dar şi în Lampedusa, la Lesbos, la Melilla…’

‘Dacă fiecare stat gestionează criza în colţul său, fără să se coordoneze cu vecinii, fluxurile de migranţi nu vor înceta să treacă dintr-o ţară în alta, în detrimentul tuturor’, a avertizat şeful Frontex.

Exprimându-şi satisfacţia pentru dublarea efectivelor Frontex prevăzută în Grecia, care în prezent are un efectiv sub o sută de persoane, el afirmă că,’dacă aveam o mie sau două mii de grăniceri europeni pentru a ajuta autorităţile greceşti, faptul ar fi avut un efect spectaculos asupra crizei la această frontieră’.

În timp ce europenii discută despre înfiinţarea unor centre de triere în Grecia şi Italia pentru a primi migranţii la sosirea lor în Europa şi pentru a evalua dacă au sau nu dreptul la azil, Leggeri subliniază că, ‘în medie, doar 39% din deciziile de extrădare sunt executate efectiv’, în special din cauza refuzului ţărilor de origine de a-şi reprimi propriii cetăţeni.

‘Să fim realişti: dacă vrem să putem retrimite migranţii aflaţi în neregulă spre ţările lor de origine, trebuie locuri de cazare, în special în hotspot-uri’, afirmă el.

În timp ce Frontex a închiriat 39 de avioane anul trecut pentru a retrimite migranţi acasă, Leggeri estimează un obiectiv mai ambiţios pentru 2015: ‘Va trebui să atingem numărul de 60 de avioane pentru a-i returna pe migranţii ilegali până la sfârşitul anului’.

Întrebat despre înfiinţarea unui corp european de grăniceri, aşa cum invocase preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şeful Frontex avertizează că un astfel de corp ‘nu poate fi constituit pe termen mediu şi obiectivul este de a fi eficient rapid’.

‘Trebuie să se meargă spre o gestionare mai integrată a frontierelor, o reţea europeană de supraveghere după modelul Frontex. Şi să se ia în calcul o capacitate de acţiune autonomă în unele cazuri: de exemplu, ca Frontex să poată interveni într-o criză, fără să aştepte ca statul vizat să i-o ceară’, a spus el.

‘Presiunea migratorie este o provocare de durată lungă’, chiar dacă ‘va trebui, până într-un an, să reuşim să controlăm afluxul brutal, fără precedent, căruia îi facem faţă’, a avertizat Leggeri, adăugând că nu vede posibilă ‘o soluţie pe termen scurt în Siria şi în Cornul Africii’.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...