Frontex a avertizat cu privire la o rută a migranţilor prin România – ministru croat

Croaţia a introdus noi măsuri de filtrare a migranţilor care traversează Balcanii, restrângând accesul pe teritoriul croat doar pentru cei care vor solicita azil în Austria şi Germania, urmând astfel mai multor ţări din regiune, precum Macedonia, Serbia, Slovenia, dar şi Austria, relatează Euronews.
Economica.net - vin, 22 ian. 2016, 07:50
Frontex a avertizat cu privire la o rută a migranţilor prin România - ministru croat

Ministrul croat de Interne Ranko Ostojic a anunţat că migranţilor li se va cere să aibă asupra lor un document semnat din care să reiasă dacă vor să ceară azil în Germania sau Austria.

El a avertizat totodată că aceste decizii, adoptate în celelalte ţări, au condus la deschiderea unor noi rute ale migraţiei..

„Măsuri unilaterale ca acestea au condus la ceea ce am avertizat anterior, şi anume la deschiderea unor noi rute. Aceste noi rute conduc fie către Albania, iar din Albania migranţii vor încerca fie să traverseze Muntenegrul şi să ajungă în Croaţia – lucru pe care suntem pregătiţi să-l împiedicăm -, fie către Italia, cu ajutorul unor traficanţi” de persoane, a spus el.

Ministrul croat a adăugat că Agenţia europeană pentru protecţia frontierelor externe Frontex a avertizat în legătură cu o nouă eventuală rută – prin România – şi a evocat de asemenea cazuri de traversare a Bulgariei.

Austria

Viena a anunţat miercuri că va limita numărul de solicitanţi de azil în 2016 şi că va reduce acest nivel anual, până în 2019.

Plafonul de anul acesta va fi de 37.500 de azilanţi, sub nivelul total de solicitanţi de azil din 2015. Până în 2019, Austria vizează o reducere la 25.000 de azilanţi pe an.

Ministrul austriac de Externe Sebastian Kurz a apărat, la Davos, această decizie.

„Este, evident, un îndemn ca Bruxellesul să se trezească”, a declarat el la la Forumul economic mondial.

„Am fost nevoiţi să luăm o decizie la nivel naţional deoarece nu există, în continuare, o soluţie europeană”, a apreciat ministrul austriac.

„Cu toate acestea nu sunt pesimist (…). Dar cred că de-acum este necesar ca unele ţări, inclusiv Austria, să adopte măsuri la nivel naţional pentru a nu a fi complet depăşite”, a subliniat Kurz.

Viena a anunţat săptămâna trecută că va opri orice migranţi care intenţionează să traverseze Austria către Germania.

Slovenia

Poliţia slovacă şi-a anunţat intenţia de urma exemplul Austriei şi că plănuieşte „aceeaşi acţiune” la frontiera de sud, cu Croaţia. Măsurile vor intra în vigoare în cazul în care Austria face paşi suplimentari în vederea limitării intrării migranţilor pe teritoriul său, a precizat poliţia.

Macedonia

Între timp, autorităţile macedonene au redeschis frontierele ţării pentru migranţii care declară că vor să ajungă în Germania sau Austria, prevăzute ca destinaţii ale documentelor lor de intrare.

Migranţilor li s-a cerut să prezinte documente de identitate ştampilate şi o declaraţie scrisă din care să reiasă în ce ţară vor să ceară azil şi care să fie înregistrată în Grecia.

Grecia

O ţară de tranzit, Grecia se teme că, în cazul în care ţările europene îi blochează pe migranţi, aceştia se vor aduna pe teritoriul său.

Aproximativ 30.000 de refugiaţi sirieni, irakieni şi afgani au pornit pe ruta din Balcani în ianuarie, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM).

Te-ar mai putea interesa și
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare de peste jumătate de milion de dolari în primele doua runde de finanțare,......
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată ...
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...