Frontex: Număr record de imigranţi la graniţele UE în iulie. Anglia şi Franţa vor semna un acord pentru a reduce numărul lor

Numărul imigranţilor care au ajuns la graniţele Uniunii Europene s-a triplat în luna iulie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, numărul acestora ajungând la 107.500, a anunţat marţi Agenţia europeană pentru supravegherea frontierelor Frontex, relatează AFP, preluată de Agerpres. 
Economica.net - mar, 18 aug. 2015, 18:02
Frontex: Număr record de imigranţi la graniţele UE în iulie. Anglia şi Franţa vor semna un acord pentru a reduce numărul lor

‘Această cifră constituie o cifră record pentru a treia lună consecutiv, cu mult peste numărul de 70.000 de imigranţi înregistraţi în luna iunie’, a precizat agenţia cu sediul la Varşovia.

În primele şapte luni ale anului, numărul imigranţilor a ajuns la 340.000 faţă de 123.500 în aceeaşi perioadă a anului 2014, creând o presiune fără precedent asupra autorităţilor din Italia, Grecia şi Ungaria, afirmă Frontex.

Sirienii şi afganii reprezintă cea mai mare parte a imigranţilor care intră ilegal pe teritoriul Uniunii Europene. Fugind de instabilitatea din ţările lor, ei ajung mai întâi în Grecia din Turcia.

‘Este o situaţie de urgenţă pentru Europa, fiind necesar sprijinul tuturor statelor membre UE pentru autorităţile naţionale care primesc un număr mare de imigranţi la frontierele lor’, a subliniat directorul Frontex, Fabrice Leggeri.

‘Frontex le-a cerut ţărilor membre echipamente şi personal suplimentare pentru a sprijini operaţiunile agenţiei din Grecia şi Ungaria’, a adăugat el.

În iulie, circa 50.000 de imigranţi au sosit prin Marea Egee, mai ales în insulele greceşti Lesbos, Chios, Samos şi Kos. Peste 20.000 au ajuns în Italia, numărul acestora crescând la 90.000 de la începutul anului. Din Balcanii de Vest, în Ungaria au ajuns peste 34.000 de imigranţi, a precizat Frontex.

Ministerul de Interne al Franţei a anunţat, marţi, că Parisul şi Londra vor semna joi un acord cu privire la imigranţi, din ce în ce mai numeroşi la Calais, în nordul Franţei, acord ce va viza în mod concret securitatea, lupta împotriva filierelor criminale de călăuze şi ajutorul umanitar.

Acordul va fi semnat la Calais de către ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve şi de omologul său britanic Theresa May. Cu această ocazie, cei doi responsabili se vor întâlni cu asociaţii şi aleşi locali, a adăugat ministerul francez într-un comunicat.

Acordul franco-britanic ‘prevede, pe de o parte, întărirea angajamentului comun pentru securitatea locului, lupta comună şi fermă împotriva filierelor criminale de călăuze, de traficanţi de carne vie şi imigraţiei clandestine’, se precizează în comunicatului ministerului francez.

Pe de altă parte, acesta va conţine ‘măsuri ce întăresc dispozitivul umanitar desfăşurat la faţa locului împreună cu asociaţii şi aleşi locali, în special în vederea protejării persoanelor cele mai vulnerabile’.

De la începutul lui august, Marea Britanie s-a angajat deja să majoreze cu 10 milioane de euro fondul creat în septembrie 2014 în vederea securizării portului Calais şi care iniţial prevedea o sumă 15 milioane de euro pentru trei ani.

Cei doi miniştri se vor deplasa spre tunelul de sub Canalul Mânecii, unde dispozitivele de securitate au fost întărite, pentru a-i descuraja pe imigranţi. Potrivit grupului Eurotunnel, numărul de tentative a scăzut în mod semnificativ în ultimele nopţi, ajungând la numai 100-200 în medie, după un vârf de 1.700 de tentative de intruziune care s-a înregistrat la 3 august.

Apoi, Bernard Cazeneuve se va deplasa în seara zilei de joi la Berlin, pentru o întrevedere cu omologul său german Thomas de Maiziere, pe marginea ‘politicii privind imigraţia în Europa’, întrevedere ce va fi urmată de o declaraţie comună.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters....
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu CFR Călători
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat reparaţia capitală de tip R9 la cel de-al 17-lea automotor Siemens Desiro SR20D, ...