FSLI: Mai multe şcoli riscă să fie închise din cauza costului per elev, calculat greşit

Mai multe şcoli riscă să fie închise din cauza costului standard per elev, calculat greşit, fără să se ţină cont de realitatea existentă în unităţile de învăţământ, atrage atenţia Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), care solicită urgent regândirea modului de calcul al acestui cost standard.
Economica.net - vin, 26 ian. 2018, 08:39
FSLI: Mai multe şcoli riscă să fie închise din cauza costului per elev, calculat greşit

Conform unui comunicat al FSLI, mai multe şcoli sunt somate în această perioadă de conducerile inspectoratelor şcolare, precum şi de Ministerul Educaţiei Naţionale, să ia măsuri care se impun pentru a se încadra în cheltuielile de personal aprobate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2018.

‘Aceste cheltuieli sunt stabilite în funcţie de costul standard per elev/preşcolar, care, în multe situaţii, este calculat fără să se ţină cont de realitatea existentă în unităţile de învăţământ. FSLI cere urgent regândirea modului de calcul al acestui cost standard’, se spune în comunicat.

De asemenea, FSLI contestă modul în care este aplicat costul standard per elev, în funcţie de care sunt alocaţi banii pentru salariile angajaţilor din educaţie.

‘Sistemul de învăţământ este într-o permanentă dinamică, iar şcolile din România sunt extrem de eterogene dacă ne referim la numărul de elevi la clasă, mediul în care funcţionează sau la componenţa resursei umane şi de aceea modul de stabilire a acestui cost standard ar trebui să ţină cont de toate particularităţile existente pentru o unitate de învăţământ. De asemenea, credem că în funcţie de fiecare situaţie în parte trebuie introduşi indici de corecţie reali, care să ajute la echilibrarea finanţării unităţilor de învăţâmânt. Din păcate, din anul 2011, de când a fost introdus şi până în prezent, valoarea costului standard a fost stabilită în mod arbitrar: Ministrul Finanţelor Publice a aprobat cuantumul sumelor destinate salariilor, iar Ministerul Educaţiei a împărţit aceste sume la numărul de elevi şi preşcolari, rezultând, din condei, costul standard. Aşa am ajuns în situaţia gravă în care mai multe şcoli ar putea să fie închise’, afirmă FSLI.

Potrivit sursei citate, este vorba despre şcoli mici, cu câte 8-10 copii la clasă, situate în zone izolate, care sunt în pericol de a fi desfiinţate.

‘În acest caz trebuie introduşi indici de corecţie acoperitori, pentru că cei care contează, în primul rând, sunt elevii care au dreptul la educaţie! Desfiinţarea unor şcoli, fără a asigura transportul elevilor la o şcoală apropiată, înseamnă o măsură iresponsabilă. Ştim că înfiinţarea sau desfiinţarea unei unităţi de învăţământ intră în competenţa autorităţilor locale şi a inspectoratelor şcolare. Cerem, însă, Ministerului Educaţiei să fie partenerul nostru şi al elevilor, într-un mod real şi să ia măsurile prin care se poate ajunge la un cost standard calculat corect. Elevii şi profesorii nu trebuie să fie sacrificaţi pentru că o şcoală nu se încadrează în limitele de cheltuieli, deşi sunt situaţii speciale’, potrivit FSLI.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită, de asemenea, Ministerului Educaţiei şi stabilirea clară a normativelor pentru personalul didactic auxiliar şi pentru personalul nedidactic, categorii de salariaţi decimaţi numeric în ultimii ani. Trebuie stabilit în mod exact care este un minimum de personal care trebuie să existe într-o unitate de învăţământ, pentru ca acea unitate să funcţioneze normal, astfel încât elevii să nu aibă de suferit.

‘Finanţarea unităţilor de învăţământ este cea mai mare problemă a sistemului educaţional. Guvernanţii trebuie să-şi schimbe mentalitatea în ceea ce priveşte alocarea fondurilor pentru acest domeniu. Trebuie să înceteze bătaia de joc la adresa colegilor noştri sau la adresa elevilor. Suntem puşi într-o situaţie absurdă în care ne simţim ca pe o moşie în care ne milogim în faţa stăpânului să nu ne taie din porţia de mâncare. O ţară care îşi închide şcolile, pentru că guvernanţii nu sunt în stare să asigure fonduri suficiente pentru funcţionarea lor, nu e o ţară condusă spre dezvoltare, e o ţară care pune lacăt pe propriul viitor. FSLI atrage atenţia că nemulţumirile membrilor de sindicat se adună de la o zi la alta, iar calea dialogului social nu va mai fi o soluţie pentru noi să rezolvăm problemele generate educaţiei de către cei aflaţi la putere’, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...