FT: Marea Britanie se pregăteşte de concesionarea drumurilor şi autostrăzilor

Guvernul britanic se pregăteşte să înceapă concesionarea drumurilor naţionale şi autostrăzilor, o premieră pentru Marea Britanie, pentru a atrage astfel investiţii din sectorul privat în infrastructură şi pentru a reduce deficitul bugetar, potrivit Financial Times (FT).
Economica.net - lun, 19 mart. 2012, 12:06
FT: Marea Britanie se pregăteşte de concesionarea drumurilor şi autostrăzilor

Premierul David Cameron consideră că schimbarea modelului de operare şi finanţare a drumurilor poate debloca „investiţii private la scară largă”, din partea unor fonduri suverane de investiţii, fonduri de pensii şi alte tipuri de investitori.

„Trebuie să luăm în calcul abordări inovatoare faţă de chestiunea finanţării drumurilor naţionale, pentru a creşte investiţiile şi a reduce congestia”, spune Cameron într-un proiect care urmează să fie prezentat luni, citat de FT.

Oficialul va reitera promisiunea guvernului de a nu introduce taxe pe drumurile existente, propunere criticată dur în 2007 de opinia publică, când a fost adusă în discuţie de Tony Blair.

Taxarea noilor drumuri rămâne însă în discuţie, inclusiv în cazul unor extensii sau modernizări ale celor mai congestionate autostrăzi.

Cameron consideră că privatizarea industriei apei de către Margaret Thatcher, în anii ’80, ar putea fi un model pentru sectorul drumurilor şi autostrăzilor, care ar putea deveni practic „utilităţi reglementate”.

„De ce alte forme de infrastructură, spre exemplu apa, pot fi finanţate de capital din sectorul privat prin companii de utilităţi deţinute privat şi reglementate independent, în timp ce drumurile Marii Britanii trebuie finanţate de la bugetul public?”, se întreabă Cameron în documentele citate de FT.

Premierul a cerut Trezoreriei şi ministerului Transporturilor să prezinte până în toamnă variante de privatizare a drumurilor. Ministrul Finanţelor, George Osborne, preferă ca reţeaua de drumuri să fie concesionată pe termen lung, pentru a permite guvernului să evite folosirea termenului „privatizare”.

Companiile ar trebui să liciteze pentru astfel de concesiuni şi să adminsitreze drumurile şi autostrăzile mai eficient decât o face statul.

Pentru început ar fi vizate drumuri şi autostrăzi reprezentând 3% din sistemul naţional, administrate în prezent de o agenţie naţională, cu un buget anual de un miliard de lire sterline.

Companiile ar trebui să stabilească împreună cu statul planuri de investiţii şi ţinte de performanţă şi vor beneficia de o sursă garantată de venituri, probabil prin încasarea unui procentaj din taxa anuală de acciză pe autovehicule, prin care guvernul de la Londra încasează 6 miliarde de lire pe an.

 

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii mai cei 12,5 miliarde de lei alocaţi de Guvern să poată fi accesaţi de......
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ...
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas ...
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...