FT: Ministrul Muncii din România avertizează asupra impactului dezastruos al exodului tinerilor calificaţi

Exodul în masă al tinerilor calificaţi înregistrat de la aderarea României la UE în 2007 va avea un impact dezastruos asupra economiei, dacă tendinţa nu se va inversa, a avertizat ministrul Muncii din România, Mariana Câmpeanu, într-un interviu acordat la Bucureşti, comentează joi Financial Times (FT).
Economica.net - vin, 17 ian. 2014, 11:16
FT: Ministrul Muncii din România avertizează asupra impactului dezastruos al exodului tinerilor calificaţi

Respingând predicţiile făcute de politicienii anti-imigraţie din Marea Britanie, potrivit cărora un val de muncitori din România şi Bulgaria va ajunge în Regatul Unit după ridicarea restricţiilor la 1 ianuarie, Mariana Câmpeanu a afirmat că Guvernul român şi-a asumat obligaţia de a atrage emigranţii înapoi acasă, pentru a stimula redresarea economiei.

‘Problema nu este că oamenii părăsesc ţara … acest flux a avut deja loc în urmă cu câţiva ani. În România, observăm cu claritate efectele negative ale emigrării forţei de muncă înalt calificate, în special doctori şi ingineri, care au început să fie o problemă pentru noi’, a afirmat ministrul Muncii din România.

Populaţia României a scăzut cu aproape trei milioane în ultimul deceniu, la 20 de milioane, deoarece tinerii părăsesc ţara pentru a căută oportunităţi de angajare mai bune peste hotare, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Deşi migraţia netă s-a aplatizat anul trecut – perioada de vârf a fost imediat după aderarea la UE – ministrul Muncii din România a declarat că ţara începe acum să simtă efectele exodului care a avut loc în ultimul deceniu, în special plecarea doctorilor şi a profesioniştilor din IT care s-au îndreptat către Italia, Spania, Germania şi Marea Britanie.

Mariana Câmpeanu a afirmat că plecarea unui număr mare de tineri va pune presiune în viitor asupra finanţelor publice ale ţării, rămânând mai puţine fonduri care să sprijine sistemul de pensii la statului.

‘Problema nu este doar plecarea persoanelor cu înaltă calificare, ci şi plecarea multor tineri. Această tendinţă reprezintă o problemă pe care trebuie să o gestionăm în viitorul apropiat, deoarece ritmul îmbătrânirii populaţiei este cel mai ridicat din Europa’, a explicat Mariana Câmpeanu.

Economia României a avut o evoluţie mai bună decât media europeană, datorită avansului din sectorul industrial şi din agricultură. Se estimează că anul trecut PIB-ul a crescut cu 2,2%, în timp ce rata şomajului este aproape la jumătate faţă de media din UE, de 11%.

Dar ministrul Muncii din România se teme că, ţinând cont de criza demografică cu care se confruntă ţara, va fi dificil de menţinut avansul economiei fără angajaţi tineri.

Pentru a rezolva problema, Guvernul de centru stânga din România a introdus recent o serie de măsuri pentru a trage emigranţii tineri înapoi acasă. Aceste măsuri includ alocarea a 100.000 de euro pentru începerea unei noi afaceri, subvenţii pentru scăderea costurilor ipotecare la achiziţionarea primei case şi o serie de subvenţii pentru antreprenorii care investesc în agricultură.

De asemenea, România este decisă să atragă investiţii din economiile Europei Occidentale, pentru a convinge emigranţii să revină acasă şi să lucreze pentru multinaţionale, a explicat Mariana Câmpeanu.

Ministrul Muncii a recunoscut că inversarea tendinţei migraţiei va fi dificilă, deoarece salariile din România sunt mai degrabă comparabile cu cele din statele sărace în curs de dezvoltare decât cu standardele din UE.

Dar criza economică afectează multe din statele unde au emigrat cei mai mulţi români – în special Italia şi Spania – iar redresarea pieţei interne va determina mai mulţi români să revină acasă, susţine Mariana Câmpeanu.

Te-ar mai putea interesa și
Suedezii de la Ingka Group au alocat patru miliarde de euro pentru investiții în proiecte de energie verde
Suedezii de la Ingka Group au alocat patru miliarde de euro pentru investiții în proiecte de energie verde
Grupul suedez Ingka Group, proprietarul majorităţii magazinelor de mobilă Ikea, a alocat până în 2030 patru miliarde de euro pentru investiţii în proiecte de energie eoliană şi solară,......
APIA: A fost prelungit până pe 4 mai termenul pentru depunerea cererilor de subvenționare a motorinei folosită în agricultură
APIA: A fost prelungit până pe 4 mai termenul pentru depunerea cererilor de subvenționare a motorinei folosită în agricultură
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că primeşte cereri ...
Germania ar putea să renunțe definitiv la cărbune până în 2030
Germania ar putea să renunțe definitiv la cărbune până în 2030
Renunţarea Germaniei la cărbune, o problemă mult dezbătută, ar putea avea loc cu câţiva ani mai devreme decât era ...
EMA confirmă că ar putea să existe o legătură între vaccinul Johnson & Johnson și tromboze, dar că beneficiile depășesc riscurile
EMA confirmă că ar putea să existe o legătură între vaccinul Johnson & Johnson și tromboze, dar că beneficiile ...
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a confirmat marţi o ''legătură posibilă'' între vaccinul anti-COVID-19 produs ...