FT: Piraeus va lista la bursă divizia Geniki Bank în următoarele şase luni

Piraeus Bank, al doilea grupul bancar elen, intenţionează să-şi listeze la bursă divizia Geniki Bank în următoarele şase luni, a anunţat, joi, publicaţia Financial Times, care citează surse anonime, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 27 sept. 2013, 07:19
FT: Piraeus va lista la bursă divizia Geniki Bank în următoarele şase luni

Piraeus a angajat Deutsche Bank AG şi Barclays PLC pentru a oferi consiliere în vederea listării, în urma căreia banca elenă ar putea obţine între 200 şi 300 de milioane de euro. Deocamdată, Piraeus va încerca să-şi păstreze o participaţie de 10 – 20% din Geniki, susţine FT.

Luna trecută, Piraeus a anunţat că 12% din angajaţii săi au semnat pentru schema de plecări voluntare, deoarece banca încearcă să-şi scadă costurile după recentele achiziţii.

Piraeus a achiziţionat anul trecut Geniki Bank, de la grupul bancar francez Societe Generale. Preţul de vânzare pentru Geniki Bank a fost de un milion de euro, însă grupul bancar francez a investit 444 de milioane de euro, dintre care 281 de milioane de euro pentru recapitalizarea Geniki Bank, iar restul de 163 de milioane de euro în subscrierea de obligaţiuni emise de Piraeus Bank.

În mai, Piraeus a raportat un profit net de 3,62 miliarde de euro (4,64 miliarde de dolari) în primul trimestru din 2013, în special datorită unui câştig de capital de 3,4 miliarde de euro obţinut în urma achiziţionării diviziilor din Grecia ale băncilor cipriote.

Ca parte a planului de consolidare a sectorului bancar elen, anul trecut, Piraeus a achiziţionat activele viabile ale ATEbank şi Geniki Bank, iar în martie 2013 a cumpărat operaţiunile bancare din Grecia ale Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank şi Hellenic Bank.

De asemenea, în aprilie 2013, Piraeus a ajuns la un acord privind achiziţionarea diviziei din Grecia a grupului portughez Banco Comercial Portugues (BCP). Înainte de a-şi vinde divizia din Grecia, BCP a recapitalizat-o cu 400 de milioane de euro, ajutând, astfel, Piraeus să obţină de la sectorul privat 10% din suma necesară majorării de capital.

În urma acestor achiziţii, activele totale combinate ale Piraeus se ridică la 99 miliarde de euro, a anunţat grupul bancar elen.

Rata de adecvare a capitalului Tier 1 era de 14,4% la 31 martie 2013, în timp ce provizioanele pentru creditele neperformante au urcat la 506 milioane de euro, de la 296 milioane de euro în perioada similară din 2012.

Piraeus Bank România este parte a grupului financiar Piraeus Bank Group. În cei peste 12 ani de activitate pe piaţa din România, Piraeus Bank şi-a construit o reţea de unităţi şi deserveşte peste 300.000 de clienţi.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...