FT: Ponta este „cavalerul alb” al celor care vor bani şi putere

Victor Ponta, prin indiferenţa cu care a reacţionat faţă de acuzaţiile de plagiat lansate la adresa sa, va reprezenta un test pentru socialiştii europeni, care sunt aşteptaţi luna viitoare la o conferinţă la Bucureşti, comentează Tom Gallagher pentru Financial Times în ediţia electronică de joi.
Economica.net - joi, 16 aug. 2012, 06:03
FT: Ponta este

Într-o scrisoare publicată în ediţia electronică de joi a prestigioase publicaţii, acest profesor de politică de la Universitatea britanică Bradford face aceste aprecieri pe marginea analizei „România, o încurcătură balcanică” a lui Neil Bucley publicată de ziar pe 13 august care, în opinia sa, „atrage pe bună atenţia asupra crizelor personale cu care s-au confruntat vara aceasta doi dintre «oamenii mari»” din România, fostul premier Adrian Năstase şi Victor Ponta.

„Eu cred că felul în care au reacţionat (Năstase şi Ponta) arată de ce această criză nu se poate calma rapid”, subliniază Gallagher.

El apreciază că încercarea „de mântuială” a lui Năstase de a se sinucide, în urma condamnării la închisoare pentru corupţie, arată că acesta „a considerat ruşinea suferită prea greu de suportat”, pe când premierul Ponta, imediat după ce revista „Nature” publica acuzaţiile de plagiat, „insista să participe la un summit european la Bruxelles, deşi poate că era conştient de costurile reputaţiei sale în ochii Germaniei, unde un preşedinte şi un ministru al Apărării au căzut în urma unor acuzaţii fără îndoială mai puţin serioase”.

„Ponta cel rece ca gheaţa pare să se desfete cu orice îi impulsionează profilul”, continuă profesorul britanic, reproşându-i prezenţa în două rânduri la Jocurile Olimpice (JO) de la Londra, în contextul în care „ţara sa suferă financiar din cauza crizei politice” care, în opinia sa, a fost alimentată de Guvernul său.

„Ponta este acum un «cavaler alb» al celor din aşa-numita stângă din România, motivaţi să acumuleze putere şi să facă bani”, continuă Gallagher, citând opinia unui analist citat de Buckley în articolul său.

Lideri socialişti europeni ca preşedintele francez François Hollande, liderul opoziţiei britanice Ed Miliband şi reprezentantul socialiştilor europeni Sigmar Gabriel „se vor amesteca printre aceşti campioni ai acumulării primitive” la conferinţa socialiştilor eurpeni organizată în septembrie la Bucureşti, adaugă Gallagher.

„Va fi interesant de văzut dacă vreunul dintre ei se va scuza pentru neparticipare”, conchide Tom Gallagher în scrisoarea sa, intitulată „Ponta cel rece ca gheaţa îi va supune pe socialiştii europeni unui test”.

Te-ar mai putea interesa și
Sterilizările BNR tind să devină săptămânale pentru a strânge lichiditatea din piaţă. ROBOR bate însă pasul pe loc şi nu are de gând să crească
Sterilizările BNR tind să devină săptămânale pentru a strânge lichiditatea din piaţă. ROBOR bate însă pasul pe ...
Banca Centrală a avut pe 15 iunie cea mai mare operaţiune de atragere de depozite de la bănci din septembrie 2019 şi până acum. Cu toate acestea, nivelul ROBOR abia dacă stă pe loc, dacă nu......
City Insurance, cu 3 milioane de clienți, a reînceput plata daunelor. Liderul RCA, șanse să scape de faliment în ciuda găurilor uriașe. ASF și City, către brokeri: „Nu opriți vânzările! Există încă interes pentru preluare”
City Insurance, cu 3 milioane de clienți, a reînceput plata daunelor. Liderul RCA, șanse să scape de faliment în ciuda ...
Cu întreaga conducere suspendată și cu acționariatul decăzut din drepturi, City Insurance, cea mai mare companie de ...
Biden l-a avertizat pe Putin că moartea lui Navalnîi ar avea consecințe dezastruase asupra Rusiei
Biden l-a avertizat pe Putin că moartea lui Navalnîi ar avea consecințe dezastruase asupra Rusiei
Preşedintele american Joe Biden a dezvăluit miercuri că i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că, dacă opozantul ...
Gazprom dă asigurări că proiectul Nord Stream 2 este finanțat în totalitate
Gazprom dă asigurări că proiectul Nord Stream 2 este finanțat în totalitate
Proiectul gazoductului Nord Stream 2 este pe deplin finanţat, a afirmat miercuri adjunctul directorului general al Gazprom, ...