FT: Presiunile salariale vor împinge în sus inflaţia şi dobânzile în Europa de Est

În timp ce Banca Centrală Europeană cheltuieşte 80 de miliarde de euro pe lună pentru a achiziţiona obligaţiuni în cadrul programului său de stimulare monetară, în estul blocului comunitar atenţia este îndreptată spre înăsprirea politicii monetare, informează un articol publicat în Financial Times.
Economica.net - mar, 07 feb. 2017, 12:56
FT: Presiunile salariale vor împinge în sus inflaţia şi dobânzile în Europa de Est

‘Ţările din Europa de Est au trecut printr-o perioadă bună în ultimii ani. Toate au profitat de preţul scăzut al petrolului, care a ţinut inflaţia scăzută şi a stimulat cheltuielile de consum… În prezent, însă, lucrurile încep să se schimbe. Există mai puţină ofertă pe piaţa muncii şi am asistat la o creştere semnificativă a inflaţiei. Se pare că lucrurile încep să revină la normal’, a declarat William Jackson, economist şef la Capital Economics, potrivit căruia România va deschide calea cu o primă majorare de dobândă în al doilea trimestru al acestui an.

La fel ca şi în restul lumii, inflaţia în Europa de Est este stimulată de revenirea preţului la petrol. Însă, în cazul României, Poloniei şi Ungariei, evoluţiile de pe piaţa muncii ar putea fi mai importante.

‘Problema deficitului de mână de lucru s-a agravat în toate cele trei ţări şi este cea mai gravă în Ungaria’ unde 70% dintre companii au declarat că lipsa de mână de lucru disponibilă le afectează afacerile’, a precizat Arko Sen, analist la Bank of America Merrill Lynch.

Chiar dacă România înregistrează în continuare deflaţie, analiştii de la Capital Economics se aşteaptă ca Banca Naţională a României (BNR) să fie prima care reacţionează prin majorarea dobânzilor. Având în vedere politica fiscală expansionistă a autorităţilor de la Bucureşti, Capital Economics consideră că inflaţia va ajunge la 3,5% în 2018 şi, în consecinţă, prognozează o înăsprire a politicii monetare cu 100 de puncte de bază în acest an, ceea ce ar duce rata dobânzii de politică monetară la 2,75%, iar prima majorare a costului creditului ar urma să fie adoptată în al doilea trimestru.

Peter Attard Montalto, economist la Nomura, se aşteaptă şi el ca BNR să înăsprească politica monetară cu 100 de puncte de bază, dar, spre deosebire de analiştii de la Capital Economics, crede că majorarea dobânzii de bază va începe în a doua jumătate a lui 2017. Montalto se aşteaptă la o înăsprire similară a politicii monetare în Polonia, dar într-un ritm mai lent, cu o primă majorare în luna noiembrie, care să declanşeze un ciclu de înăsprire pe parcusul a 18 luni.

Astfel de majorări de dobândă par dramatice comparativ cu evoluţiile din zona euro, unde relaxarea cantitativă pare a fi cuvântul de ordine. Chiar dacă rata inflaţiei în zona euro ar urma să crească până la 1,9% în acest an, Bank of America Merrill Lynch mizează pe o revenire până la 1,4% în 2018, ceea ce ar elimina probabilitatea chiar şi a unei modeste majorări a costului creditului.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Compania Ford Motor a anunţat joi că va achiziţiona platforma Electriphi, care furnizează servicii de administrare a staţiilor de reîncărcare pentru vehiculele electrice şi soft pentru......
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt prevăzute ...
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Societatea Hidroelectrica a anunțat joi că a semnat contractul de achiziție sectorial având ca obiect ”Modernizarea ...
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat joi să anuleze legislaţia Obamacare care, introdusă de fostul preşedinte Barack ...