FT: SUA cer Germaniei să consume mai mult şi să accelereze uniunea bancară

Guvernul Statelor Unite consideră că Germania ar trebui să consume mai mult şi să accelereze proiectul uniunii bancare din zona euro, poziţie care va fi reiterată în următoarele zile cu ocazia unei vizite la Berlin a secretarului general al Trezoreriei SUA, Jack Lew, potrivit Financial Times.
Economica.net - lun, 06 ian. 2014, 10:36
FT: SUA cer Germaniei să consume mai mult şi să accelereze uniunea bancară

Lew se va întâlni în următoarele zile la Berlin cu ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble, în timpul unui turneu de trei zile în Europa, timp în care oficialul american se va opri şi la Paris şi Lisabona.

În urmă cu două luni, Trezoreria SUA denunţa Germania într-un raport pentru excedentul uriaş de cont curent, considerând că dezechilibrul dintre exporturile şi importurile cele mai mari economii europene favorizează deflaţia în Europa şi la nivel global.

O sursă oficială americană a sugerat pentru FT că guvernul american continuă să vadă modelul economic german drept o problemă.

„Credem că creşterea slabă a cererii interne din Germania a împiedicat o ajustare mai puternică, mai echilibrată în raport cu zona euro şi cu creşterea economică globală în ansamblu”, a afirmat pentru FT oficialul SUA.

Sursa citată a subliniat că executivul UE, Comisia Europeană, a reclamat probleme similare cu politica economică a Germaniei.

Germania a contestat ferm opinia Trezoreriei SUA, considerând că nu este necesară corectarea vreunui dezehilibru, iar excedentul de cont curent nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru guvernul de la Berlin, pentru zona euro sau pentru economia globală.

Lew va fi întâmpinat probabil cu o reacţie similară după ce va ridica problema în timpul vizitei la Berlin, notează FT. Oficialii germani nu consideră că se impun măsuri pentru creşterea consumului intern, având în vedere că economia creşte, iar şomajul este scăzut.

Economiştii germani anticipează că planurile noului guvern Merkel privind creşterea pensiilor şi a salariului minim vor genera o expansiune modestă a consumului, care se va manifesta pe parcursul unei perioade îndelungate.

Noua coaliţie de guverenare a promis de asemenea că va răspunde apelurilor pentru investiţii mai mari în infrastructură, atât timp cât acestea nu vor necesita creşterea taxelor sau a datoriei publice.

Oficialul SUA citat de FT a adăugat că Lew îi va cere lui Schäuble detalii privind reformele economice prevăzute de noul guvern, insistând pe acele măsuri care au potenţialul de a creşte cererea internă.

De asemenea, Washingtonul va face presiuni asupra Germaniei şi celorlalte state din zona euro să accelereze proiectul uniunii bancare, pe care guvenrul SUA în consideră esenţial pentru protejarea Europei de o nouă criză financiară.

Lew a fost numit anul trecut în funcţia de secretar al Trezoreriei SUA, după încheierea mandatului lui Timothy Geithner.

În Franţa, Lew se va întâlni cu preşedintele Francois Hollande şi cu ministrul Finanţelor Pierre Moscovici.

La Lisabona, şeful finanţelor SUA va transmite „mesaje încurajatoare” către un stat care este pe cale să iasă din situaţia de criză.

Te-ar mai putea interesa și
100 de experți internaționali și locali, la cea de-a VI-a ediție Bucharest Tech Week
100 de experți internaționali și locali, la cea de-a VI-a ediție Bucharest Tech Week
În săptămâna 14-19 iunie, Bucureștiul se transformă în capitala internațională a tehnologiei. Cea de-a șasea ediție a Bucharest Tech Week, aduce din nou în inima orașului cele mai noi......
Termoenergetica va efectua în intervalul 26 mai – 3 iunie lucrări de reparații în zona Vergului din Sectorul 2. 43 de blocuri și Spitalul Malaxa rămân fără apă caldă
Termoenergetica va efectua în intervalul 26 mai – 3 iunie lucrări de reparații în zona Vergului din Sectorul 2. ...
Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. a anunțat că, începând de joi, 26 mai 2022, începe mai ...
Producătorul american de cipuri Broadcom cumpără firma de cloud-computing VMware pentru 61 de miliarde de dolari
Producătorul american de cipuri Broadcom cumpără firma de cloud-computing VMware pentru 61 de miliarde de dolari
Producătorul de cipuri Broadcom Inc a anunţat joi că a ajuns la un acord de preluare a firmei de cloud-computing VMware ...
Ministerul Finanţelor a împrumutat 615 milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat 615 milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat, joi, 615,3 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat ...