FT: SUA cer Germaniei să consume mai mult şi să accelereze uniunea bancară

Guvernul Statelor Unite consideră că Germania ar trebui să consume mai mult şi să accelereze proiectul uniunii bancare din zona euro, poziţie care va fi reiterată în următoarele zile cu ocazia unei vizite la Berlin a secretarului general al Trezoreriei SUA, Jack Lew, potrivit Financial Times.
Economica.net - lun, 06 ian. 2014, 10:36
FT: SUA cer Germaniei să consume mai mult şi să accelereze uniunea bancară

Lew se va întâlni în următoarele zile la Berlin cu ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble, în timpul unui turneu de trei zile în Europa, timp în care oficialul american se va opri şi la Paris şi Lisabona.

În urmă cu două luni, Trezoreria SUA denunţa Germania într-un raport pentru excedentul uriaş de cont curent, considerând că dezechilibrul dintre exporturile şi importurile cele mai mari economii europene favorizează deflaţia în Europa şi la nivel global.

O sursă oficială americană a sugerat pentru FT că guvernul american continuă să vadă modelul economic german drept o problemă.

„Credem că creşterea slabă a cererii interne din Germania a împiedicat o ajustare mai puternică, mai echilibrată în raport cu zona euro şi cu creşterea economică globală în ansamblu”, a afirmat pentru FT oficialul SUA.

Sursa citată a subliniat că executivul UE, Comisia Europeană, a reclamat probleme similare cu politica economică a Germaniei.

Germania a contestat ferm opinia Trezoreriei SUA, considerând că nu este necesară corectarea vreunui dezehilibru, iar excedentul de cont curent nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru guvernul de la Berlin, pentru zona euro sau pentru economia globală.

Lew va fi întâmpinat probabil cu o reacţie similară după ce va ridica problema în timpul vizitei la Berlin, notează FT. Oficialii germani nu consideră că se impun măsuri pentru creşterea consumului intern, având în vedere că economia creşte, iar şomajul este scăzut.

Economiştii germani anticipează că planurile noului guvern Merkel privind creşterea pensiilor şi a salariului minim vor genera o expansiune modestă a consumului, care se va manifesta pe parcursul unei perioade îndelungate.

Noua coaliţie de guverenare a promis de asemenea că va răspunde apelurilor pentru investiţii mai mari în infrastructură, atât timp cât acestea nu vor necesita creşterea taxelor sau a datoriei publice.

Oficialul SUA citat de FT a adăugat că Lew îi va cere lui Schäuble detalii privind reformele economice prevăzute de noul guvern, insistând pe acele măsuri care au potenţialul de a creşte cererea internă.

De asemenea, Washingtonul va face presiuni asupra Germaniei şi celorlalte state din zona euro să accelereze proiectul uniunii bancare, pe care guvenrul SUA în consideră esenţial pentru protejarea Europei de o nouă criză financiară.

Lew a fost numit anul trecut în funcţia de secretar al Trezoreriei SUA, după încheierea mandatului lui Timothy Geithner.

În Franţa, Lew se va întâlni cu preşedintele Francois Hollande şi cu ministrul Finanţelor Pierre Moscovici.

La Lisabona, şeful finanţelor SUA va transmite „mesaje încurajatoare” către un stat care este pe cale să iasă din situaţia de criză.

Te-ar mai putea interesa și
Valeriu Gheorghiţă: Cazurile confirmate cu tulpină Delta au crescut la nivel naţional de 5 ori în ultimele 8 săptămâni
Valeriu Gheorghiţă: Cazurile confirmate cu tulpină Delta au crescut la nivel naţional de 5 ori în ultimele 8 săptămâni
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că situaţia cazurilor confirmate cu tulpină......
Producătorul de smartphone-uri vivo îşi extinde rețeaua de parteneri de distribuție în România
Producătorul de smartphone-uri vivo îşi extinde rețeaua de parteneri de distribuție în România
vivo, al 5-lea mare producător de smartphone-uri la nivel mondial, își extinde rețeaua de parteneri de distribuție în ...
BRD a lansat versiunea aplicației You destinată terminalelor Huawei
BRD a lansat versiunea aplicației You destinată terminalelor Huawei
Aplicația de mobile banking BRD YOU areacum și o versiune destinată utilizatorilor de telefoane Huawei, care poate fi ...
Calea ferată Brașov – Sighișoara: Tuneluri de 12 km vor fi săpate pe secțiunea Apața – Cața cu tehnologie folosită în Qatar
Calea ferată Brașov – Sighișoara: Tuneluri de 12 km vor fi săpate pe secțiunea Apața – Cața cu tehnologie ...
Lungimea tunelurilor realizate pe secțiunea Apața – Cața, Magistrala IV feroviară, va fi de 12 kilometri, aproape jumătate ...