FT: Ucraina va livra Chinei porumb în valoare de trei miliarde de dolari

Ucraina urmează să semneze un contract mai puţin obişnuit cu China, în urma căruia Kievul va putea accesa linii de credit în valoare de trei miliarde de dolari în schimbul cărora va livra porumb Beijingului, transmite Financial Times (FT).
Economica.net - mar, 07 oct. 2014, 07:23
FT: Ucraina va livra Chinei porumb în valoare de trei miliarde de dolari

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Prysyazhnyuk, a declarat într-un interviu acordat FT că acordul cu Export-Import Bank of China urmează să fie semnat la mijlocul acestei luni. ‘China vrea o cantitate de aproximativ trei milioane tone de porumb anual care să îi fie livrată la preţul pieţei fixat la momentul exportului’, a declarat Prysyazhnyuk. ‘Această piaţă este importantă şi atractivă pentru noi. Până acum nu am exportat porumb acolo’, a mai spus Prysyazhnyuk.

Acordul dintre Kiev şi Beijing vine într-un moment în care China devine rapid al cincilea mare importator mondial de porumb. Potrivit estimărilor Departamentului american al Agriculturii, în perioada 2011-2013, China a importat o cantitate de 8,3 milioane tone de porumb, o cantitate similară cu cea importată în 15 ani, până în 2011. Analiştii sunt de părere că creşterea importurilor se datorează faptului că porumbul este utilizat în hrana animalelor pe măsură ce consumul de carne creşte în China.

Ucraina, unul din cei mai mari exportatori mondiali de grâu şi porumb, speră că noua relaţie cu China îi va deschide accesul pe o piaţă uriaşă, ceea ce va conduce la creşterea investiţiilor în agricultură. Ministrul ucrainean al Agriculturii a precizat că creditele venite din China vor fi utilizate pentru a finanţa achiziţia de tehnologie agricolă chineză, ierbicide şi pesticide. ‘Vom utiliza aceste investiţii pentru a ne creşte producţia agricultură, astfel încât să ne putem îndeplini obligaţiile la export către China’ a spus Prysyazhnyuk.

În trecut, China a cumpărat porumb din SUA şi Brazilia prin intermediul unor traderi internaţionali precum Cargill şi Louis Dreyfus Commodities. Anul trecut Beijingul a importat 5,3 milioane tone de porumb, cea mai mare cantitate de după 1960.

În ultimii cinci ani, Beijingul şi-a utilizat puterea financiară pentru a-şi asigura necesarul de materii prime, în special ţiţei, oferind Rusiei, Brazilia, Ecuadorului şi altor ţări credite de mai multe miliarde de dolari care să fie rambursate prin materii prime. De exemplu, Venezuela a livrat cel puţin 100.000 de barili pe zi de ţiţei sau cinci procente din producţia sa, pentru a rambursa un credit de patru miliarde oferit de Chinese Development Bank

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...