Fuia: Vrem energie ieftină pentru sectorul agricol. Şi fermierii merită să fie „băieţi deştepţi”

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) vrea să devină furnizor de energie electrică pentru agricultori, sector unde se doreşte impunerea unui preţ reglementat, a declarat ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, adăugând că şi fermierii merită să intre în categoria "băieţilor deştepţi".
Economica.net - vin, 30 mart. 2012, 14:05
Fuia: Vrem energie ieftină pentru sectorul agricol. Şi fermierii merită să fie

„Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, cea nouă, în noua formulă, a început procedurile de a se acredita ca furnizor de energie electrică, ca să poată participa pe piaţă, să cumpere energie la preţ de piaţă, mai ieftin decât cumpără astăzi cine-i dă energie la staţii. (…) Sau să poată şi cumpăra direct energie de la producători. Am creat această procedură în înţelegere cu organismul de reglementare şi căutăm şi variante pentru a avea un preţ reglementat pentru energia din agricultură. Probabil că şi fermierii merită să intre în categoria acelor băieţi deştepţi care folosesc energie ieftină”, a declarat Fuia la seminarul Mediafax Talks about Agriculture.

ANIF este finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat şi funcţionează în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Agenţia exploatează, administrează, întreţine şi repară amenajările de îmbunătăţiri funciare din domeniul public sau privat al statului, declarate de utilitate publică.

Energia la preţ reglementat, stabilit de ANRE, acoperă aproximativ 50% din piaţa de energie din România. Cea mai mare parte a consumatorilor de energie la preţ reglementat sunt populaţia, instituţiile publice, precum şcoli sau spitale, şi o parte din firmele mici.

Sintagma „băieţi deştepţi” este aplicată unui număr restrâns de companii, în special traderi, care au contracte directe de achiziţie a energiei de la Hidroelectrica la preţuri sub nivelul pieţei.

Guvernul a aprobat la jumătatea lunii martie, cu o întârziere mai mare de un an, un proiect de lege care reglementează sectorul energetic şi liberalizarea preţurilor reglementate, documentul fiind transmis Parlamentului spre aprobare în procedură de urgenţă.

Aprobarea actului normativ este necesară pentru ca România să evite sancţiuni din partea Comisiei Europene prin declanşarea procedurii de infringement.

Proiectul de lege prevede eliminarea tarifelor reglementate până la sfârşitul anului 2013 pentru clienţii non-casnici şi până la sfârşitul anului 2017 pentru clienţii casnici, calendarul propriu-zis de eliminare a acestor tarife urmând să fie prezentat după avizul Parlamentului.

Te-ar mai putea interesa și
Salariul mediu net pentru sectorul transporturilor și distribuției a ajuns la 3.500 de lei  – indexul salarial eJobs
Salariul mediu net pentru sectorul transporturilor și distribuției a ajuns la 3.500 de lei – indexul salarial eJobs
Peste 2.600 de locuri de muncă în sectorul transporturi și distribuție au fost postate de angajatori de la începutul anului și până acum pe eJobs.ro, acesta fiind unul dintre domeniile care......
Volumul cheltuielilor IT la nivel global va creşte cu 2,4%, în 2023 – studiu Gartner
Volumul cheltuielilor IT la nivel global va creşte cu 2,4%, în 2023 – studiu Gartner
Cheltuielile efectuate la nivel mondial pentru produsele şi serviciile IT sunt estimate la 4,5 trilioane dolari în 2023, ...
Industria europeană caută încă răspunsul la subvenţiile americane – AFP
Industria europeană caută încă răspunsul la subvenţiile americane – AFP
Comisia Europeană urmează să îşi prezinte miercuri propunerile destinate să răspundă la subvenţiile anunţate de ...
Rusia vrea să ducă la „un nou nivel” relaţiile cu China
Rusia vrea să ducă la „un nou nivel” relaţiile cu China
Rusia a anunţat luni că vrea să ducă relaţiile cu China la "un nou nivel" şi că aşteaptă cu nerăbdare convorbirile ...