Fuia: Vrem energie ieftină pentru sectorul agricol. Şi fermierii merită să fie „băieţi deştepţi”

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) vrea să devină furnizor de energie electrică pentru agricultori, sector unde se doreşte impunerea unui preţ reglementat, a declarat ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, adăugând că şi fermierii merită să intre în categoria "băieţilor deştepţi".
Economica.net - vin, 30 mart. 2012, 14:05
Fuia: Vrem energie ieftină pentru sectorul agricol. Şi fermierii merită să fie

„Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, cea nouă, în noua formulă, a început procedurile de a se acredita ca furnizor de energie electrică, ca să poată participa pe piaţă, să cumpere energie la preţ de piaţă, mai ieftin decât cumpără astăzi cine-i dă energie la staţii. (…) Sau să poată şi cumpăra direct energie de la producători. Am creat această procedură în înţelegere cu organismul de reglementare şi căutăm şi variante pentru a avea un preţ reglementat pentru energia din agricultură. Probabil că şi fermierii merită să intre în categoria acelor băieţi deştepţi care folosesc energie ieftină”, a declarat Fuia la seminarul Mediafax Talks about Agriculture.

ANIF este finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat şi funcţionează în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Agenţia exploatează, administrează, întreţine şi repară amenajările de îmbunătăţiri funciare din domeniul public sau privat al statului, declarate de utilitate publică.

Energia la preţ reglementat, stabilit de ANRE, acoperă aproximativ 50% din piaţa de energie din România. Cea mai mare parte a consumatorilor de energie la preţ reglementat sunt populaţia, instituţiile publice, precum şcoli sau spitale, şi o parte din firmele mici.

Sintagma „băieţi deştepţi” este aplicată unui număr restrâns de companii, în special traderi, care au contracte directe de achiziţie a energiei de la Hidroelectrica la preţuri sub nivelul pieţei.

Guvernul a aprobat la jumătatea lunii martie, cu o întârziere mai mare de un an, un proiect de lege care reglementează sectorul energetic şi liberalizarea preţurilor reglementate, documentul fiind transmis Parlamentului spre aprobare în procedură de urgenţă.

Aprobarea actului normativ este necesară pentru ca România să evite sancţiuni din partea Comisiei Europene prin declanşarea procedurii de infringement.

Proiectul de lege prevede eliminarea tarifelor reglementate până la sfârşitul anului 2013 pentru clienţii non-casnici şi până la sfârşitul anului 2017 pentru clienţii casnici, calendarul propriu-zis de eliminare a acestor tarife urmând să fie prezentat după avizul Parlamentului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...