Fukushima: Elemente radioactive într-o fosă care duce spre mare, după trecerea taifunului Wipha

Operatorul centralei japoneze avariate Fukushima a indicat în noaptea de miercuri spre joi că a găsit apă radioactivă într-o fosă care duce spre mare, probabil, în urma ploilor abundente provocate de taifunul Wipha, care a măturat regiunea în ultimele două zile, relatează AFP.
Economica.net - joi, 17 oct. 2013, 06:54
Fukushima: Elemente radioactive într-o fosă care duce spre mare, după trecerea taifunului Wipha

Niveluri de la 1.400 la 2.300 becquereli pe litru de radiații beta (în special de stronțiu-90) au fost detectate în apa din fosa care leagă zona unde sunt instalate rezervoarele de apă radioactivă și Oceanul Pacific.

Nivelul de 1.400 becquereli/litru a fost detectat la aproximativ 150 metri de mare și niveluri mai ridicate de 2.000 și 2.300 de becquereli/litru în alte două locuri din amonte.

Acestea sunt cele mai mari cifre ale măsurătorilor făcute până în prezent la aceste puncte, unde sunt efectuate controale zilnice.

‘Credem că, din cauza taifunului, ploaia a adus cu sine terenul contaminat din jur în fosă’, ridicând radioactivitatea, a explicat Tepco într-un comunicat.

‘Vom proceda la curățare’, adaugă compania, care trebuie de asemenea să verifice eventualele efecte ale acestor creșteri de elemente radioactive pentru apa mării.

Tepco asigurase miercuri seara că a luat măsuri de precauții adecvate înainte de trecerea taifunului Wipha, care s-a abătut asupra sudului și estului Japoniei marți seara și miercuri, inclusiv în apropierea centralei. Compania a declarat că nu a constatat nicio problemă serioasă, nicio schimbare în interiorul și în jurul centralei.

Cu toate acestea, precipitațiile au depășit previziunile companiei, care a trebuit să evacueze cantități mari de apă de ploaie ce s-a acumulat în zona rezervoarelor înconjurate de diguri mici de 30 de centimetri.

Incidente în lanțuri au avut loc recent la centrala Fukushima, grav avariată în urma cutremurului de 9 grade și a valului seismic devastator la 11 martie 2011, forțând Tepco să crească mijloacele alocate pentru gestionarea apei radioactive și guvernul să se implice mai mult pentru a risipi îngrijorarea comunității internaționale.

Te-ar mai putea interesa și
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – între 2.500 şi 4.000 euro – Sorin Roibu, Managing Partner la firma de recrutare Arthur Hunt România INTERVIU
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – ...
"În general, la o schimbare de job a middle managerilor, creșterea ajunge, în medie, la 10-15%. În cazul în care este vorba despre o creștere în interiorul companiei, atunci când angajatorul......
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a ...
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...