Fumătorii işi găsesc mai greu un loc de muncă – studiu

Fumătorii au dificultăţi mai mari la angajare decât nefumătorii şi sunt, prin urmare, o perioadă mai îndelungată în şomaj, potrivit cercetătorilor de la facultatea de medicină a Universităţii Stanford din California, informează agenţia France Presse, preluată de Agerpres.
Economica.net - mar, 12 apr. 2016, 20:42
Fumătorii işi găsesc mai greu un loc de muncă - studiu

Mai mult decât atât, atunci când găsesc un loc de muncă, fumătorii câştigă mai puţin decât persoanele care nu fumează, mai relevă studiul publicat în revista americană ‘JAMA Internal Medicine’.

Pentru a clarifica legătura dintre fumat şi şomajul prelungit, cercetătorii au intervievat 131 de fumători aflaţi în şomaj şi în căutarea unui loc de muncă şi alte 120 de persoane aflate tot în şomaj, dar care nu au fumat la începutul acestui studiu. Toţi aceşti subiecţi ai studiului au fost intervievaţi din nou după şase luni şi după un an.

‘Am constatat că fumătorii au avut mult mai multe probleme în a-şi găsi de lucru decât nefumătorii’, a declarat Judith Prochaska, profesor asistent de medicină la Stanford, autorul principal al studiului.

După 12 luni de la începerea studiului, doar 27 la sută dintre fumători şi-au găsit locuri de muncă, comparativ cu 56 la sută dintre nefumători. Fumătorii care au găsit de muncă au câştigat în medie cu cinci dolari mai puţin pe oră.

Chiar dacă cercetătorii au demonstrat deja existenţa unei relaţii între fumat şi şomaj în Statele Unite şi Europa, legătura de cauzalitate între acestea este greu de stabilit. Rămâne de explicat dacă fumatul este cauza sau consecinţa faptului de a fi şomer, a subliniat dr. Judith Prochaska.

‘Nu ştim dacă fumătorii au mai multe probleme în a-şi găsi un loc de muncă sau dacă au un risc mai mare de a-şi pierde locul de muncă sau dacă nefumătorii care îşi pierd locul de muncă devin stresaţi şi apoi încep să fumeze’, a mai spus sursa citată.

Participanţii chestionaţi pentru acest studiu au fost atent selectaţi pentru a estompa posibilele efecte asupra cercetării ale profilurilor foarte diferite între fumători şi nefumători care ar putea avea impact asupra căutării unui loc de muncă, precum nivelul de studii, mai notează AFP.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...