Fundaţia Vodafone şi DreamLab caută parteneri de cercetare în domeniul schimbărilor climatice

Fundația Vodafone caută parteneri de cercetare în domeniul schimbărilor climatice cu ajutorul cărora să extindă aria de aplicabilitate a DreamLab, o aplicație care, utilizând puterea de procesare combinată a smartphone-urilor inactive, sau aflate la încărcat ajută la accelerarea cercetărilor științifice.
Lidia Neagu - joi, 28 oct. 2021, 14:55
Fundaţia Vodafone şi DreamLab caută parteneri de cercetare în domeniul schimbărilor climatice

Până acum, aplicația a fost folosită pentru accelerarea studiilor pentru găsirea unor tratamente împotriva virusului COVID-19, în colaborare cu Imperial College London, dar și pentru cercetări legate de cancer cu Garvan Institute of Medical Research.

De la lansare, aplicația a fost descărcată de 2 milioane de ori de către utilizatori din 17 țări. rețeaua de telefoane
inteligente creată prin intermediul DreamLab fiind echivalentul unui supercomputer virtual capabil să proceseze miliarde de calcule fără a colecta sau divulga nicio informație a utilizatorilor.

În contextul în care Organizația Națiunilor Unite a identificat schimbările climatice ca fiind cea mai mare amenințare cu care se confruntă omenirea, Fundația Vodafone caută organizații profilate pe cercetarea în domeniul schimbărilor climatice pentru a folosi puterea de procesare furnizată de DreamLab pentru analiza de date.

Pentru a se califica, organizațiile trebuie să deruleze un proiect de cercetare climatică, compatibile tehnic cu DreamLab și care abordează o problemă legată de climă identificabilă în cele 17 țări care găzduiesc în prezent platforma DreamLab.

Andrew Dunnett, Director SDG (Sustainable Development Goals – Obiective de Dezvoltare Sustenabilă), Fundații și Afaceri Sustenabile în cadrul Vodafone Group a declarat: „Am văzut impactul și puterea extraordinară a DreamLab. Vrem acum să folosim această putere pentru a continua cercetarea climatică și a face tot ceea ce putem pentru a aborda situația cu care se confruntă planeta.”

Utilizarea DreamLab pentru accelerarea cercetării cancerului
DreamLab a fost lansată în decembrie 2018 pentru a susține Imperial College London în cercetarea cancerului.
Cu ajutorul DreamLab au fost analizate proprietățile a peste 8.000 de alimente din dieta zilnică, identificându-se 110 molecule anti cancer inclusiv în portocale, varză și struguri.

A doua descoperire posibilă cu ajutorul DreamLab au fost două medicamente produse pentru tratarea altor afecțiuni, dar care s-a dovedit că pot fi folosite și în terapia anti cancer. Având în vedere că aceste medicamente sunt deja utilizate, aprobarea lor pentru utilizarea în combaterea cancerului implică costuri mai mici, mai puține riscuri, iar procesul este mai scurt decât dacă ar implica dezvoltarea de medicamente complet noi.

Cercetarea realizată cu ajutorul DreamLab a fost inclusă într-o lucrare științifică publicată de Nature, iar cercetătorii de la Imperial College au lansat Hyperfoods Cookbook (Cartea de bucate a hiperalimentelor) cu 10 rețete care includ alimente cu proprietăți împotriva bolii.

DreamLab Corona-AI – pentru accelerarea cercetării legate de COVID-19
Proiectul DreamLab Corona-AI a fost lansat în aprilie 2020 de Fundația Vodafone și Imperial College London. Aplicația DreamLab a fost adaptată pentru a accelera cercetarea și a permite identificarea potențialelor tratamente pentru pacienții COVID-19. DreamLab Corona-AI folosește inteligența artificială pentru a identifica ce moleculă sau combinații de molecule ar putea să combată virusul.

Până acum, în proiectul de cercetare DreamLab Corona-AI au fost făcute peste 300 de milioane de calcule și au fost testate peste 450 de combinații moleculare, echivalentul a 11.664 de ani de procesare ale unui desktop cu specificații de top.

Prima fază a proiectului de cercetare DreamLab Corona-AI a fost finalizată în doar șase luni și a permis identificarea de informații despre medicamentele existente pentru tulburări cardiovasculare și metabolice și potențialul lor de a fi utilizate în tratarea SARS-CoV-2. Pe lângă aceste descoperiri, au fost identificate în alimentele de zi cu zi molecule cu proprietăți antivirale, inclusiv în fructe de pădure, mere, portocale, varză, lămâi, broccoli, ceapă, usturoi, pătrunjel și fasole.

Fazele 2 și 3 sunt așteptate să se finalizeze în decembrie 2021, rezultatele urmând să fie puse la dispoziția comunității medicale pentru a facilita testele clinice. Rezultatele legate de alimente ar putea conduce și la alte recomandări privind dieta care să ajute pacienții care se refac după COVID-19.

DreamLab este disponibilă în 17 țări, pe iOS și Android
DreamLab poate fi descărcată în întreaga lume și este disponibilă gratuit pentru clienții Vodafone din Albania, Republica Cehă, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Portugalia, România, Spania, Australia, Ghana, Lesotho, Noua Zeelandă, Africa de Sud și Republica Democrată Congo. Clienții din Olanda și cei din alte rețele se pot conecta prin Wi-Fi sau vor fi întrebați ce volum de date ar dori să doneze pentru a alimenta aplicația.

Aplicația DreamLab este disponibilă în App Store și Play Store. Clienții Vodafone pot activa gratuit DreamLab pe date mobile sau Wi-Fi.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...