Războiul dintre SUA și China are efecte și în Sillicon Valley: furnizorii americani ai Huawei vor pierde circa 11 miliarde de dolari

Noile măsuri ale administrației Trump care restricționează exporturile companiilor americane către Huawei ar putea aduce pierderi de miliarde de dolari în Silicon Valley. Cel mai mare furnizor de echipamente de telecomunicații și al doilea vânzător de smartphone-uri din lume se bazează pe zeci de companii americane de tehnologie pentru componente cheie din dispozitivele sale.
Lidia Neagu - lun, 20 mai 2019, 18:26
Războiul dintre SUA și China are efecte și în Sillicon Valley: furnizorii americani ai Huawei vor pierde circa 11 miliarde de dolari

Compania cu sediul în Shenzen (sudul Chinei) este de mult timp urmărită de autorităţile americane care o suspectează de spionaj în folosul Beijingului, ceea ce ar fi contribuit în mare măsură la spectaculoasa sa expansiune internaţională.

Huawei a cumpărat anul trecut componente de 70 de miliarde de dolari de la 13.000 de furnizori. Dintre acestea, aproximativ 11 miliarde de dolari au fost cheltuite pentru produse de la zeci de companii din SUA, inclusiv chip-uri de la Qualcomm și Broadcom, precum și software Microsoft și Google Android.

O sursă Reuters din China, care lucrează pentru o companie americană din domeniul tehnologiei, afirmă că niciunul dintre furnizorii Huawei din SUA nu poate fi înlocuit cu furnizori din China timp de cel puțin câțiva ani. Analista Linda Sui de la firma Strategy Analytics, spune: „Aș fi surprinsă dacă HiSilicon poate face acest lucru fără furnizori din SUA.”

Aceste venituri ale companiilor americane sunt acum amenințate de decizia administrației Trump de a plasa Huawei pe lista neagră a firmelor străine care nu pot beneficia de o licență din partea unor companii americane.

Lista neagră pune în pericol „atât compania Huawei în sine, cât și rețelele clienților Huawei din întreaga lume, deoarece firma nu ar putea să actualizeze software-ul și să efectueze întreținerea de rutină și înlocuirea hardware-ului”, au declarat într-o notă analistii de la Eurasia Group.

Piața mondială de smartphone-uri, transformată peste noapte

De asemenea, interdicția Casei Albe perturbă lanțul de aprovizionare global, deoarece companiile străine nu pot vinde producătorului chinez produse care conțin componente fabricate în SUA, potrivit Lawrence Ward, partener la firma de avocatură Dorsey & Whitney.

Aceast lucru înseamnă că Huawei nu va putea cumpăra, de exemplu, chipset-uri de la un furnizor din Taiwan dacă aceste chipset-uri conțin părți sau componente de proveniență americană.

Dintr-o dată piața globală de smartphone-uri a fost transformată. Huawei se află într-o cursă de a deveni anul viitor lider mondial în ceea ce privește vânzările de telefoane, depășind Samsung. În primul trimestru, Huawei a vândut 59,1 milioane de smartphone-uri, adică o cotă de piaţă de 19%, mai mult decât grupul american Apple, dar încă în spatele liderului, sud-coreeanul Samsung. Însă, șansele de a-și adjudeca primul loc sunt puse acum sub semnul întrebării.

Planul B pentru Huawei

De asemenea nu este clar exact ce se va întâmpla cu linia Huawei Mate 30, care este programată sa fie lansată în acest an. Sigur, Huawei ar putea decide să folosească o versiune alterată de Android, dar acest lucru nu este bine văzut în afara Chinei. La inceputul acestui an, compania a spus ca are propriul sistem de operare pregătit pentru cazul în care nu va mai putea folosi produse Microsoft sau Google.

Faptul că Huawei lucrează la un sistem de operare de rezervă este cunoscut de mult timp. Cum ar arăta OS-ul în practică, este mai puțin clar. Huawei livrează deja o versiune de Android fără Google în China, unde serviciile Google sunt interzise, iar mutarea evidentă ar fi să livreze acest sistem peste tot în lume. Dar unele rapoarte au sugerat că planul B ar putea fi mai radical față de baza de cod open-source Android.

Cu toate acestea, este improbabil ca sucesul companiei în afara Chinei să fie suficient pentru a obține sprijin pentru un nou sistem de operare în afara ecosistemului Android. Este destul de greu să-i faci pe dezvoltatori să-și pună aplicațiile pe dispozitivele Fire Amazon. De asemenea, Huawei ar trebui să găsească înlocuitori non-americani pentru diferitele componente pe care se bazează pe telefoanele sale.

Apoi mai este problema 5G. Chiar dacă Huawei este un lider în tehnologia 5G, produsele asociate cu următoarea generație de rețele wireless ultra-rapide au nevoie de componente din SUA.

Huawei a semnat zeci de contracte comerciale 5G în întreaga lume, dintre care 25 în Europa și zece în Orientul Mijlociu. În actualele condiții ar putea fi mai dificil să se îndeplinească aceste contracte dacă Huawei nu poate obține software sau cipuri de la furnizori din SUA.

Interzicerea comerțului ar putea, cu siguranță, să întârzie compania de a furniza echipamente 5G țărilor din întreaga lume, iar, în schimb, afacerile companiilor americane ar putea fi afectate.

Conform Bloomberg, Huawei a făcut un stoc componente cu cel puțin trei luni întrucât se aștepta să ajungă în această situație. Însă dincolo de aceasta, compania ar putea avea nevoie să caute alternative. 

Ce se va întâmpla cu tehnologia 5G, precum și cu dispozitivele mobile ale Huawei rămâne de văzut, mai ales că unii analiști spun că și China are un as în mânecă împotriva SUA. 

China ar putea să se răzbuna împotriva companiilor americane care operează în țară, potrivit experților citați de CNN.
China ar putea face mai dificilă viața firmelor americane și să le pună obstacole precum întârzieri vamale și controalel sporite al autorităților de reglementare. Mărcile mari cum ar fi Boeing, Nike, Tesla, General Motors și multe altele sunt foarte dependente de piața chineză.

„Riscurile sunt monumentale, atât pentru China, cât și pentru Statele Unite”, a spus Scott Kennedy, director al Proiectului privind afacerile chineze și economia politică la Centrul de Studii Strategice și Internaționale de la Washington.

Producătorii europeni de chipuri păstrează contractele de furnizare cu Huawei

Producătorii de chipuri semiconductoare din Europa au anunţat, potrivit Bloomberg, că vor continua să rămână furnizori ai Huawei Techonologies, după ce efectele interdicţiei impuse de SUA a şocat pieţele internaţionale.

Un purtător de cuvânt al Infineon Technologies, unul dintre cei mai mari producători de chipuri din Europa, a anunţat că majoritatea produselor pe care le livrează către Huawei nu sunt subiectul restricţiilor impuse de americani, adăugând că producătorul de chipuri îşi „poate adapta lanţul internaţional de furnizare”.

Şi producătorul austriac AMS a anunţat că nu va suspenda livrările către Huawei. potrivit datelor Bloomberg, Huawei reprezintă 1,3% din comenzile Infineon şi 3,7% din veniturile AMS.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni......
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul armean Nikol Paşinian a avertizat că Armenia s-ar putea confrunta cu un război cu Azerbaidjanul dacă nu va ...
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Gigantul din domeniul bunurilor de larg consum Unilever a anunţat marţi că intenţionează să transforme operaţiunile ...
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective din România au cheltuit, anul trecut, în ...