Huawei a construit propriul sistem de operare pentru telefon și laptop pentru cazul în care nu va putea utiliza produse Microsoft sau Google

Huawei și-a construit propriul sistem de operare pentru smartphone-uri și computere în cazul în care se va afla în situaţia în care nu va putea să utilizeze software-ul din SUA, de la Microsoft și Google, a confirmat compania chineză pentru CNBC.
Economica.net - lun, 18 mart. 2019, 19:35
Huawei a construit propriul sistem de operare pentru telefon și laptop pentru cazul în care nu va putea utiliza produse Microsoft sau Google

Cel de-al doilea cel producător de smartphone-uri din lume, în funcție de cota de piață, utilizează, în prezent, pentru telefoane, sistemul de operare Android, dezvoltat de Google și Microsoft Windows pentru laptopurile și tabletele sale.

Richard Yu, directorul diviziei consumatorilor Huawei, a declarat într-un interviu acordat recent publicației germane Die Welt că compania are un sistem de operare de rezervă, dacă, din anumite motive, va fi blocat să utilizeze software-ul american.

„Ne-am pregătit propriul sistem de operare. Dacă s-ar întâmpla vreodată să nu mai folosim aceste sisteme, am fi pregătiți. Acesta este planul nostru B. Dar, bineînțeles, că preferăm să lucrăm cu ecosistemele Google și Microsoft”, a spus Yu.

Comentariile lui Yu au fost confirmate de CNBC de un purtător de cuvânt al Huawei, care a declarat că sistemele de back-up vor fi folosite doar în „circumstanțe atenuante” și că sunt „acolo pentru continuitatea activității de bază într-un scenariu de cel mai rău caz”.

„Nu ne așteptăm să le folosim și ca să fim cinstiți, nici nu vrem să le folosim, Sprijinim pe deplin sistemele de operare ale partenerilor noștri – nouă ne place să le folosim, dar și clienților noștri le place să le folosească”, a spus purtătorul de cuvânt.

Aceste „circumstanțe atenuante” ar putea fi un indiciu despre problemele cu care se confruntă rivalii de la ZTE de anul trecut. Guvernul american a interzis companiilor americane să vândă componente și software companiei ZTE, deoarece compania chineză a încălcat sancțiunile împotriva Iranului și a Coreei de Nord. Astfel că, abilitatea sa de a folosi Google Android a fost în perico.

Cu toate acestea, Huawei încearcă să se desprindă de tehnologia americană. Compania a făcut un pas mare în ceea ce priveşte semiconductori și își proiectează propriile chip-uri pentru smartphone-urile sale. Cu toate acestea, unele laptop-uri folosesc încă componente americane de la companii precum Intel.

Un nou sistem de operare ar putea să cauzeze unele probleme pentru Huawei, mai ales dacă este forțat să înceteze utilizarea software-ului Microsoft și Google în afara Chinei. În interiorul pieței interne, serviciile Google sunt blocate, inclusiv în Google Play. Dar la nivel internațional, magazinul de aplicații Google este disponibil.

„Pentru Huawei, aproape jumătate din vânzările de smartphone-uri provin din China, astfel că 50% din afaceri este asigurată oricum ca servicii mobile Google – Google Play nu există în China. Cu toate acestea, interzicerea accesului la Google Android și Google Play ar putea să afecteze foarte mult cealaltă jumătate a afacerii”, a declarat pentru CNBC, Neil Shah, director de cercetare la Counterpoint Research.

Huawei seeconfruntă cu o presiune politică puternică din partea SUA, care a susținut că echipamentul său de rețea ar putea fi folosit de guvernul chinez pentru spionaj. Compania a negat în mod repetat afirmațiile, dar experții în informații, care au vorbit cu CNBC, au fost sceptici față de asigurările Huawei. Aceştia au dat ca argument legile securității naționale ale Chinei, care presupun că fiecare companie internă este obligată din punct de vedere legal să ajute guvernul în colectarea de informații.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...