Furnizorii cer statului să analizeze de ce preţurile au explodat, deşi există energie suficientă. Cer reintroducerea contractelor bilaterale

Asociaţia furnizorilor solicită ANRE să urgenteze analiza anunțată pe piaţa de energie, unde preţurile au explodat deşi există suficientă energie disponibilă pentru toţi consumatorii, să identifice cauzele și să anunțe dacă au existat distorsiuni și vinovați. Furnizorii cer să li se permită din nou să încheie contracte bilaterale, la preţuri negociate direct.
Economica.net - mie, 01 feb. 2017, 11:47
Furnizorii cer statului să analizeze de ce preţurile au explodat, deşi există energie suficientă. Cer reintroducerea contractelor bilaterale

Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER își exprimă îngrijorarea față de situația actuală de pe piața energiei, respectiv creșterile foarte mari ale prețului energiei electrice pe piața spot a bursei OPCOM. Asociaţia cere autorităţilor să se implice şi 

„Prețul energiei pe Piața pentru Ziua Următoare – PZU este foarte mare chiar dacă a fost evident că au existat rațiuni în acest sens: ger, consum ridicat, lipsa apei și prețuri mari pe celelate piețe din regiune. Cu toate acestea, prețul energiei a crescut în luna ianuarie la valori complet neobișnuite, în opinia mea de nesuportat de către piața românească”, susține Ion Lungu, Președintele AFEER.

În același timp, reprezentantul AFEER atrage atenția că „informațiile alarmiste creează panică în piață, sunt complet inutile și este de recomandat să fie evitate în aceste momente critice, mai ales atunci când vin din partea autorităților”.
AFEER consideră că este necesară realizarea unei analize de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE pentru a identifica dacă au existat distorsiuni create în mod voit de către anumiți participanți la piața de energie – traderi, furnizori, producători.

„Să nu blamăm o întreagă categorie de participanți la piață fără a avea în prealabil toate informațiile. Cerem ANRE să urgenteze analiza anunțată, să identifice cauzele și să anunțe public, conform prevederilor legale, dacă au existatcare, prin comportamentul lor, au creat distorsiuni în piață,”, a declarat Ion Lungu.

AFEER apreciază că este necesar să se analizeze motivele pentru care în PZU oferta este, în multe intervale orare, cu 1500-2000 MW sub cerere deși există resurse care acoperă consumul în piața de echilibrare.

În această perioadă, furnizorii și traderii de energie resimt din plin creșterile de prețuri la energie pe bursă. Un mare trader și furnizor de energie electrică și-a solicitat insolvența și alți participanți la piața energiei sunt într-o situație dificilă. Este semnificativ și faptul că de cele mai multe ori, atunci când un furnizor devine incapabil să își achite obligațiile, se crează disfunctionalități în lanț și au de suferit și alți participanți la piață, mai spune Lungu.

Potrivit AFEER, unul dintre motivele care au dus la actuala situaţie din piaţă îl reprezintă diferențele dintre reglementările din piața angro de energie, foarte rigidă, și cea en-detail, foarte flexibilă. „Din punctul nostru de vedere, piața en-detail este cea mai competitivă zonă din economia românească. Este o piață concurențială, solidă. Este esențial să se mențină aceste standarde ridicate de competitivitate, să se asigure predictibilitatea și stabilitatea cadrului legal”, a evidențiat  Lungu, exemplificând că în cele mai multe cazuri, la licitații există mai multe oferte, câștigătorul fiind desemnat la diferențe de sub un leu față de următorul clasat.

„Totul se întâmplă pe fondul unor marje foarte scăzute în domeniul furnizării de energie. Constatăm o competiţie foarte dură în domeniu; lupta se duce la fiecare leu, iar la finalul zilei nu mai ai de unde să-ţi menţii marjele”, spune reprezentantul AFEER.

În același timp, pe piața angro de energie toate produsele care se tranzacționează sunt standardizate, fapt ce a încurajat o migrare a furnizorilor pe piata spot (PZU) și pe piața de echilibrare (PE), două piețe care au înregistrat volume foarte mari de tranzacționare în această perioadă.

În acest context, AFEER vine cu mai multe propuneri către autorități.

Pe termen scurt, Asociația solicită reintroducerea urgentă a contractelor flexibile pe PCCB- LE, care va avea ca rezultat imediat o optimizare vizibilă a pieței angro.

Pe termen lung, AFEER propune:
– reintroducerea contractelor bilaterale negociate direct, ce va rezolva și problema flexibilității;
– introducerea posibilității de a refuza anumite contrapărți în cadrul PCCB – NC, într-un interval de 15 minute, fapt ce ar ajuta la eliminarea acelor participanți la piață care au avut un istoric de comportament neadecvat;
– reevaluarea sistemului de garanții bancare necesare tranzacționării, cu scopul păstrării și întăririi disciplinei în tranzacționare; păstrând confidențialitatea trebuie identificată o soluție de garantare a bunei execuții care să asigure piața că nu pot exista jucători cu poziții deschise ce depășesc capacitatea lor financiară;
– reevaluarea contractelor din PCSU, care să conțină în mod clar condițiile de tranzacționare și de penalizări.

AFEER este o organizaţie profesională non profit, independentă şi neguvernamentală, înfiinţată la sfârşitul anului 2006 şi care cuprinde, în prezent, un număr de 47 de membri, furnizori licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică din România, furnizori al căror portofoliu de clienți acoperă peste 90% din consumul de energie al țării. 

Tranzacţii investigate

Recent, peratorul pieţei de energie electrică, OPCOM, a transmis Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE) şi Consiliului Concurenţei informaţii privind unele practici ale participanţilor la piaţă care ar fi putut distorsiona concurenţa, precum înţelegeri prealabile între jucători. 

Preţurile pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU, n.r.) a bursei de energie OPCOM au ajuns în aceste zile la recorduri istorice de peste 600 lei pe MWh, de două ori mai mari decât în primele zile ale acestui an. 

România a înregistrat în zilele de 15 şi 23 ianuarie 2017 cel mai mare preţ al energiei din Europa, ajungând la 74,92 de euro pe MWh, respectiv 96,52 de euro pe MWh, potrivit datelor de pe site-ul bursei de energie OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale din România. 

Cel mai mare preţ în această lună din Europa s-a înregistrat în Ungaria, respectiv 300 de euro pe MWh. 

Din datele de pe site-ul OPCOM mai reiese că preţul mare de pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM nu este cauzat de un deficit de energie, deoarece pe platformele la termen ale OPCOM s-a tranzacţionat pentru luna ianuarie o cantitate de energie de 6,8 TWh, mai mare decât consumul ţării, estimat la maximum 6 TWh pentru această lună. În plus, pe piaţa spot se mai tranzacţionează o altă cantitate de 3,4 TWh. 

Pe pieţele la termen, preţul pentru luna ianuarie 2017 este de 168 de lei pe MWh.

Te-ar mai putea interesa și
Tetik, Banca Transilvania: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ca până acum
Tetik, Banca Transilvania: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ...
Consolidarea sistemului bancar din România este inevitabilă, dar viteza nu va fi atât de rapidă ca până acum, a declarat, marţi, Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, la Conferinţa anuală......
Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice
Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice
Platforma electronică destinată beneficiarilor şi prestatorilor de activităţi casnice este funcţională şi poate fi ...
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Bursa de Valori București a lansat astăzi noua ediție a programului dedicat companiilor antreprenoriale românești care, ...
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va distribui acţionarilor dividende record în valoare de 750 de miliarde de ruble ...