Furtul de acreditări bancare s-a dublat în 2022 – raport Black Friday

Numărul de atacuri prin intermediul troienilor bancari, care fură date de plată, s-a dublat în 2022 față de 2021, la aproape 20 de milioane de atacuri, arată datele companiei Kaspersky.
Lidia Neagu - joi, 24 nov. 2022, 14:24
Furtul de acreditări bancare s-a dublat în 2022 - raport Black Friday

Anul acesta, pe lângă această campanie activă care avea ca scop furtul de acreditări bancare, infractorii cibernetici nu au stat pe loc și au dezvoltat noi scheme de fraudă. În special de Black Friday, infractorii cibernetici au folosit pentru prima dată un nou tip de schemă de phishing, exploatând serviciile de tipul „Cumpără acum, plătește mai târziu (BNPL)”. Acestea sunt câteva dintre concluziile raportului Kaspersky „How customers got scammed amid the Black Friday season in 2022”, menit să educe utilizatorii să rămână în siguranță în timpul sezonului reducerilor.

Troienii bancari sunt instrumente utilizate pe scară largă în arsenalul infractorilor cibernetici care profită de sezonul ofertelor. Odată ce utilizatorul navighează într-un magazin online, troianul salvează toate datele pe care utilizatorul le introduce în formularele site-ului. Aceasta înseamnă că infractorii cibernetici au acces la un număr de card de credit sau de debit, la data de expirare, la codul CVV și la datele de conectare ale victimei. După ce au obținut aceste informații, atacatorii le pot folosi pentru a fura bani din contul bancar al utilizatorului, dar și pentru a efectua diverse achiziții sau pentru a vinde datele în magazinele Dark web.

După o scădere rapidă a numărului de atacuri cu troieni bancare în 2021, infractorii cibernetici au revenit la acest tip de amenințare, mult mai pregătiți. În 2022, numărul de atacuri s-a dublat față de aceeași perioadă de timp din 2021. Din ianuarie până în noiembrie, produsele Kaspersky au detectat și prevenit aproape 20 de milioane de atacuri, ceea ce înseamnă o creștere globală a numărului de detectări de 92%.

Numărul total de atacuri efectuate de troienii bancari, 2020-2022 (ianuarie – octombrie)

În 2022, experții Kaspersky au găsit și numeroase exemple de pagini de phishing care se foloseau pentru prima dată de serviciile BNPL. Aceste instrumente permit clienților să împartă costul achiziției în mai multe rate fără dobândă. Prin urmare, serviciile de acest fel atrag consumatorii, în special tinerii, și s-au dovedit a fi deosebit de populare în perioadele de cumpărături precum Black Friday.

Un exemplu al acestei înșelătorii este utilizarea greșită a unui serviciu popular numit Afterpay (Clearpay în Regatul Unit și Italia), cu 20 de milioane de utilizatori activi în întreaga lume. Atacatorii au creat o pagină care imită site-ul oficial, păcălind victimele să-și introducă numerele cardului de credit și CVV-urile într-un formular fals. După ce utilizatorul și-a introdus datele, infractorii cibernetici vor încerca să fure cât mai mulți bani de pe acest card, golind contul victimei.

Pentru a vă bucura de ofertele mari de Black Friday, asigurați-vă că urmați câteva recomandări de siguranță:

  • Protejați toate dispozitivele pe care le utilizați pentru cumpărături online cu o soluție de securitate fiabilă. Nu luați de bun niciun link sau document primit online; verificați de două ori expeditorul înainte de a deschide orice fișier.
  • Verificați site-urile e-shop-urilor înainte de a completa orice informație: URL-ul este corect? Există erori de ortografie sau erori de design?
  • Pentru a vă proteja datele și finanțele, asigurați-vă că pagina de finalizare a achiziției este sigură și că există o pictogramă cu un lacăt blocat lângă adresa URL.
  • Dacă doriți să cumpărați ceva de la o companie necunoscută, verificați recenziile înainte de a lua orice decizie.
  • În ciuda faptului că ați luat cât mai multe măsuri de precauție posibile, probabil că nu veți realiza că ceva nu este în regulă până când nu vedeți extrasul bancar sau notificările legate de cardul de credit. Așadar, dacă încă primiți declarații pe hârtie, nu așteptați până când acestea ajung în cutia poștală. Conectați-vă online pentru a vedea dacă toate debitările par legitime – dacă nu, contactați imediat banca pentru a remedia situația.
Te-ar mai putea interesa și
Washingtonul impune sancțiuni împotriva mai multor oficiali chinezi din cauza încălcării drepturilor omului în provincia Tibet
Washingtonul impune sancțiuni împotriva mai multor oficiali chinezi din cauza încălcării drepturilor omului în provincia ...
Departamentul Trezoreriei SUA a anunţat vineri că va impune sancţiuni mai multor oficiali chinezi pentru încălcări ale drepturilor omului în Tibet, o regiune chineză în care Beijingul este......
Guvernul italian anunță că există mai multe companii interesate să preia rafinăria Lukoil din Sicilia
Guvernul italian anunță că există mai multe companii interesate să preia rafinăria Lukoil din Sicilia
Există câţiva investitori italieni şi internaţionali interesaţi de rafinăria din Sicilia a Lukoil, a anunţat vineri ...
Budapesta vrea să prelungească perioada de plafonare a prețurilor la unele alimente de bază
Budapesta vrea să prelungească perioada de plafonare a prețurilor la unele alimente de bază
Guvernul ungar intenţionează să extindă şi în 2023 plafonarea preţurilor la mai multe alimente de bază, a anunţat ...
Petrom reacționează de abia la o zi după ce Austria a votat împotriva intrării României în Schengen: Suntem un punct de sprijin pentru economica românească. Nu comentăm decizii politice
Petrom reacționează de abia la o zi după ce Austria a votat împotriva intrării României în Schengen: Suntem un punct ...
Compania energetică Petrom, deținută în proporție de 51% de grupul austriac OMV, a reacționat astăzi la decizia de ...