Fuziunea Holcim-Lafarge: Companiile ar putea vinde active cu profituri un miliard de dolari

Holcim şi Lafarge, cei mai mari producători de ciment la nivel mondial, ar putea vinde, pentru finalizarea fuziunii, active cu profituri de circa un miliard de dolari, din care două treimi din Europa, conform Washington Post care citează Bloomberg.
Economica.net - lun, 21 apr. 2014, 17:15
Fuziunea Holcim-Lafarge: Companiile ar putea vinde active cu profituri un miliard de dolari

Holcim (Elveţia) şi Lafarge (Franţa) au operaţiuni în România şi Franţa, Germania, Spania, Cehia, România şi Serbia.

Holcim a anunţat recent  că va fuziona cu Lafarge, ceea ce va duce la crearea unui gigant cu vânzări anuale de 44 miliarde de dolari. Cele două companii, care operează în 90 de ţări, trebuie să vândă fabrici şi active în valoarea de 5 miliarde de euro, pentru a primi aprobările consiliilor de concurenţă.

În România, cele două companii ar trebui să vândă 43% din capacităţile de producţie, arată un rapot al Deutsche Bank.

Dacă giganţii mondiali sunt în expectativă, producătorii turci se arată înteresaţi de achiziţionarea de fabrici ale Holcim şi Lafarge, şi asta pentru că legile concurenţei din Turcia nu permit jucătorilor din această industrie să depăşească o cotă de piaţă de 25%. Acest lucru îi încurajează să caute oportunităţi de creştere pe alte pieţe, scrie Reuters.

Oyak Group, care deţine cinci companii de ciment (Adama Cimento, Mardin Cimento, Bolu Cimento, Unye Cimentp şi Aslan Cimento), a anunţat că a început discuţiile cu bănci de investiţii internaţionale pentru posibie achiziţii şi are 3 miliarde de dolari în numerar alocate oportunităţilor care rezultă din fuziunea Lafarge Holcim, potrivit Reuters. 

Directorul executiv al Limak Holding, Gultekin Aksuyek, a declarat că a început deja să lucreze la un buget pentru aceste oportunităţi.

„Suntem al treilea cel mai mare producător de ciment din Turcia, cu o cotă de piaţă de 13%. Scopul nostru este să devenim cel mai mare jucător până la sfârşitul anului 2016 prin cumpărarea a cel puţin trei facilităţi de producţie”, a declarat Gultekin Aksuyek, citat de Reuters.

Conglomeratul Sabanci Holding, care deţine producătorii de ciment Akcansa şi Cimsa, se uită şi el la aceste achiziţii şi are un buget de 467 – 700 milioane de dolari pentru investiţii.

Vânzarea fabricilor nu va avea loc mai devreme de 2015, spune Ece Mandaci, analist la Burgan Invest, citat de Reuters, adăugând că două treimi din vânzările preconizate sunt în Europa. Acesta mai spune că producătorii turci vor fi cel mai probabil interesaţi de activele din Germania. „Akcansa are un parteneriat cu Heidelberg, aşa că e puţin probabil ca normele de concurenţă să permită o achiziţie pentru ei, dar Cimsa şi celelalte companii ar putea fi interesate”, mai spune Mandaci.

Cine se mai află pe lista potenţialilor cumpărători

Pe lista potenţialilor cumpărători de fabrici deţinute de Holcim şi Lafarge, se numără producătorul CRH, companie irlandeză, formată în urma fuziunii dintre Cement Limited şi Roadstone în 1970, Heidelberg Cement (Germania), Cemex (Mexic) şi Votorantim (Brazilia).

„Ne aşteptăm la oportunităţi atractive din programul de cesiune a activelor pentru companiile CRH şi HeidelbergCement. Ar putea de asemenea să fie atractiv şi pentru Cemex, pentru a-şi creşte prezenţa pe piaţa europeană. Vânzarea activelor ar putea atrage şi noi jucători cum ar fi Votorantim din Brazilia sau jucători din India”, se arată într-un raport Moody’s Investors Service, remis Economica.net.

Deşi presa din Irlanda şi Marea Britanie specula pe marginea unui interes al CRH pentru achiziţii rezultate din fuziunea LafargeHolcim, răspunsul oficial oferit de companie pentru ECONOMICA.NET este „Politica de lungă durată a CRH este să nu comenteze speculaţiile cu privire la potenţiale achiziţii”.

Unul dintre cei mai mari producători de ciment din lume, Votorantim din Brazilia, prezent în 14 ţări în America de Nord şi de Sud, Europa, Africa şi Asia, este şi el în expectativă.

Întrebată de ECONOMICA.NET dacă ia în calcul posibile achiziţii în România, „Votorantim monitorizează constant şi evaluează oportunităţile de dezvoltare a afacerilor pe pieţele-cheie de pe tot globul. Până în prezent, fuziunea LafargeHolcim este încă în discuţie şi credem că este prematur să vorbim de oportunităţi de afaceri care decurg din această potenţială tranzacţie. „

Cel mai mare proucător de ciment din Columbia, primul nume interesat de achiziţii

Producătorii de ciment au început deja să facă primele achiziţii, prima dintre acestea fiind Argos Cementos, cel mai mare producător de ciment din Columbia. Oficiali ai Argos au declarat săptîmâna trecută că vor cumpăra cu 50 de milioane de euro o companie deţinută în proporţii egale de Holcim şi Lafarge în Guiana Franceză. Detalii aici.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
În țara noastră sunt acordate o serie de ajutoare sociale pentru a putea veni în sprijinul persoanelor aflate în dificultate ...
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza migranților – surse
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza ...
Reprezentanţii celor 27 de state ale Uniunii Europene şi-au dat acordul miercuri pentru extinderea listei de sancţiuni ...
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 24.837 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele ...