Fuziunea fondurilor de pensii Pensia Viva şi Alico s-a încheiat

Fuziunea fondurilor de pensii private obligatorii Pensia Viva şi Alico, administrate de Aviva Pensii, respectiv Alico Pensii, s-a încheiat, după ce autoritatea de reglementare a aprobat mai multe decizii.
Economica.net - lun, 01 apr. 2013, 10:43
Fuziunea fondurilor de pensii Pensia Viva şi Alico s-a încheiat

„În data de 28 martie, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat o serie de decizii care marchează finalizarea procesului de fuziune a fondului Pensia Viva (fond absorbit) cu fondul Alico (fond absorbant). În urma fuziunii, fondul de pensii Alico a ajuns la un număr de 822.420 participanţi, dublându-şi totodată cota de piaţă în Pilonul II de la 6,8% la 14%”, se arată într-un comunicat al CSSPP.

Procesul de fuziune între fondurile de pensii private din România este reglementat atât prin legislaţia primară cât şi prin normele emise de CSSPP, Comisia având totodată rolul de a supraveghea şi controla respectarea tuturor etapelor prevăzute de legislaţia aplicabilă.

În cadrul acestei proceduri, CSSPP a stabilit, prin deciziile adoptate, termenii, condiţiile şi etapele fuziunii.

Astfel, cele două entităţi au obţinut, etapizat, autorizarea prealabilă de fuziune, în data de 29 august 2012 şi ulterior pe cea definitivă, în 30 ianuarie.

Procesul de preluarea efectivă, de către fondul absorbant, a participanţilor şi a activelor acestora, conform termenilor şi condiţiilor precizate de CSSPP, a fost pus în practică ulterior autorizării definitive de fuziune acordate de CSSPP la începutul acestui an.

În prezent, pe piaţa pensiilor administrate privat sunt autorizate opt fonduri de pensii şi opt administratori supravegheaţi şi controlaţi de către CSSPP.

La finele lunii februarie, Pilonul II avea înscrişi 5,83 milioane participanţi şi active nete acumulate 10,3 miliarde lei.

La începutul lunii august 2012, grupul britanic Aviva a anunţat că a finalizat vânzarea operaţiunilor de asigurări de viaţă din România, Ungaria şi Cehia către subsidiarele locale ale gigantului american MetLife, reprezentat în România de Alico Asigurări.

În România, prin preluarea Aviva Asigurări de Viaţă, MetLife a preluat şi controlul societăţilor Aviva Pensii şi Aviva Consulting&Training.

Aviva Pensii este prezentă şi pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), cu fondul Pensia Mea, care avea 10.271 de clienţi şi active de 29,7 milioane de lei la 28 februarie, potrivit datelor CSSPP.

Pe Pilonul III activează 11 fonduri şi 9 administratori, care gestionează active net de 633,8 milioane de lei pentru 296.044 clienţi.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...