FUZIUNEA LafargeHolcim: Peste 100 de oferte de preluare a fabricilor, inclusiv cele din România

Producătorii de ciment Holcim şi Lafarge au primit peste 100 de scrisori de intenţie pentru activele pe care trebuie să le vândă înainte de fuziunea planificată, a declarat Bernard Fontana, directorul Holcim, informează Reuters.
Economica.net - mar, 22 iul. 2014, 09:33
FUZIUNEA LafargeHolcim: Peste 100 de oferte de preluare a fabricilor, inclusiv cele din România

Cele două companii au propus o vânzare de active cu o valoare de cinci miliarde de euro acum două săptămâni, în eforturile lor de a obţine aprobările autorităţilor de reglementare din ţările unde sunt prezente.

Pe lista activelor scoase la vânzare se numără fabrici din România, cele ale Lafarge, Austria, Ungaria, Serbia, Marea Britanie, Canada, Filipine, Mauritius şi Brazilia.

Din România, companiile au decis ca fabricile Lafarge să fie cele scoase la vânzare, şi anume: fabrica de la Hoghiz (judeţul Braşov), cea de la Medgidia (judeţul Constanţa), staţia de măcinare de la Târgu-Jiu şi betonierele.

CITEŞTE ŞI Cine ar putea cumpăra fabricile de ciment deţinute de Lafarge în România

Cele peste 100 de scrisori de intenţie vin din partea fondurilor de capital privat şi de la alţi producători de ciment, cu mai multe părţi care sunt interesate în achiziţia întregului portofoliu de fabrici scoase la vânzare, a declarat la Zurich, Bernard Fontana.

„Mai multe persoane” sunt interesate de preluarea tuturor fabricilor scoase la vânzare, însă decizia finală în alegerea cumpărătorului depinde de preţ, mai scrie Reuters. Până la publicarea listei de active scoase la vânzare, pe 7 iulie, companiile au primit 50 de oferte de preluare.

Discuţiile cu potenţialii cumpărători vor începe luna viitoare, dar Fontanta a refuzat să spună care este termenul limită pentru depunerea ofertelor.

Cei doi producători de ciment, Holcim şi Lafarge, au anunţat planul de fuziune la începutul lunii aprilie. Pentru a fuziona, companiile sunt nevoite să vândă fabrici de pe pieţele unde fuziunea ar duce la oligopol (nr. – piață a mărfurilor monopolizată de un număr redus de mari producători).

CITEŞTE ŞI Cimentiştii din Turcia, interesaţi de achiziţia fabricilor Lafarge şi Holcim, de vânzare şi în România


Lafarge Ciment România a avut anul trecut o cifră de afaceri de 155,4 milioane de euro, în scădere de la aproape 192 milioane de euro în 2012. Profitul realizat în 2013 a trecut de zece milioane de euro, în scădere de la 36,7 milioane de euro în 2012.

Holcim România a avut anul trecut afaceri de 202,5 milioane de euro, față de nivelul de 215 milioane de euro în 2012. Compania și-a redus pierderile la 1,3 milioane de euro în 2013, de la 8,4 milioane de euro în 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Producătorul român de ambalaje biodegtadabile și compostabile Promateris a caportat luni pentru primul trimestru din an o cifră de afaceri consolidată de 42,7 milioane de lei, în creștere cu......
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Preşedintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii, drept viitorul său ...
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile cu utilitățile și de atacurile cibernetice
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile ...
Rompetrol Rafinare a înregistrat în primele trei luni ale anului, o pierdere netă de 132 de milioane de dolari, în contextul ...
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în ...