G-20: Australia recomandă băncilor centrale să evite „surprizele”

Australia, ţară care găzduieşte în acest week-end, la Sydney, reuniunea G-20, le-a recomandat băncilor centrale să evite 'surprizele' în desfăşurarea politicii lor monetare, pentru a preveni pe cât posibil tulburările în ţările emergente, relatează sâmbătă AFP.
Economica.net - sâm, 22 feb. 2014, 11:20
G-20: Australia recomandă băncilor centrale să evite

Reuniunea miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale ai G-20 are loc în contextul în care lideri ai mai multor economii emergente sunt îngrijoraţi de efectele colaterale ale sfârşitului programului de susţinere a economiei de către Rezerva federală americană (Fed), banca centrală a SUA.

Guvernatorul băncii centrale indiene, Raghuram Rajan, aprecia la sfârşitul lunii ianuarie că ‘Statele Unite ar trebui să fie îngrijorate de efectele politicii lor asupra restului lumii’.

Scăderea cumpărărilor lunare de active de către Fed îi face pe investitori, aflaţi în aşteptarea unei creşteri a ratelor americane, să-şi retragă capitalurile din ţările emergente în vederea repatrierii în Statele Unite, provocând astfel fluctuaţii ale valutei în Africa de Sud, Argentina, Turcia, Rusia. Rupia indiană a fost puternic afectată în vara lui 2013.

Statele Unite, Marea Britanie şi alte ţări bogate, precum şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) le-au recomandat ţărilor emergente în ultimele zile ‘să-şi facă ordine’ în interior. Cele mai atacate monede sunt cele din ţările în care politica sau economia trezesc cele mai multe îndoieli.

‘Trebuie să avem drept slogan „fără surprize” în privinţa politicilor monetare, iar băncile centrale din lume trebuie să prevină în mod rezonabil asupra deciziilor care ar putea produce volatilitate pe pieţe’, a afirmat Joe Hockey, trezorierul australian.

Miniştrii de finanţe din trei mari ţări emergente – Brazilia, Mexic şi Argentina – nu participă la această reuniune, fiind reţinuţi de obligaţii interne.

‘Situaţia economiilor emergente merită să fie urmărită cu atenţie, dar nu este o situaţie de criză’, a apreciat ministrul francez al economiei şi finanţelor, Pierre Moscovici. Fed acţionează potrivit interesului ţării sale, dar nu putem considera ‘egoism’ atitudinea lui Janet Yellen, noua preşedintă a băncii centrale americane, a spus el într-o conferinţă de presă. ‘Am sentimentul că atmosfera de aici va fi foarte constructivă’, a adăugat el.

‘Există o intenţie reală de a ajunge la rezultate concrete’, arătase înainte şi omologul său australian. ‘Toţi miniştrii şi guvernatorii băncilor centrale cu care am vorbit înţeleg că, printr-o cooperare mai strânsă, cu obiective realiste şi un proces real pentru a le realiza putem avea rezultate în acest week-end, în pofida dificultăţilor reprezentate de volatilitatea de pe pieţele internaţionale’, a spus Joe Hockey.

Te-ar mai putea interesa și
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone......
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă să piardă războiul
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă ...
Joe Biden a reiterat luni un apel presant Congresului pentru a adopta un buget de zeci de miliarde de dolari ca ajutor militar ...
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie ...
Israelul va răspunde atacului iranian, confirmă şeful Statului Major israelian
Israelul va răspunde atacului iranian, confirmă şeful Statului Major israelian
Israelul va răspunde Iranului pentru atacul efectuat de acesta cu peste 300 de drone şi rachete, a declarat luni şeful ...