G20 a adoptat planul OECD pentru combaterea evaziunii fiscale a multinaţionalelor

Şefii de stat şi de guvern din G20, grupul primelor 20 de puteri economice ale planetei, au adoptat, luni, planul de luptă împotriva evaziuni fiscale a multinaţionalelor pus la punct de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), se arată în comunicatul dat publicităţii la sfârşitul summitului G20 de la Antalya, sudul Turciei, transmite AFP.
Economica.net - lun, 16 nov. 2015, 15:36
G20 a adoptat planul OECD pentru combaterea evaziunii fiscale a multinaţionalelor

În comunicat, statele G20 subliniază că este ‘crucial’ ca proiectul să înregistreze o ‘punere în practică largă şi coerentă’, în special cu privire la subiectul delicat al acordurilor încheiate între administraţiile fiscale şi companiile multinaţionale. De asemenea, liderii celor mai mari economii ale lumii au ‘încurajat’ şi ţările în curs de dezvoltare să se alăture eforturilor lor, ca răspuns la criticile venite de la mai multe organizaţii nonguvernamentale care reproşează ţărilor bogate că negociază într-un cerc restrâns.

Liderii G20 au încredinţat Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care a conceput planul de luptă împotriva evaziunii fiscale a multinaţionalelor, sarcina de a ‘supraveghea punerea sa în practică ‘şi de a pune la punct o structură în acest sens de la începutul anului următor.

Planul OECD, care are drept obiectiv limitarea capacităţii marilor companii de a evita plata impozitelor graţie unor strategi contabile sofisticate, prevede de exemplu obligativitatea ca firmele multinaţionale să-şi dezvăluie rezultatele financiare şi contribuţiile fiscale plătite pentru fiecare ţară în parte. Acest plan ar urma să se finalizeze printr-un amplu tratat multilateral care să limiteze aceste practici agresive de ‘optimizare fiscală’.

OECD, o organizaţie care regrupează aproximativ 30 de state dezvoltate, estimează că strategiile fiscale sofisticate practicate de Google, Apple şi alte mari companii multinaţionale lipsesc statele de venituri fiscale în valoare de 100 până la 240 de miliarde de dolari anual.

G20, grupul ţărilor bogate şi principalele economii emergente, ai căror şefi de stat şi de guvern se reunesc duminică şi luni în Antalya (Turcia), regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii şi aproape două treimi din populaţia planetei. G20 reuneşte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia şi Uniunea Europeană (UE).

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...