1EUR = 4.8730 RON | Bucureşti 23 º

Extern

G20: Juncker se apără în scandalul Luxleaks făcând apel la combaterea optimizării fiscale

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut apel, sâmbătă, la Brisbane, în cadrul summitului G20, la combaterea evaziunii fiscale, apărându-şi poziţia după dezvăluirile privind optimizarea fiscală în perioada în care era premier al Luxemburgului, relatează AFP.

15 noi, 2014 | Agerpres

"Cred cu adevărat că trebuie să luptăm cu toţii împotriva evaziunii fiscale la nivel internaţional", a declarat Juncker presei, supus unui tir de întrebări privind dezvăluirile asupra rolului jucat de Luxemburg în optimizarea fiscală a anumitor companii.

Circa 40 de mass-media internaţionale au publicat săptămâna trecută o anchetă care dezvăluie că între 2002 şi 2010 Luxemburgul a încheiat acorduri fiscale cu 340 de multinaţionale, printre care Apple, Amazon, Ikea, Pepsi, Heinz, Verizon şi AIG, în scopul reducerii la minim a impozitelor lor, privând statele europene de miliarde de euro în venituri fiscale.

Aceste dezvăluiri au apărut la doar câteva zile după începerea mandatului lui Jean-Claude Juncker, fost premier şi ministru de finanţe al Marelui Ducat.

Australia, care asigură preşedinţia prin rotaţie a statelor G20, care reprezintă 85% din bogăţia mondială, a făcut din lupta împotriva optimizării fiscale una dintre priorităţile sale şi subiectul ar urma să fie abordat pe larg în declaraţia finală a summitului de sâmbătă şi duminică.

Întrebat de un ziarist cum intenţionează să restabilească încrederea în capacitatea sa de a conduce Comisia Europeană dată fiind importanţa pe care a căpătat-o tema evaziunii fiscale, Juncker a răspuns laconic: "Am decis în Europa să luptăm împotriva evaziunii fiscale. Este unul dintre principalele puncte pe care le-am ridicat în faţa Parlamentului European înainte de a fi ales preşedinte al Comisiei Europene".

Jean- Claude Juncker a declarat miercuri că tot ce s-a făcut în Luxemburg a fost conform cu regulile naţionale şi internaţionale, recunoscând totuşi că acest lucru nu a respectat "justiţia fiscală" şi "normele etice şi morale".

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO