G20: Juncker se apără în scandalul Luxleaks făcând apel la combaterea optimizării fiscale

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut apel, sâmbătă, la Brisbane, în cadrul summitului G20, la combaterea evaziunii fiscale, apărându-şi poziţia după dezvăluirile privind optimizarea fiscală în perioada în care era premier al Luxemburgului, relatează AFP.
Economica.net - sâm, 15 nov. 2014, 08:04
G20: Juncker se apără în scandalul Luxleaks făcând apel la combaterea optimizării fiscale

„Cred cu adevărat că trebuie să luptăm cu toţii împotriva evaziunii fiscale la nivel internaţional”, a declarat Juncker presei, supus unui tir de întrebări privind dezvăluirile asupra rolului jucat de Luxemburg în optimizarea fiscală a anumitor companii.

Circa 40 de mass-media internaţionale au publicat săptămâna trecută o anchetă care dezvăluie că între 2002 şi 2010 Luxemburgul a încheiat acorduri fiscale cu 340 de multinaţionale, printre care Apple, Amazon, Ikea, Pepsi, Heinz, Verizon şi AIG, în scopul reducerii la minim a impozitelor lor, privând statele europene de miliarde de euro în venituri fiscale.

Aceste dezvăluiri au apărut la doar câteva zile după începerea mandatului lui Jean-Claude Juncker, fost premier şi ministru de finanţe al Marelui Ducat.

Australia, care asigură preşedinţia prin rotaţie a statelor G20, care reprezintă 85% din bogăţia mondială, a făcut din lupta împotriva optimizării fiscale una dintre priorităţile sale şi subiectul ar urma să fie abordat pe larg în declaraţia finală a summitului de sâmbătă şi duminică.

Întrebat de un ziarist cum intenţionează să restabilească încrederea în capacitatea sa de a conduce Comisia Europeană dată fiind importanţa pe care a căpătat-o tema evaziunii fiscale, Juncker a răspuns laconic: „Am decis în Europa să luptăm împotriva evaziunii fiscale. Este unul dintre principalele puncte pe care le-am ridicat în faţa Parlamentului European înainte de a fi ales preşedinte al Comisiei Europene”.

Jean- Claude Juncker a declarat miercuri că tot ce s-a făcut în Luxemburg a fost conform cu regulile naţionale şi internaţionale, recunoscând totuşi că acest lucru nu a respectat „justiţia fiscală” şi „normele etice şi morale”.

Te-ar mai putea interesa și
Statele UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind reglementarea inteligenței artificiale. Înțelegerea ar trebui să promoveze inovarea și să limiteze abuzurile
Statele UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind reglementarea inteligenței artificiale. Înțelegerea ar ...
Uniunea Europeană a convenit vineri asupra unei legislaţii fără precedent la nivel global pentru a reglementa inteligenţa artificială (IA), după trei zile de negocieri intense între statele......
Se menține tendința de creștere a vânzărilor de apartamente pe final de an
Se menține tendința de creștere a vânzărilor de apartamente pe final de an
După luni în care tranzacțiile cu locuințe s-au redus, față de anii trecuți, în ultimele luni s-a văzut o creștere ...
ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie
ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a efectuat 3.816 controale antifraudă în luna noiembrie a acestui ...
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – Bloomberg
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – ...
Europa urmează să beneficieze de un aflux de motorină din SUA în această lună, în contextul în care importurile din ...