G20: Noi reguli pentru combaterea evaziunii fiscale, la nivel global

Reprezentanţii G20 urmau să facă duminică un nou pas în lupta împotriva evaziunii fiscale, aprobând regula schimbului automat de informaţii fiscale, elaborată de OCDE şi pe care peste 42 de ţări ale lumii s-au angajat să o pună în aplicare, transmite AFP.
Economica.net - Dum, 23 feb. 2014, 08:05
G20: Noi reguli pentru combaterea evaziunii fiscale, la nivel global

Această regulă ‘schimbă situaţia’, a apreciat secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Angel Gurria. Ea va ‘întări cooperarea fiscală internaţională, va plasa guvernele pe picior de egalitate atunci când caută să îşi protejeze integritatea sistemului lor de impozitare şi (să permită) lupta împotriva evaziunii fiscale’.

Punerea în aplicare a schimbului automat de informaţii fiscale, care merge mai departe decât cooperarea bazată pe bunăvoinţa diverselor ţări vizate, a fost ridicată la rang de prioritate în cursul ultimului summit G20, din 2013, desfăşurat la Sankt Petersburg (Rusia). El trebuie să înceapă în 2015.

‘Mondializarea sistemului financiar a făcut din ce în ce mai simplu să deţii şi să gestionezi investiţii în afara ţării de reşedinţă’, a reamintit secretarul general al OCDE.

Regula OCDE va obliga administraţiile fiscale din ţările care o adoptă să trimită toate informaţiile aflate la dispoziţia lor în legătură cu activele financiare deţinute pe teritoriul lor de persoane sau entităţi nerezidente.

Ea acoperă depozite bancare, dobânzile şi câştigurile de capital şi se sprijină pe principiul ‘beneficiarului final şi real’, astfel încât să împiedice teoretic evaziunea fiscală prin intermediul ‘trusturilor’ şi altor societăţi paravan.

OCDE va prezenta în luna septembrie, cu ocazia unei noi reuniuni a miniştrilor de finanţe din statele G20, soluţiile tehnice care permit punerea în aplicare a acestei reguli.

Cooperarea fiscală este unul dintre principalele subiecte abordate în acest weekend la Sydney, în cadrul reuniunii G20.

Înainte de deschiderea acesteia, secretarul american al Trezoreriei, Jack Lew, a subliniat importanţa schimbului de informaţii, devenită ‘regulă mondială’ şi care trebuie adoptată de toate ţările lumii.

Te-ar mai putea interesa și
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare de peste jumătate de milion de dolari în primele doua runde de finanțare,......
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată ...
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...