G7 a decis modernizarea regulilor de fiscalitate internaţională în 2020

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat luni că s-a ajuns "la un foarte bun acord" în cadrul G7 pentru ca în 2020 "să poată fi modernizate regulile fiscalităţii internaţionale" în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), relatează agenţia EFE.
Economica.net - lun, 26 aug. 2019, 16:59
G7 a decis modernizarea regulilor de fiscalitate internaţională în 2020

În cazul în care se reuşeşte această reformă la nivel internaţional, Franţa va renunţa la taxa sa digitală, care este în vigoare de la începutul anului, a spus Macron într-o conferinţă comună cu preşedintele SUA, Donald Trump, la finalul reuniunii G7 (grupul principalelor şapte ţări industrializate din lume), ce a început sâmbătă la Biarritz, în sud-vestul Franţei.

Trump ameninţase în ultimele zile cu impunerea unor taxe vamale pentru vinul franţuzesc ca răspuns la taxa introdusă de Guvernul de la Paris, care, de la începutul anului impozitează cu 3% încasările companiilor cu activităţi digitale care câştigă peste 750 milioane euro, în marea majoritate americane.

Preşedintele american a evitat să spună dacă renunţă la aceste sancţiuni privind un produs simbol al Franţei, atunci când a fost întrebat, şi a răspuns că soţia sa, Melania, a băut vin franţuzesc la această reuniune şi acesta poate fi un semn.

„Pot confirma că prima doamnă adoră vinul franţuzesc”, s-a limitat el să răspundă.

Şeful statului francez a justificat faptul că a introdus în ceea ce se cunoaşte sub numele de „taxa GAFA” (pentru Google, Apple, Facebook şi Amazon) deoarece unele mari companii din acest sector, care îşi stabilesc sediile în ţări cu fiscalitate redusă, nu plătesc impozite şi asta generează concurenţă neloială faţă de alte companii care plătesc.

El a explicat că, în contextul acestor „dezechilibre”, Franţa şi alte zece ţări europene au decis să acţioneze cu propriile impozite naţionale, „ceva ce nu a vizat una sau alta dintre companii, ci soluţionarea acestei probleme”.

Pactul la care s-a ajuns la reuniunea G7 presupune că „se va lucra la modernizarea regulilor de fiscalitate internaţională” motiv pentru care s-a dat mandat OCDE, care va prezenta o propunere în acest sens la reuniunea G20 din octombrie.

OCDE nu are în vedere un mecanism specific pentru grupuri din sectorul digital, ci pentru toate companiile. Franţa şi Germania au sugerat să se stabilească un tip minim de impozit la nivel mondial asupra profiturilor companiilor, pentru ca să nu mai profite de paradisurile fiscale pentru a eluda impozitele.

Pentru Macron, ceea ce s-a obţinut la Biarritz înseamnă „a lupta împotriva concurenţei dăunătoare” şi „a reglementa o situaţie internaţională, ceea ce modernizează sistemul fiscal internaţional”.

Te-ar mai putea interesa și
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone......
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă să piardă războiul
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă ...
Joe Biden a reiterat luni un apel presant Congresului pentru a adopta un buget de zeci de miliarde de dolari ca ajutor militar ...
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie ...
Israelul va răspunde atacului iranian, confirmă şeful Statului Major israelian
Israelul va răspunde atacului iranian, confirmă şeful Statului Major israelian
Israelul va răspunde Iranului pentru atacul efectuat de acesta cu peste 300 de drone şi rachete, a declarat luni şeful ...