1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 17 º

Companii

G7 critică taxele vamale ale SUA şi avertizează că ar putea începe un război comercial

Secretarul american al Trezoreriei, Steve Mnuchin, a fost puternic criticat de miniştrii de Finanţe ai celorlalte state din G7, după ce SUA au anunţat că începând de vineri, 1 iunie, vor aplica taxe vamale la importurile de oţel şi aluminiu provenite din Uniunea Europeană, Mexic şi Canada, transmit Reuters, BBC şi DPA.

03 iun, 2018 | Agerpres

Într-un rar semn de diviziune în rândul grupului celor mai bogate ţări din lume, care în mod normal este unul bazat pe înţelegere, celelalte şase state membre ale G7 au dat publicităţii o declaraţie în care cer secretarului american al Trezoreriei, Steve Mnuchin, să transmită preşedintelui Donald Trump 'dezamăgirea şi temerea lor unanimă' privind taxele vamale aplicate la importurile de oţel şi aluminiu. De asemenea, în declaraţie sunt solicitate măsuri decisive pentru rezolvarea disputei privind taxele vamale la reuniunea liderilor G7 care va începe vineri în Charlevoix, Quebec.

În perioada 31 mai - 2 iunie a avut loc o reuniune a miniştrilor de Finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale din G7 (principalele şapte state industrializate din lume), în staţiunea montană Whistler din Columbia Britanică, Canada.

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a avertizat că un război comercial ar putea începe în 'câteva zile', în timp ce preşedintele Donald Trump a insistat pe Twitter că, în privinţa comerţului, SUA 'au fost înşelate ani de zile de alte ţări'.

Taxele vamale aplicate la importurile de oţel şi aluminiu sunt vitale pentru securitatea naţională şi îi vor proteja pe muncitorii americani, a afirmat Trump, care s-a plâns de barierele comerciale cu care se confruntă firmele din SUA în Europa şi în alte regiuni.

Mnuchin a respins declaraţiilor unor oficiali din G7 conform cărora SUA se sustrag reglementărilor economice internaţionale cu aceste taxe vamale sau cedează comanda economiei globale şi a sistemului comercial construit în mare parte după Al Doilea Război Mondial.

'Nu cred în nici un caz că SUA îşi abandonează rolul de lider în economia globală, din contră. Cred că am făcut un efort masiv în vederea reformării taxelor în Statele Unite, ceea ce a avut un impact incredibil asupra economiei americane', a afirmat Mnuchin.

Toate celelalte şase state din G 7 - Germania, Franţa, Italia, Japonia, Canada şi Marea Britanie - plătesc acum taxe vamale la oţel şi aluminiu.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO