G7 va impune noi sancţiuni contra Rusiei

G7, grupul celor mai industrializate ţări, s-a angajat să impună noi sancţiuni contra Rusiei în criza ucraineană, potrivit sâmbătă unui comunicat comun, în timp ce un înalt responsabil american a precizat că ele ar trebui să intervină de luni.
Economica.net - sâm, 26 apr. 2014, 04:41
G7 va impune noi sancţiuni contra Rusiei

‘Am convenit să impunem rapid sancţiuni suplimentare contra Rusiei’, se spune în acest comunicat publicat la Seul şi citat de AFP.

Potrivit unui responsabil american sub acoperirea anonimatului, ‘fiecare ţară va stabili ce sancţiuni specifice vrea să impună. Aceste sancţiuni vor fi coordonate şi complementare, dar nu neapărat identice’.

‘Sancţiunile SUA ar putea interveni de luni’, a precizat el.

‘Având în vedere urgenţa de a garanta oportunitatea unui vot democratic paşnic şi încununat cu succes luna viitoare la alegerile prezidenţiale din Ucraina, ne-am angajat să acţionăm de urgenţă pentru a identifica sancţiunile specifice şi măsurile pentru costul acţiunilor Rusiei’, adaugă comunicatul G7.

Comunicatul salută ‘reţinerea’ cu care noul guvern de la Kiev a acţionat împotriva bărbaţilor înarmaţi proruşi care au ocupat clădiri guvernamentale din estul Ucrainei.

‘În schimb, Rusia nu a luat nicio măsură concretă pentru punerea în aplicare a acordului de la Geneva’, deplânge comunicatul.

‘Ea nu a susţinut public acordul şi nu a condamnat nici acţiunile separatiştilor care încearcă să destabilizeze Ucraina şi nici nu i-a chemat pe militanţii înarmaţi să părăsească paşnic clădirile guvernului pe care le ocupă şi să depună armele’.

‘În schimb, ea a continuat să exacerbeze tensiunile cu un discurs din ce în ce mai îngrijorător şi manevre militare ameninţătoare la graniţa Ucrainei’, adaugă comunicatul.

Trezoreria SUA spune că sancţiunile vor avea impact asupra Rusiei

Secretarul american al Trezoreriei Jacob Lew a declarat vineri că sancţiunile impuse Rusiei din cauza rolului ei în criza din Ucraina au ‘un impact’, informează AFP.

Într-un interviu la radioul public NPR, Lew a estimat că a văzut ‘multe semne’ că sancţiunile impuse de Occident împotriva Moscovei ‘au avut un impact’.

‘Chiar şi ruşii admit că au un impact’, a adăugat secretarul Trezoreriei.

‘Noi lucrăm cu partenerii noştri internaţionali pentru a fi siguri că atunci când o facem, o facem în mod eficient’, a adăugat el.

Lew a estimat că chiar şi companii americane resimt deja impactul acestor sancţiuni, precum şi grupuri europene.

‘Dar scopul este de a atinge economia rusă făcând cât mai puţin posibil daune economiei americane şi mondiale’, a subliniat el, adăugând că Statele Unite sunt ‘gata să impună sancţiuni mult mai severe şi să absoarbă consecinţele dacă este necesar’.

Sancţiuni financiare au fost impuse de Statele Unite, Canada şi Europa după referendumul de realipire a Crimeii la Rusia. Ele includ îngheţarea bunurilor a mai multor zeci de responsabili ruşi sau proruşi.

În faţa evoluţiei situaţiei din estul Ucrainei, Statele Unite au consultat vineri aliaţii lor europeni pentru a cădea de acord asupra unor posibile noi sancţiuni împotriva Moscovei.

Te-ar mai putea interesa și
Profitul net al BRD Groupe Societe Generale a crescut cu 51% în semestrul I 2021, pe fondul eliberării provizioanelor încheiate în pandemie
Profitul net al BRD Groupe Societe Generale a crescut cu 51% în semestrul I 2021, pe fondul eliberării provizioanelor încheiate ...
Profitul net al BRD în semestruI I din 2021 a crescut cu 51% în comparație cu semestrul I 2020, profit net de 626 millioane lei (față de 415 millioane lei în semestrul I 2020), profit......
Proiect: Mamele cu posibilităţi materiale reduse vor beneficia de tichete sociale de 2000 de lei pentru noul născut
Proiect: Mamele cu posibilităţi materiale reduse vor beneficia de tichete sociale de 2000 de lei pentru noul născut
Mamele cu posibilităţi materiale reduse vor putea beneficia de tichete sociale de 2000 de lei pentru noul născut, care ...
Grecii şi românii sunt cei mai afectaţi de imposibilitatea de a pleca în concediu din cauza sărăciei
Grecii şi românii sunt cei mai afectaţi de imposibilitatea de a pleca în concediu din cauza sărăciei
Aproximativ 28% dintre cetăţenii Uniunii Europene, sau 35 milioane de persoane, nu îşi permit să meargă într-o vacanţă ...
Enel va plăti un miliard de euro pentru activele ERG
Enel va plăti un miliard de euro pentru activele ERG
 Enel SpA a anunţat luni că va achiziţiona active hidroelectrice de la firma italiană de energie regenerabilă ERG, ...