Gabriel Biriş: Legislaţia în domeniul impozitării muncii este imorală

Bugetul României 'stă' pe impozitarea muncii şi a consumului, care îi generează 85% din venituri, iar legislaţia privind impozitarea muncii este imorală, deoarece creează, în mod inadmisibil, mai multe categorii de cetăţeni, a declarat joi avocatul Gabriel Biriş, la o conferinţă pe teme de fiscalitate, la Academia de Studii Economice.
Economica.net - joi, 20 nov. 2014, 20:39
Gabriel Biriş: Legislaţia în domeniul impozitării muncii este imorală

‘Sarcina fiscală este aşezată în funcţie de cum se obţine venitul şi nu de cât venit se obţine. Este imoral să impozitezi un profesor mai mult cu 40% decât un avocat. Şi v-o spune asta un avocat! Legislaţia (privind impozitarea muncii – n.r.) este imorală, pentru că aceasta creează mai multe categorii de cetăţeni, ceea ce este inadmisibil’, a afirmat Biriş.

Veniturile fiscale încasate anual la bugetul României se situează la aproximativ 156 miliarde lei, din care veniturile din impozitul pe salarii şi CAS se cifrează la 55,3 miliarde lei, iar veniturile din TVA – 54,6 miliarde lei, reprezentând împreună 70,4% din veniturile bugetare. Dacă se adaugă şi veniturile din accize – 22,7 miliarde lei, veniturile din impozitarea muncii şi consumului însumează 85% din total.

Potrivit lui Biriş, sarcina fiscală este foarte mare, chiar dacă CAS a fost redusă cu 5 puncte procentuale, reglementarea este complicată, munca la negru este omniprezentă şi se manifestă concurenţa neloială.

În opinia sa, o posibilă soluţie vizează simplificarea legislaţiei, implementarea unei logici simple şi eficiente de calcul (pentru CAS – n.r.), eliminarea excepţiilor şi aşezarea sarcinii fiscale uniform, în funcţie doar de cât venit a fost obţinut şi nu de modul cum a fost obţinut, măsuri severe de combatere a evaziunii în domeniu.

În ceea ce priveşte TVA, Biriş a menţionat că, din cauza randamentului foarte scăzut de colectare, bugetul României pierde anual 10 miliarde euro, în mare măsură şi din cauza legislaţiei UE în domeniu, care, în opinia sa, este o ‘invitaţie la fraudă’, inclusiv Comisia Europeană recunoscând faptul că scheme deosebit de periculoase de fraudare sunt intrinseci sistemului actual de TVA, legate de scutirea livrărilor intracomunitare, fiind menţionare fraudele – carusel şi firmele-fantomă.

Biriş consideră că soluţia ar fi taxarea inversă ‘erga omnes’, care presupune aplicarea aceluiaşi regim pentru tranzacţiile naţionale, ca şi în cazul tranzacţiilor intracomunitare, şi care ar elimina complet frauda prin firme fantomă şi la rambursările de TVA, însă ar putea creşte riscul de fraudă în retail.

Te-ar mai putea interesa și
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării de la Taipei, cu o......
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, ...
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...