Gabriel Oprea, la DNA

Gabriel Oprea a venit, miercuri dimineaţă, la sediul DNA, el refuzând să facă vreo declaraţie înainte de a se întâlni cu procurorii. Fostul ministru de Interne a mai fost la DNA şi în 17 octombrie, când a fost citat pentru a fi pus sub acuzare după ce preşedintele Klaus Iohannis a avizat urmărirea penală a lui Oprea sub acuzaţia de ucidere din culpă, în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină, scrie News.ro.
Economica.net - mie, 07 dec. 2016, 07:31
Gabriel Oprea, la DNA

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a ajuns, miercuri dimineaţă, la sediul DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă probele din dosarul în care este acuzat de ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină, potrivit unor surse judiciare.

Oprea a refuzat să facă vreo declaraţie înainte de a se întâlni cu procurorii.

Gabriel Oprea a fost şi în 17 octombrie la DNA, fiind citat de procurori pentru a fi pus sub acuzare după ce preşedintele Klaus Iohannis a avizat urmărirea penală în cazul fostului ministru de Interne, sub acuzaţia de ucidere din culpă, în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, în 14 octombrie, ministrului Justiţiei, cererea de urmărire penală pentru ucidere din culpă a lui Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Interne în perioada martie 2014 – noiembrie 2015, solicitarea fiind adusă la cunoştinţă şi Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care primise solicitarea de la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Cererea DNA prin care se solicita aviz de la preşedintele Klaus Iohannis pentru urmărirea penală a fostului ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea, sub acuzaţia de ucidere din culpă, în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină, a ajuns în 12 octombrie la Preşedinţie. Solicitarea a fost transmisă după încetarea, prin demisie, a mandatului de senator al lui Gabriel Oprea, începând din 1 octombrie.

Direcţia Naţională Anticorupţie ceruse, în 1 septembrie, Senatului aviz pentru urmărirea penale a lui Gabriel Oprea, însă solicitarea a fost respinsă de senatori în 19 septembrie. Ulterior, Oprea a demisionat din Senat, după proteste în stradă.

Potrivit DNA, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat.

„În ceea ce priveşte cauza accidentului de circulaţie constând în viteza de deplasare (84 de km/h) şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de Interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinaţiei şi a momentului precis la care acesta trebuia să ajungă la destinaţie. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depăşirea limitei de siguranţă”, susţin anchetatorii.

La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni, precizează procurorii.

„În raport cu ansamblul probelor administrate până în prezent (între care două expertize criminalistice şi o expertiză tehnică ) se reţine că există indicii rezonabile în sensul că ministrul de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul pe care demnitatea deţinută i-l conferea şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează deplasarea coloanei oficiale care îl însoţea, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin”, mai arată DNA.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...