1EUR = 4.7537 RON | Bucureşti 20 º

News

Gabriel Resources ameninţă că va da România în judecată. Acţiunile pierd peste jumătate din valoare

Compania canadiană Gabriel Resources a anunţat că ia în calcul începerea demersurilor legale pentru a da în judecată statul român, pentru încălcarea tratatelor internaţionale referitoare la investiţii.

09 sep, 2013 | ECONOMICA.net
(update 09 sep, 2013 21:24) Acţiunile Gabriel Resources s-au prăbuşit cu până la 70% la bursa din Toronto
Acţiunile Gabriel Resources s-au prăbuşit luni cu până la 70% la bursa din Toronto, după ce au deschis la 1,1 dolari canadieni pe unitate, compania recomandând la începerea şedinţei de tranzacţionare prudenţă.
Imediat după deschidere titlurile au urcat uşor la 1,11 dolari, pentru ca apoi să coboare brusc până la un minim de 0,41 dolari pe unitate, cu 70% mai jos decât cotaţia de deschidere.
Ulterior, cotaţiile s-au întors până la 0,70 dolari pe acţiune, iar scăderea este de 52,38% la ora transmiterii acestei ştiri. La această cotaţie, Gabriel Resources are o capitalizare de 268,8 milioane de dolari canadieni (195,3 milioane de euro).
Volumul tranzacţiilor cu acţiuni Gabriel Resources este luni de peste 8,9 milioane de titluri, cu mult peste nivelul obişnuit, de ordinul câtorva sute de mii de titluri, potrivit datelor de pe site-ul bursei din Toronto. Vineri, spre exemplu, volumul tranzacţiilor a fost de 435.103 acţiuni, iar cotaţia de închidere a fost 1,47 dolari canadieni pe unitate.
Potrivit datelor bursei din Toronto aferente ultimilor cinci ani (septembrie 2008-septembrie 2013), acţiunile Gabriel Resources erau cotate în 6 decembrie 2010 la un maxim de 8,6 dolari pe unitate, iar cel mai redus nivel al perioadei a fost atins pe 19 decembrie 2008, de 1 dolar pe unitate.


"Gabriel Resources notează declaraţiile din presă ale premierului şi ale altor miniştri din Guvernul României potrivit cărora proiectul de lege privind proiectul Roşia Montană va fi respins înainte de dezbaterea în cele două camere ale Parlamentului român.

În ciuda faptului că Guvernul a aprobat proiectul de lege în şedinţa din 27 august, şi sondajele recente arată o susţinere majoritară în România pentru avansarea proiectului, se pare că Guvernul a instituit proceduri de urgenţă pentru a opri orice dezbatere în Parlament.

Gabriel caută de urgenţă să obţină confirmarea asupra declaraţiilor reale făcute şi clarificarea impactului asupra propunerilor care permit înfăptuirea proiectului Roşia Montană.

Dacă proiectul de lege este respins, atunci Compania va analiza toate acţiunile posibile aflate la îndemână, inclusiv notificarea formală a intenţiilor de a începe un litigiu pentru multipla încălcare a tratatelor internaţionale privind investiţiile", se arată într-o informare a companiei canadiene Gabriel Resources.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că soluţia pentru proiectul Roşia Montană este respingerea în regim de urgenţă a acestuia la Senat, apoi şi la Cameră.

"Senatul, la care este acum proiectul de lege în procedură de urgenţă, să respingă proiectul de lege, îl trimit la Cameră, se respinge şi la Cameră, şi cu asta, basta", a spus Ponta.De asemenea, premierul a fost întrebat dacă Guvernul ar fi ferit de procese, urmare a respingerii proiectului în Parlament. "Oricum vom avea procese, însă, repet, nu vreau ca eu personal sau alţi miniştri să fim acuzaţi de subminarea economiei naţionale. Vreau ca Parlamentul, iată, să decidă. Au decis liderii politici şi trebuie dat votul pentru ca să închidem această procedură", a precizat Victor Ponta.

Asociaţia care reglementează firmele de brokeri din Canada a decis să suspende timp de o oră şi jumătate (8.05 pm ET - 9.30 pm ET) tranzacţionarea acţiunilor Gabriel Resourses.


UPDATE Senatul a aprobat dezbaterea în procedură de urgenţă a proiectului de lege privind Roşia Montană

Senatorii vor dezbate în procedură de urgenţă proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.

Senatorii au aprobat, cu 91 de voturi "pentru", 18 voturi "împotrivă" şi o abţinere, dezbaterea proiectului în procedură de urgenţă.

Vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu declara, luni, că Biroul Permanent al Senatului a decis, la solicitarea grupului PSD, ca proiectul de lege privind Roşia Montană să intre în procedură de urgenţă în dezbaterea comisiilor de specialitate.

Dumitrescu a declarat că la nivelul conducerii Senatului s-a hotărât ca până pe data de 11 septembrie comisiile de specialitate să elaboreze avizele asupra proiectului de lege, iar până pe 17 septembrie comisia de administraţie împreună cu cea economică să elaboreze un raport comun asupra actului normativ.

Ulterior, proiectul va fi intra în dezbaterea şi votul Senatului în calitate de primă Cameră sesizată.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO