Găgăuzia, între nostalgia pentru URSS şi frica de un scenariu ucrainean – AFP

'Situaţia este explozivă, pericolul este mare, dar există din fericire în Găgăuzia oameni politici moderaţi care ştiu că, dacă (scenariul ucrainean) se repetă, va fi foarte dificil să fie oprit', a declarat pentru AFP Nikolai Dudoglu, primarul Comratului, centrul administrativ al Găgăuziei. AFP face o analiză a situaţiei tensionate din regiunea autonomă, în condiţiile în care tensiunile din Ucraina se intensifică    
Economica.net - vin, 11 apr. 2014, 07:44
Găgăuzia, între nostalgia pentru URSS şi frica de un scenariu ucrainean - AFP

Podgorii întinse sub un soare strălucitor dau o imagine bucolică Găgăuziei, regiune autonomă din cadrul Republicii Moldova, unde nostalgia pentru fosta URSS suscită temeri puternice privind criza ce zdruncină ţara vecină Ucraina, comentează France Presse.

Această regiune reprezintă 5,4% din teritoriul Republicii Moldova, ţară cu aproximativ 3,5 milioane de locuitori, predominant românofoni.

Găgăuzia a renunţat în 1994 la ambiţiile sale separatiste în schimbul unui statut de autonomie ce autorizează declararea independenţei în cazul în care Republica Moldova s-ar decide să se unească cu România.

Într-un recent referendum nerecunoscut de Moldova, cei circa 160.000 de locuitori ai Găgăuziei, creştini ortodocşi turcofoni, pentru care rusa este încă limba preferată, au susţinut în procent de 98% intrarea regiunii lor în Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi au spus ‘niet’ aderării la Uniunea Europeană (UE).

‘Este clar că situaţia din Ucraina a schimbat dinamica şi atmosfera în întreaga regiune’, declară agenţiei de presă citate şeful misiunii UE în Moldova, Pirkka Tapiola.

Dacă se consideră că ‘nicio mişcare de independenţă nu este pe cale să fie creată în Găgăuzia’, ‘temerile’ pierderii identităţii găgăuze se amplifică pe măsura apropierii semnării de către Chişinău a Acordului de asociere la UE.

‘Başcanul’ (guvernatorul) regiunii, Mihail Formuzal, asigură, la rândul său, că ‘pentru Găgăuzia, termenul ,,separatism,, este inacceptabil’.

Cu toate acestea, el consideră ‘corectă’ proclamarea independenţei Crimeii şi spune că drepturile ruşilor în Ucraina sunt ‘încălcate’, iar ‘interesele lor neglijate’.

‘Rusia înţelege că trebuie să promoveze o politică fermă, în interesul propriei naţiuni’, mai spune ‘başcanul’, în timp ce Moscova a trimis până la 40.000 de militari la frontiere cu Ucraina, ridicând temeri cu privire la o invazie, scrie AFP.

Pentru a evita ca Găgăuzia să urmeze exemplul Crimeii, Republica Moldova, care se confruntă deja cu separatismul în autoproclamata republică Transnistria, ‘nu trebuie să adere la niciun bloc politic’, consideră el.

‘Moldova va avea mari probleme dacă semnează tratatul de asociere la UE. Rusia a declarat clar că va introduce taxe suplimentare la produsele moldoveneşti’ şi îi va trimite acasă pe cei aproximativ 500.000 de moldoveni, între care 25.000 de găgăuzi, care lucrează pe teritoriul său, mai spune Formuzal.

O treime din PIB-ul Moldovei, cea mai săracă ţară din Europa, provine din remitenţele celor care lucrează în străinătate.

‘Aici suntem cu toţii ataşaţi de Rusia şi singura perspectivă pentru noi şi copiii noştri este acolo’, afirmă Ivan Gavrilov, un agricultor din localitatea Ceadîr-Lunga.

‘Nu este nimic pentru noi în Europa, nu ştim limba, nu ştim la ce să ne aşteptăm’, adaugă el, după ce a semnat pentru organizarea unui nou referendum, naţional de data aceasta, care să aprobe ancorarea Moldovei în Est.

Un cort roşu amplasat de Partidul Socialist lângă statuia lui Lenin pe strada principală din Comrat atrage mulţi curioşi, dintre care majoritatea covârşitoare este favorabilă strângerii relaţiilor cu Moscova.

‘Eu m-am născut în Uniunea Sovietică şi cred că noi trebuie să fim parte a Rusiei. Pe timpul URSS era stabilitate, securitate, garanţii sociale, ne-am dori ca acele zile să se întoarcă’, declară Olga Patraman, o femeie de 40 de ani din Comrat.

Moscova, care pare gata să facă totul pentru a-i seduce pe găgăuzi, a ridicat recent un embargo la importurile de vinuri moldoveneşti numai pentru producătorii din această regiune.

‘Suntem încântaţi că exporturile de vinuri s-au reluat, dar aceleaşi criterii ar trebui să se aplice pentru toţi producătorii din Republica Moldova’, opinează primarul Dudoglu.

Candidat în alegerile pentru funcţia de guvernator, prevăzute în februarie anul viitor, el subliniază că Moldova ar trebui să menţină relaţii bune deopotrivă cu UE şi Rusia. ‘Nu trebuie să uităm că suntem vecini ai Uniunii Europene şi că nu putem zbura peste Ucraina’ pentru a fi mai aproape de Rusia, mai spune el, într-o notă realistă, consemnată de France Presse.

Te-ar mai putea interesa și
Vienna Insurance Group a înregistrat venituri de 10,9 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 12%, și un un profit înainte de taxe de 773 de milioane de euro
Vienna Insurance Group a înregistrat venituri de 10,9 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 12%, și un un profit ...
Grupul financiar austriac Vienna Insurance Group (VIG) anunță că a înregistrat anul trecut venituri din asigurări de 10,9 miliarde de euro (+12%), în timp ce profitul înainte de impozitare a......
Joe Biden a promulgat legislaţia privind ajutarea Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Livrările de arme către Kiev se reiau imediat
Joe Biden a promulgat legislaţia privind ajutarea Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Livrările de arme către Kiev se ...
Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde ...
Kaufland deschide un nou magazin în orașul Năsăud
Kaufland deschide un nou magazin în orașul Năsăud
Kaufland România inaugurează un nou hipermarket în orașul Năsăud, județul Bistrița-Năsăud, ajungând astfel la ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală eoliană în județul Constanța
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală ...
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care ENGIE România S.A. intenționează să preia EP WIND Project (ROM) ...