1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Găgăuzia cere pedepse cu închisoarea pentru promovarea unirii Republicii Moldova cu România

Comitetul executiv al Găgăuziei, care îndeplineşte funcţia de guvern local al regiunii autonome, a propus pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru îndemnurile sau acţiunile de promovare a unirii Republicii Moldova cu România.

20 iun, 2014 | Agerpres

Potrivit agenţiei Infotag, care citează presa din autonomia găgăuză, membrii executivului propun Adunării Populare a Găgăuziei (legislativul) să înainteze în parlamentul de la Chişinău o iniţiativă legislativă în vederea aducerii unor modificări la Codul Penal al Republicii Moldova, care să prevadă amenzi şi pedepse cu închisoarea pentru îndemnurile publice şi acţiunile 'cu caracter unionist', precum şi pentru răspândirea de materiale ce conţin astfel de îndemnuri.

'Aceia care spun că trebuie să lichidăm statul moldovenesc şi să-l alipim la România trebuie să stea în închisoare', ar fi declarat başcanul (guvernatorul) autonomiei găgăuze, Mihail Formuzal.

În proiectul de lege menţionat se mai propune ca susţinerea acţiunilor unioniste şi a declaraţiilor în presă să fie pedepsite cu o amendă de până la 16.000 de lei moldoveneşti (circa 830 de euro).

'La conducerea ţării nu trebuie să fie persoane ce promovează ideea unionismului. Pledăm pentru întărirea statalităţii moldoveneşti, de aceea, dacă parlamentul Republicii Moldova nu va adopta acest proiect de lege, înseamnă că toată conducerea de vârf a Moldovei nu consideră statul drept unul independent, suveran şi neutru', a conchis başcanul.

Iniţiativa executivului autonomiei găgăuze a fost înaintată legislativului de la Comrat pentru examinare.

Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău anunţa zilele trecute că s-a autosesizat în legătură cu o întâlnire confidenţială la Bălţi între başcanul autonomiei găgăuze, Mihail Formuzal, episcopul Marchel al Mitropoliei Moldovei (subordonată Patriarhiei Ruse) şi liderul partidului Patrioţii Moldovei, Mihail Garbuz, care ar pune la cale un plan de destabilizare a situaţiei din Republica Moldova înaintea semnării Acordului de Asociere la UE, prevăzută pentru 27 iunie la Bruxelles

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO