Garanti a revizuit în creştere prognoza pentru PIB în 2014 la 2,9%, de la 2,6%

Garanti Bank a îmbunătăţit estimarea de creştere economică pentru acest an de la 2,6% la 2,9%, în cel mai recent raport macroeconomic trimestrial, datorită rezultatelor peste aşteptări din primul trimestru, precum şi perspectivei pozitive de ansamblu a dezvoltării economiei, potrivit unui comunicat al băncii, remis, marţi, AGERPRES.
Economica.net - mar, 22 iul. 2014, 08:05
Garanti a revizuit în creştere prognoza pentru PIB în 2014 la 2,9%, de la 2,6%

‘Garanti Bank a revizuit creşterea Produsului Intern Brut /PIB/ estimată pentru 2014 de la 2,6% la 2,9%, în cel mai recent raport macroeconomic trimestrial, aferent celui de-al doilea trimestru din 2014. Acest lucru se datorează rezultatelor peste aşteptări din primul trimestru, precum şi perspectivei pozitive de ansamblu a dezvoltării economiei, pe fondul stabilizării macro, finanţării mai ieftine şi creşterii încrederii în mediul de afaceri, care ar putea atrage noi investitori’, se arată în comunicat.

Conform raportului citat, se aşteaptă o temperare a creşterii producţiei industriale în următoarele trimestre ale anului 2014. Între timp, după o contracţie în primul trimestru al anului şi performanţe slabe în 2013, se previzionează o revenire a sectorului construcţiilor.

‘Investiţiile publice şi absorbţia fondurilor europene sunt încă mult sub aşteptări şi sub nivelul dorit. Se prognozează, însă, o performanţă a investiţiilor semnificativ mai bună în restul anului 2014, în special pe segmentul lucrărilor de infrastructură. Îmbunătăţirea previzionată a investiţiilor se bazează şi pe proiectele finanţate din fondurile europene, cu precădere cele din segmentul transporturilor’, mai reiese din raport.

În ceea ce priveşte exporturile, se estimează o încetinire pentru acest an, având în vedere că producţia excepţională de echipamente de transport şi utilaje orientată spre export din 2013 constituie un efect de bază negativ pentru 2014.

‘La capitolul importuri se aşteaptă o accelerare pe fondul revenirii cererii interne. În ansamblu, aceste elemente nu ar trebui să influenţeze semnificativ deficitul de cont curent, care se estimează să rămână la aproximativ 1,1% din PIB în 2014, fiind acoperit peste 100% de investiţiile străine directe /ISD/’, se precizează în comunicat.

Nivelul ISD, care în primele patru luni din 2014 a totalizat 785 de milioane de euro, cu 9% peste cel înregistrat în perioada similară din 2013, este estimat la 3 miliarde de euro (2% din PIB) pentru întregul an curent.

‘În perioada următoare, există încă potenţial de intrări de capital străin, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, susţinut de dinamica favorabilă a lichidităţii din ţările dezvoltate, determinând Garanti Bank să ajusteze perspectiva asupra cursului de schimb leu/euro la 4,45 la final de an, de la 4,55, aşa cum se estima iniţial’, se subliniază în raportul băncii.

În plus, specialiştii băncii susţin că finanţarea în moneda locală ar trebui să rămână motorul creditării pentru perioada următoare, iar revenirea cererii interne ar trebui să se reflecte treptat şi în sectorul finanţării, dar acest lucru depinde de sustenabilitatea consumului în următoarele trimestre.

Te-ar mai putea interesa și
Criza gazelor s-ar putea agrava anul viitor în Europa, după folosirea rezervelor în iarnă
Criza gazelor s-ar putea agrava anul viitor în Europa, după folosirea rezervelor în iarnă
Europa s-ar putea confrunta cu o criză energetică şi mai acută anul viitor, după ce va utiliza rezervele de gaze naturale pentru a trece de frigul acestei ierni, a declarat miercuri şeful......
One United Properties cumpără clădirea Eliade Tower cu 9,5 milioane de euro
One United Properties cumpără clădirea Eliade Tower cu 9,5 milioane de euro
One United Properties a finalizat achiziția clădirii de birouri Eliade Tower cu 9,5 milioane de euro, a anunțat compania. ...
Ciucă, despre majorarea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale: Decizia a fost luată în coaliţie. Varianta privind stabilirea acestor impozite după grilele notariale a fost amânată
Ciucă, despre majorarea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale: Decizia a fost luată în coaliţie. Varianta privind stabilirea ...
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, chestionat despre amendamentul depus de senatorii din coaliţie privind creşterea ...
Daraban, CCIR: România nu este în criză economică, ci într-o criză a energiei
Daraban, CCIR: România nu este în criză economică, ci într-o criză a energiei
România nu este în criză economică, ci se află într-o criză a energiei, a declarat, miercuri, preşedintele Camerei ...