Garanti a revizuit în creştere prognoza pentru PIB în 2014 la 2,9%, de la 2,6%

Garanti Bank a îmbunătăţit estimarea de creştere economică pentru acest an de la 2,6% la 2,9%, în cel mai recent raport macroeconomic trimestrial, datorită rezultatelor peste aşteptări din primul trimestru, precum şi perspectivei pozitive de ansamblu a dezvoltării economiei, potrivit unui comunicat al băncii, remis, marţi, AGERPRES.
Economica.net - mar, 22 iul. 2014, 08:05
Garanti a revizuit în creştere prognoza pentru PIB în 2014 la 2,9%, de la 2,6%

‘Garanti Bank a revizuit creşterea Produsului Intern Brut /PIB/ estimată pentru 2014 de la 2,6% la 2,9%, în cel mai recent raport macroeconomic trimestrial, aferent celui de-al doilea trimestru din 2014. Acest lucru se datorează rezultatelor peste aşteptări din primul trimestru, precum şi perspectivei pozitive de ansamblu a dezvoltării economiei, pe fondul stabilizării macro, finanţării mai ieftine şi creşterii încrederii în mediul de afaceri, care ar putea atrage noi investitori’, se arată în comunicat.

Conform raportului citat, se aşteaptă o temperare a creşterii producţiei industriale în următoarele trimestre ale anului 2014. Între timp, după o contracţie în primul trimestru al anului şi performanţe slabe în 2013, se previzionează o revenire a sectorului construcţiilor.

‘Investiţiile publice şi absorbţia fondurilor europene sunt încă mult sub aşteptări şi sub nivelul dorit. Se prognozează, însă, o performanţă a investiţiilor semnificativ mai bună în restul anului 2014, în special pe segmentul lucrărilor de infrastructură. Îmbunătăţirea previzionată a investiţiilor se bazează şi pe proiectele finanţate din fondurile europene, cu precădere cele din segmentul transporturilor’, mai reiese din raport.

În ceea ce priveşte exporturile, se estimează o încetinire pentru acest an, având în vedere că producţia excepţională de echipamente de transport şi utilaje orientată spre export din 2013 constituie un efect de bază negativ pentru 2014.

‘La capitolul importuri se aşteaptă o accelerare pe fondul revenirii cererii interne. În ansamblu, aceste elemente nu ar trebui să influenţeze semnificativ deficitul de cont curent, care se estimează să rămână la aproximativ 1,1% din PIB în 2014, fiind acoperit peste 100% de investiţiile străine directe /ISD/’, se precizează în comunicat.

Nivelul ISD, care în primele patru luni din 2014 a totalizat 785 de milioane de euro, cu 9% peste cel înregistrat în perioada similară din 2013, este estimat la 3 miliarde de euro (2% din PIB) pentru întregul an curent.

‘În perioada următoare, există încă potenţial de intrări de capital străin, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, susţinut de dinamica favorabilă a lichidităţii din ţările dezvoltate, determinând Garanti Bank să ajusteze perspectiva asupra cursului de schimb leu/euro la 4,45 la final de an, de la 4,55, aşa cum se estima iniţial’, se subliniază în raportul băncii.

În plus, specialiştii băncii susţin că finanţarea în moneda locală ar trebui să rămână motorul creditării pentru perioada următoare, iar revenirea cererii interne ar trebui să se reflecte treptat şi în sectorul finanţării, dar acest lucru depinde de sustenabilitatea consumului în următoarele trimestre.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
EXCLUSIV Premieră în România. O firmă din Danemarca  vrea să ne asigure casele și mașinile, drumurile și autostrăzile. Care este sistemul?
EXCLUSIV Premieră în România. O firmă din Danemarca vrea să ne asigure casele și mașinile, drumurile și autostrăzile. ...
Chopin Forsikring A/S,o firmă de asigurare din Danemarca, a informat Autoritatea din țara sa de origine de intenția de ...
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...